Ukoliko kuvate za dve osobe, od jednog pileta možete pripremiti 5 ručkova ili večera. Za početak važno je da znate dobro da isečete pile kako biste iskoristile sve njegove delove.
Ponedeljak
Pileća prsa ispržite na grilu i poslužite sa povrćem (grilovanim ili kuvanim) i sezonskom salatom. Dobili ste zdravi obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće opteretiti vašu probavu.
Potrebno: pileće prsa (2 komada), 1 tikvica, 2 krompira srednje veličine, 2 slatke paprike, 1 glavica luka, 1 kašika masti, so i biber i začin po ukusu.
Priprema: U pliću šerpu stavite mast i iseckajte sitno luk, zatim dodajte sitno iseckana dva krompira pa na laganoj vatri dinstajte. Kada krompir omekša dodajte tikvicu iseckanu na kockice, a zatim i 2 paprike iseckane na trakice. Dodajte so i biber, a možete i svežu majčinu dušicu i ruzmarin. Dodajte malo vode (100 ml) i pustite da se povrće lagano krčka.
Na tiganju ispecite pileća prsa, ili ih izgrilujte. Poslužite uz povrće i paradajz salatu.
Utorak
Pileće batke marinirajte u kombinaciji maslinovog ulja, limuna, belog luka i žalfije pa ih ispržite na tiganju da se koža karamelizuje, a potom ih dovršite u rerni. Poslužite ih s pečenim krompirima iz rerne i sezonskom salatom.
Potrebno: 2 pileća bataka, malo maslinovog ulja, sok 1 limuna, 3 čena belog luka i malo sveže žalfije, 2 kašika masti, 4 srednja krompira.
Priprema: Krompir operite, očistite i stavite u tepsiju. Rastopite 1 kašiku masti pa je sipajte po krompiru. Posolite krompir ili mu dodajte začin od suvog povrća. Stavite ga u rernu da se ispeče. Kada krompir bude skoro gotov dodajte mu pileće batake koji su se pržili u tiganju i pustite da se sve peče još 10 minuta.
Sreda
Karamelizujte pileće kosti, popržite ih s nekoliko šargarepa, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršuna, prelijte ih vodom i stavite da se kuva u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati. (Dok kuvate, na površinu će izlaziti pena koju treba odstraniti kutlačom ili kašikom).
Od polovine ovako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu supu s rezancima i korenastim povrćem koja će biti idealan obrok za letnje dane. Osim što će vas okrepiti, ovaj lagani obrok će i ubrzati vaš metabolizam.
Potrebno je: Pileće kosti, 3 šargarepe, 1 celer, 1 glavica luka. 1 veza peršuna, 1 kocka za supu.
Priprema: Supu možete da spremite i na ovaj način. U veliki lonac stavite luk isečen na četvrtine da zagori, a potom dodajte pileće kosti i nalijte vodu do vrha lonca. Pustite da voda provri i da se oboji, a zatim dodajte 1 kocku za supu. Odlijte višak vode ostavljajući je u drugi lonac. A zatim u lonac sa kostima dodajte šargarepu i celer i kuvajte povrće još pola sata. Zatim dodajte rezance i vezu sitno seckanog peršuna. Neka se supa kuva još 15 minuta.
Četvrtak
Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz frižidera podlivajući pirinač s drugom polovinom pilećeg temeljca koji ste pripremili dan ranije.
Potrebno je: 1 veća glavica crnog luka, 2 šargarepe, 200 g kukuruza šećerca, 1 kašika masti, 2 šolje pirinča i pileći temeljac i začini po ukusu.
Priprema: Izdinstajte luk na masti a zatim dodajte 2 izrendane šargarepe i kukuruz šećerac (može i zaleđen). Nakon 5 minuta, dodajte opran pirinač i sve promešajte dodajući začine (mešavinu suvog povrća ili so i biber), a zatim nalijte pileći temeljac.
Rižoto stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 20 minuta.
Petak
Ostatke mesa od pileta ispržite u voku s povrćem i kajganom.
Potrebno je: Pileća krilca i vrat, 2 paprike, 3 paradajza, 1 glavica luka, 4 jajeta, 1 kašika masti, začini po ukusu.
Priprema: U vok stavite kašiku masti, sitno seckan luk, papriku i paradajz, kao i krilca i pileći vrat, i pustite da se sve krčka nekih 20 minuta. Zatim dodajte začine i 4 umućena jajeta. Neka se sve peče još 5 minuta. Sklonite s ringle i poslužite uz tostirani hleb.
Uživajte!
Izvor: Stil / opanak.rs
Evo predlog za rucak Sredom i Petkom ili za one koji ne jedu meso.
Za 4 osobe;
1 kg krompira koji se oguli i nareze na priblizno jednake komadice. Ako su manji krompirici narezete na cetvrt a vece na osmine.
Krompir saperete ocedite preko pospete so po ukusu, beli luk u prahu i malo ulja. Dobro izmesate, sipate u dublju tepsiju, potresete preko mlevenu alejevu papriku i pospricate sa vodom pa stavite u zagrejanu rernu da se pece oko 45 minuta na 200 stepeni.
U medjuvremenu pripremite nordijsku salatu i to; operete nekoliko listova zelene salate isecete na manje komade, dodate 100 grama cery paradajza, 100 grama zrna grozdja, 1 tvrdu zelenu jabuku narezanu na kocke i pospricanu sokom limuna isto tako 1 tvrdu krusku narezanu na kocke, malo opranih listova rukole ko voli moze i koji cvet svezeg karfiola.
Dobro sjedinite sastojke i salata je gotova, bez ulja, sirceta, soli ili polivki za salate.
Za supu; Sargarepu 5 kom., pola manjeg batat krompira, 1/2 koren celera, 1 persun koren i list, 1 pastenjak i 1 glavicu crvenog luka skuvate u litar i po vode, na kraju ubacite 3 kocke od povrca za supu. Sve zajedno izmiksate, dodate 1 supenu kasiku kokosovog ulja potresete seckanim svezim ili suvim persunom i posluzite vruce.
Jedan vrlo jednostavan ukusan i zdrav rucak.