I pored zabrane, firma Novice Tončeva gradi MHE na Jelašnici kod Surdulice

0
985
Foto: printscreen (Facebook grupa ORSP)

Iako je odlukom Ministarstva građevine izgradnja mini-hidroelektrane na reci Jelašnici kod Surdulice zabranjena, mehanizacija se pojavila i krenula sa radovima, što je izazvalo proteste i revolt građana.

Građani su se pobunili i na društvenim mrežama objavljuju fotografije početka radova. Tončev gradnja Igis Grin su krenuli sa radovima, iako postoji zabrana Ministarstva građevinarstva do 2020. godine. Pre 2 nedelje su počeli sa ravnjanjem terena, iako postoji zabrana na tom mestu i na delu od 5 km. Izgleda da za gospodu ne postoji zabrana – komentar je građana na Fejsbuku.

Investitor mini-hidroelektrane je firma Igis Grin iz Beograda, koja je i prijavila radove prošle godine, ali kako kaže predstavnik ove firme koji se javio na telefon preduzeća, dozvola za ovu MHE prodata je prošle godine.

Ja sam prijavio radove i prodao. Vi se za*ebavate sa mnom, ja sam to prodao, nemam sa time ništa. Slušajte, nemojte više da me zovete, ja nemam veze sa tim – ljutito je iskomentarisao predstavnik firme koji nije želeo da se predstavi.


MHE gradi firma predsednika Skupštine

Dozvola je prodata preduzeću Tončev gradnja, potvrdio je za Južne vesti vlasnik firme Novica Tončev, koji je istovremeno i predsednik Skupštine Opštine Surdulica, na čijoj teritoriji se gradi mini-hidroelektrana.

Prodata je dozvola, ali ne prošle godine već ove. Firmi Tončev gradnja  kaže Tončev.

On je potvrdio da postoji zabrana Ministarstva građevine za područje reke Jelašnice, ali kaže da je dozvola za gradnju izdata pre zabrane, tako da Opština od tada ne izdaje dozvole.

Postojeća elektrana ne ugrožava branu i izdata je dozvola još pre 5 godina i više. Ministarstvo može da naloži Opštini da poništi tu dozvolu, ali da isplati investitora, a to dosad nije uradilo i investitor je uredno prijavio početak radova još prošle godine – kaže Tončev.

Da Vas podsetimo:  Hoćemo li sahraniti srpsko „crveno zlato“: Kad se malinarima najviše „isplati“ da im rod – propadne

Ima odgovor i zbog čega je Ministarstvo građevine zabranilo izdavanje dozvola za ovo područje.

Građani Jelašnice treba da se zapitaju zašto je Ministarstvo zabranilo izdavanje dozvole za to područje, a ja ću vam reći da je tu Ministarstvo planiralo izgradnju brane za vodosnabdevanje Vladičinog hana – kaže Tončev.

Predsednik Skupštine opštine Surdulica dodaje da poseduje svu dokumentaciju i prepisku sa Ministarstvom građevinarstva, ali da će, s obzirom da je na putu, novinaru Južnih vesti sve papire dostaviti – naknadno.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime