Grad Kragujevac platio 21 hiljadu umesto 6 hiljada evra-izgradnju parking mesta!?

0
632
Foto: IO SKG

Parking na slici je bio svojevremeno imovinski regulisan za nedostajuću zgradu FILUM-a sa manjom koncertnom dvoranom. Međutim, tu se ”parkirala” stambena zgrada, a posle nje, i višespratna garaža (slika levo).

Objekat sa solarnim panelima (slika levo), koji je zatvorio prozore susednih kuća, stambenih i poslovnih zgrada, zove se ekološka garaža, i predstavljena je kao veliki uspeh grada nedavnim presecanjem vrpce i govorima čelnih funkcionera grada Kragujevca, kaže se u saopštenju Narodne stranje

„Ovaj petospratni objekat, ima malu osnovu za svoju saobraćajnu namenu, i skučen je u odnosu na slične u centru Beograda. U vreme sve dužih i širih automobila, to je čudno. I zato će Kragujevčani morati da uvežbaju vozačko umeće i strpljenje. Kretanje i parkiranje u punoj garaži biće izazovno. Prilaz garaži preko nekadašnjeg parkinga stambene zgrade, tik uz 15 uzidanih garaža postojeće stambene zgrade, neće biti saobraćajno komforan. Poseban izazov biće izlazak kolone vozila u ulicu Kneza Miloša, koja je često u saobraćajnom kolapsu i malog kapaciteta za protok vozila. Nadajmo se i sreći da stvarnost neće testirati i protivpožarne performanse ovog objekta“-kažu narodnjaci.

Kumovi seku svečanu vrpcu!? / Foto: foto: IO SKG

Garaža je izgrađena na manjoj osnovi nego prethodni parking prostor, i ta razlika od nekoliko metara širine je sada zelena površina, što je i najveći ekološki doprinos ove ekološke garaže., navodi se dalje

Prethodni parking prostor je na delu izgrađene garaže bio za 50ak vozila. Sadašnja garaža je po zvaničnoj upotrebnoj dozvoli kapaciteta 197 vozila, cene od oko 3 miliona evra ili neverovatnih 450 evra po kvadratu na 12 ari besplatnog građevinskog zemljišta. Za izgradnju garaže je modifikovan i prilazni prostor – pri čemu je srušena jedna uzidana garaža stambene zgrade i uništeno 16 parking mesta ispred iste, sa još 10 neobeleženih parking mesta i nekoliko limenih garaža na toj lokaciji-kaže se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Ministarka pravde nema na bezbednost dece

MATEMATIKA

Dakle, stanari obližnjih zgrada su nepovratno izgubili oko 20 parking mesta, koja sada mogu koristiti u novoj garaži, ali uz nadoknadu od 70 dinara na sat. Praktično, grad je investirao u oko 140 novih parking mesta 3 miliona evra, što iznosi oko 21.000 evra po novom parking mestu, što je značajno veća suma od komercijalne cene od 5.000 – 6.000 evra po parking mestu (to je cena po kojoj privatni investitori prodaju parking mesto u ovom delu grada). Postavlja se pitanje da li je bila nužda da se JKP Šumadija dodatno kreditno zadužuje za ovu investiciju i time uveća svoje kreditne obaveze na preko 10 miliona evra?

Izvor: Ucentar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime