Hrvatskoj ne treba protivvazdušna

0
769

Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović nije se usprotivio ideji vraćanja služenja vojnog roka u toj zemlji, ali smatra da bi on ne bi trebalo da traje manje od pola godine, a odgovarajući na pitanje o naoružavanju Srbije kazao je da Hrvatskoj ne treba protivvazdušna odbrana od Srbije.

© AFP 2016 EMMANUEL DUNAND
Zoran Milanović

U intervjuu za N1, prvom koji je dao izbornog poraza njegove Socijaldemokratske partije (SDP) i povlačenja sa čela te stranke, Milanović je rekao da bi hrvatske vlasti trebalo da raspišu referendum o vraćanju služenja vojnog roka, naglasivši da prvo treba „definisati koja je to pretnja da moramo da šaljemo mlade ljude u vojsku“.

Na pitanje novinara „da li je to naoružavanje Srbije ’kuvanje‘ u BiH“, Milanović je prvo kazao za srpski narod u Hrvatskoj i BiH da je „to jedna priča“.

„To su naši ljudi. Tu sam dosta i emocionalno vezan za neke događaje i ljude. Ta podela u veri, mislim… Što se tiče Srba u Hrvatskoj, to je jedna priča“, rekao je Milanović.

On je potom nastavio o vojsci Srbije koja, kako kaže, nabavlja rashodovane letelice.

„Što bi rekli tamo: ’Oni leba nemaju da jedu u tom smislu. Šta se praviš važan, mislim, kakvi MiG-ovi? To će se srušiti pre nego što poleti‘. I mi zbog toga moramo da kupimo eskadrilu aviona?“, upitao je bivši predsednik hrvatske vlade.

Na pitanje da li bi on kupio avione da je ostao na vlasti, Milanović je odgovorio da Hrvatska „nema novca za to“.

„Ali imamo za kvalitetnu protivvazdušnu odbranu, što je jeftinije i oružje je onoga koji se brani, a ne napada. S tim da to nama protiv Srbije ne treba“, ocenio je Milanović.

On je naveo primer Mađarske koja „ima nekoliko polueskadrila ’Gripena‘, dodajući da su dva pala, uz opasku: ’Desi se‘“.

Da Vas podsetimo:  Napadi na srpska sela Srebrenice, njihove žitelje i temelje njihovog održivog postojanja

„Ali ti avioni samo deluju vazduh-vazduh, a ne vazduh-zemlja. Oni služe samo za odbranu vazdušnog prostora. To je bačen novac i sad gledaju kako bi sa nekim da dele troškove“, kazao je nekadašnji premijer Hrvatske.

On tvrdi da je Hrvatskoj potrebna mornarica.

„Identitet naš je more. Mi smo jedina slovenska nacija po govoru koja je morska. To more je bilo toliko dugo predmet zavisti. To se u Hrvatskoj smatra nečim što je ’Vau‘. Kao kad imaš prelepu decu, prelepu ćerku. Na to si ljubomoran“, naveo je on.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime