Imaju li „deca“ nekog bližeg od Marinike?

1
370

Kako se i moglo očekivati stišala se buka oko Palme. Po principu: svaka buka i bruka, za tri dana! I ako ima i ako nema, nove… Tako da je vreme i za malo „inventarisanja“, i razmišljanja o tome „Šta bi bilo, da je bilo…?“. Pored ostalog, šta bi rekli „naši stari“, da su živi?

Jasno je da bi „svašta rekli“, ali bi ogrešili dušu kad bi mislili da bi rekli isto što smo i mi govorili i slušali. Tako da smo njihovi pravi potomci i naslednici, ili oni naši pravi preci! Da je tako, ne bi bilo ni napredovanja ni nazadovanja, a stalno govorimo o jednom od toga. Jasno je i da u ovom „misaonom eksperimentu“ ne možemo biti sigurni šta bi rekli, ili tačnije, šta bi sve rekli. Ali, poznajući ih, današnji stari, i sećajući se nekih „naših starih“, rekli bi da su za nešto sigurni! Ono večito čuđenje pa i zgražavanje, starorimskog „O vremena, o običaji!“, našeg „Budibogsnama!“. Delom ako ne u potpunosti, opravdanog…

Danas povodom mladih devojaka u „slučaju Palma“ i dece-žrtava pedofila, zapanjeno bi pitali: „Imaju li oni, roditelje? Porodicu, rodbinu…?“. Neki bi prešli i na komšiluk, selo, narod, državu… Ako bi tražili objašnjenje, njima apsolutno nepotrebno, stalo bi u dve rečenice i pitanja. Zapravo, jedno: „Šta su oni radili, da toga sa njihovom decom, ne bude?“. Ako su dolazila i posle kidnapovanja, a ne čujemo da jesu… A ako se ipak nekako desilo, ista stvar… Drugo je takoreći reda radi i za svaki slučaj: „Kakvi su to, roditelji?“. I ostali pomenuti…

Vrlo neprijatno, neprijatnije nego kad postoji samo jedan krivac, odnosno jedan osumnjičeni, i kad je osoba od koje se nužno ne očekuje da se odgovorno ponaša prema „našoj deci“! (Deca takvih osoba takođe su „naša deca“ i prema njima se ponašaju odgovorno, ali to je nešto drugo). Niko više nije kriv odnosno osumnjičen, čak kriv i ako ga sud ne proglasi krivim… Ali gde su roditelji, porodica, rodbina, komšiluk, grad…, ne samo da spreče to nad čime se tri dana zgražavalo, nego da urade ono što je uradila Marinika Tepić? (Poštujući vreme koje je proteklo, da ne urade ono što bi uradili „naši stari“. Zna se, „uzevši pravdu u svoje ruke“). Neka je ona to uradila i želeći poboljšanje svog „rejtinga“, ali je uradila, i ko zna kakve je čekaju neželjene posledice. Uradila je i za one koji joj „nisu ni rod ni pomozi Bog“. A pomenuti?

Da Vas podsetimo:  Branko Dragaš: ZOMBIRANI EKSPERTI

Izvor: Kolubarske

1 KOMENTAR

  1. Bravo! To pitanje niko još nije postavio, a ono je ustvari najvažnije. Gledao sam neku uličnu anketu reportera na ulicama Jagodine. Uz sve rezerve za zaključke o takvim anketama – reporter i ne može drugačije, gledam anketirane likove – ili ne žele ništa da kažu, ili gledaju reportera sa nekim prezrivim pogledom u stilu, šta šeš ti ovde da kvariš ovu našu lepotu. Opet kažem – samo jedan da je takav, ptremnogo je.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime