Grčka ne menja stav o nezavisnosti Kosova

1
1011

Nova grčka vlada se drži dosadašnje pozicije i ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je Konstantinos Ikonomidis, ambasador Grčke u Beogradu.

Konstantinos-Ikonomidis„Kao što dobro znate, Grčka je jedna od pet država EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i držimo se te pozicije“, rekao je Ikonomidis, u intervjuu za „Danas“, datom povodom Nacionalnog dana te zemlje.

On je, takođe, istakao da Grčka u potpunosti podržava što skorije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, kako bi se stvorio neophodan zamajac za ubrzavanje reformi i održao stabilan tempo procesa pridruživanja Srbije.

„Nakon završetka procesa skrininga krajnje je vreme da jasna, pozitivna i snažna politička poruka ohrabrenja bude poslata i srpskoj vladi i građanima Srbije da je proces pridruživanja na pravom putu“, dodao je ambasador.

Prema njegovim rečima, Grčka čvrsto veruje da je Srbija ostvarila značajan napredak na svom putu prema EU tokom proteklih nekoliko godina, iskazujući i volju i odlučnost da nastavi sa svim nužnim reformama kako bi ispunila kriterijume za dobijanje članstva.

Upitan koji su glavni zadaci srpskih vlasti ove godine kada je reč o evropskom putu Srbije, Ikonomidis je rekao da, u skladu sa takozvanim novim pristupom EU, prema procesu pridruživanja kristalno je jasno da srpske vlasti treba da usmere svoje napore u ovoj ranoj fazi pregovora o pridruživanju uglavnom na suštinske stvari, na primer, na usvajanje nužnih reformi u domenima pravde i vladavine prava, kao i na sprovođenje reforme javne uprave i strukturne reforme u domenu ekonomije.

Uporedo sa tim, od ogromne je važnosti da srpska vlada nastavi da se konstruktivno angažuje u aktuelnom procesu dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, dodao je on.

Ikonomidis je podsetio da se bilateralni odnosi Grček i Srbije baziraju se na čvrstim osnovama, koji su uspostavljeni u kontekstu zajedničkih istorijskih, verskih, kulturnih i društvenih veza, pre mnogo vekova.

Da Vas podsetimo:  Pavić: Sveopšti zapadni napad na pravoslavne svetinje

On je ukazao da smo proteklih godina svedoci „čak još snažnijeg rasta takvih veza koje ujedinjuju narode dveju država“.

„Prisustvo grčkih investitora od teških godina ekonomske izolacije devedesetih, bliska politička i ekonomska bilateralna saradnja, nezapamćen broj srpskih turista koji posećuju Grčku svake godine, dobri su pokazatelji ovih specijalnih veza, da pomenemo samo neke od primera. Naši bliski odnosi biće dodatno osnaženi evropskom perspektivom Srbije, koju u potpunosti podržavamo“, kaže grčki ambasador.

Izvor: Tanjug, Danas

1 KOMENTAR

  1. Predratna Jugoslavija je „Trepca Mines Limited“ bila pod Engleskom a i pod Francuskom upravom. Mo#da su davale „ujam“ za koriscenje? Sada bi mogla Grcka da iznajmi LUKU, a ne da proda, to bi bilo sramota za Evropu a propast za Grcku. To je moja ideja a i najbolje resenje. Kad bi je Rusija uzela bilo bi najbolje, da ostane u PRAAVOSLAVNE ruke. Daj BO’E.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime