Insajder – sve što smo otkrili 2016. godine

0
965

Novinari Insajdera su tokom prvih devet meseci rada Produkcije Insajder i portala Insajder.net pokrenuli brojne teme i nastavili da postavljaju pitanja na koja tokom prethodnih godina predstavnici brojnih nadležnih instutucija nisu dali adekvatne odgovore.

1

U nastavku možete pogledati sve teme koje smo otkrili, koje smo pokrenuli i dokazi koje smo objavili tokom prethodne godine.

Mediji: Rat za istinu

Portal Insajder.net otvoren je temom o medijima. Na pitanja o cenzuri, slobodi govora, etiketiranju i diskreditaciji novinara, o podeli na „naše“ i „vaše“ za Insajder.net odgovarao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je tada rekao i da se nada da će u godinama koje slede,“naučiti da bolje prihvata tu vrstu kritike i negativnog stava, da bolje razume i živi sa tim, bez grča i bez pokazivanja ljutnje ili durenja“.

Ipak, u mesecima koji su usledili Aleksandar Vučić je često dolazio u sukobe sa novinarima. Upravo zato premijeru Srbije smo često na konferencijama za novinare postavljali pitanje zašto i dalje optužuje pojedine novinare i medije da su “politički ostrašćeni” i da su  deo “medijske hajke koja se vodi protiv Vlade” a koja je plaćena milionima evra.

Uz prećutnu saglasnost države, pojedini mediji su braneći vlast nastavili medijski linč novinara, nevladinih organizacija i pojedinaca. Novinari su bili izloženi pretnjama pre svega preko društvenih mreža. I ove godine pričalo se o cenzuri a veliku pažnju je izazvao odlazak karikaturiste Dušana Petričića iz lista Poltika.

Još jedna od tema kojom smo  se bavili kada su u pitanju mediji jesu i efekti privatizacije lokalnih medija. Istraživanje Insajdera pokazalo je da i dalje postoji favorizacija medija kada je reč o finansiranju iz budžeta, ali i da je primera radi kupac RTV Kragujevac uz lokalni medij došao u posed prostorija na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada.

Više o svemu što smo uradili kada je reč o medijima pogledajte na sledećim linkovima:

Rat za istinu?

Insajder: Država mora da reaguje, a ne da podržava poziv na linč pojedinaca

Tasovac: Niti sam patrijarh, niti Musolini

Insajder: Ćutanje države – odobravanje linča pojedinaca (VIDEO)

Policijsko saslušavanje novinara zbog objavljivanja tačne informacije

Od otkaza Petričiću, preko reakcije kabineta premijera do izjave urednika Politike da će nastaviti saradnju sa karikaturistom, i odbijanja Petričića da se vrati u Politiku

Izveštavanje po pozivu ili “meri” vlasti

Novac za medije po meri vlasti

Privatizacijom medija do nekretnina na ekskluzivnim lokacijama

Odluka o gašenju koja nije ugasila Tanjug (VIDEO)

Slučaj Hercegovačka

3
Foto: Srđan Ilić / Ruševine – Hercegvačka

Rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, u noći između 24. i 25. aprila bez rešenja o rušenju, jedna je od tema koju je Insajder pratio od početka. Policija se te noći nije odazvala na pozive građana koji su prijavljivali da nepoznate osobe sa fantomkama na glavama i bagerima ruše privatnu imovinu.

Istraga do danas nije pokrenuta. Novinari Insajdera otkrili su da policija nije dostavila Tužilaštvu tražene podatke čak ni posle nekoliko zahteva, ali ni posle urgencije koje je Tužilaštvo uputilo policiji.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je nekoliko dana posle rušenja da ako je to neko u ime grada uradio i to u sred noći onda su u pitanju kompletni idioti.

Nekoliko meseci kasnije rekao je da iza rušenja stoje pojedinci iz najviših organa gradske vlasti. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je u intervjuu za emisiju Insajder bez ograničenja da niko iz Grada ne stoji iza rušenja.

Neka od ključnih pitanja koja su novinari redakcije Insajder postavljali predstavnicima vlasti u vezi sa slučajem Hercegovačka pogledajte na sledećim linkovima:

Rušenje pod maskama

Vučić: Pitanja o Savamali politički ostrašćena

Vučić: Pitanja o Hercegovačkoj plaćena tri miliona

Ko to ruši po Beogradu? Mali: Nismo mi (VIDEO) (FOTO)

Stefanović: Hercegovačka ne može da bude glavna vest

Kako je premijer govorio o Savamali

MUP i Tužilaštvo ne odgovaraju ko je naredio da Policija ne izađe u Hercegovačku

Ministar nema saznanja o istrazi u vezi s (ne)postupanjem Policije u slučaju Hercegovačka (VIDEO)

Iz odgovara Tužilaštva Insajderu može se zaključiti da MUP koči istragu o Hercegovačkoj

Slučaj Hercegovačka: Ministar ne želi da vrši pritisak na Unutrašnju kontrolu MUP-a, koju je po zakonu dužan da kontroliše(VIDEO)

Slučaj Hercegovačka: Tužiteljka beži od pitanja, Stefanovićevi odgovori bez odgovora (VIDEO)

Beograd na vodi

Nekoliko dana, nakon rušenja Insajder je u emisiji „Rušenje pod maskama“ objavio da je prema Ugovoru za Beograd na vodi, rok da se raščisti deo Hercegovačke ulice, u kom su u noći između 24. i 25. aprila srušeni objekti, bio 30. jun 2016. Prethodno su nadležni tvrdili da područje Hercegovačke nije neophodno Begradu na vodi sve do kraja 2019. godine.

U dve emisije Insajder bez ograničenja na pitanja Insajdera o rušenju u Hercegovačkoj, ali i o projektu Beograd na vodi odgovarao je gradonačelnik Siniša Mali, koji je pristao na intervju posle nekoliko meseci dopisa i telefonskih poziva.

Projetak Beograd na vodi od početka prate osporavanja, sa jedne, i veličanja, sa druge strane.

Istraživanje Insajdera pokazalo je između ostalog i to da je projekat Beograd na vodi, iako proglašen za projekat od nacionalnog značaja, zapravo komercijalni projekat.

Otkriveno je i da je prema ugovoru između države Srbije i arapskog investitora, firma Beograd na vodi, u kojoj arapska firma ima većinsko, a država manjinsko vlasništvo, ima mogućnost da nakon renoviranja dobije pravo upravljanja hiljadama kvadrata na ekskluzivnim lokacijama bez ikakve naknade.

Odgovore gradonačelnika Siniše Malog na pitanja Insajdera o projektu Beograd na vodi i o rušenju u Hercegovačkoj, kao i ostala saznanja Insajdera o tom projketu, pogledajte na sledećim linkovima:

Beograd na vodi – prvi i drugi deo 

„Beograd na vodi“ može da upravlja hotelom Bristol ili zgradom Pošta 

Beograd na vodi: Ko garantuje za garanta

Srbija najveći pojedinačni strani investitor

Prema istraživanju Insajdera za privlačenje stranih investitora kroz subvencije države, samo iz budžeta, je za 10 godina potrošeno ukupno  439.004.653 evra, odnosno gotovo pola milijarde evra.

Uz sve to, osim novca iz budžeta, država i na razne druge načine izdvaja sredstva za privlačenje stranih investicija.

Istraživanje Insajdera pokazalo je tako da je država Srbija najveći pojedinačni „strani“ investitor.

Efekat subvencija države prikazan je na brojnim primerima kao što su otvaranje fabrike MeiTa u Obrenovcu, Fijata, NCR, Leoni i brojne druge.

Do danas niko nije odgovarao što se novac građana Srbije za privlačenje stranih investicija godinama iz budžeta neodgovorno trošio i to bez ikakve kontrole, iako nadležne institucije, po svemu sudeći, raspolažu dokazima.

Nakon prve emisije serijala Insajder bez ograničenja: „Srbija najveći pojedinačni investitor“, država je uz pomoć stručnjaka Svetske banke počela da radi prvu analizu efekata ovakvih izdvajanja iz budžeta.

Istraživanja Insajdera o efektima državnih subvencija za privlačenje stranih investitora pogledajte na sledećim linkovima:

Srbija najveći pojedinačni “strani” investitor, prvidrugi i treći deo 

Možda smo mogli i s manje novca da privlačimo investitore 

Slučaj Gorenje: Kriterijumi za državne subvencije? (VIDEO) 

Zašto nije logična odluka države da subvencioniše dolazak stranih IT firmi 

Fijat oslobođen plaćanja brojnih poreza 

Vlada spremna da nastavi ulaganja u Fijat, detalji ponovo nepoznati 

Vučić o subvencijama stranim investitorima: Davaćemo dva puta više (VIDEO)

Donacije kao vid korupcije

Istraživanje Insajdera pokazalo je da je u Srbiji moguće da privatne kompanije budu donatori državnih institucija, koje su između ostalog zadužene i za kontrolu tih kompanija.

Na samo dva primera koja su sitraživali novinari Insajdera jasno je da su u oblasti donacija moguće brojne zloupotrebe.

6

Tako je kompanija Jura poklonila automobile Inspekciji rada koja je zadužena za poštovanje prava radnika u ovoj i drugim firmama a Komunalna policija u Beogradu, između ostalog zadužena i za kontrolu trafika, dobila je na poklon 50 tablet računara od kompanije Moj kiosk.

Iako je nakon pisanja Insajdera, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula inicijativu za izmene ovog zakona, Vlada do danas nije reagovala, a Ministarstvo finansija je u odgovoru Insajderu istaklo da se praktično ne zna ko je nadležan za sprovođenje pa samim tim i za izmene Zakona o donacijama.

Zahvaljujući ovom Zakonu, omogućeno je i da Fondacija supruge predsednika Srbije Dragice Nikolić drži imena svojih donatora u tajnosti, iako upravlja milionskim sredstvima koja su donirale firme i pojedinci, koji zbog podrške humanitarnom radu supruge predsednika od njega hipotetički mogu očekivati pomoć ili određene povlastice.

Agencija za borbu protiv korupcije je na osnovu pitanja Insajdera pokrenula postupak provere rada Fondacije Dragica Nikolić, dok je sam predsednik Srbije ocenio uvredljivim postupak Agencije.

Tomislav Nikolić je istovremeno, odgovarajući na pitanje Insajdera, potvrdio i da je jedan od donatora Fondacije Dragica Nikolić bugarski biznismen Cvetan Vasilev, koji već dve godine slobodno živi u Srbiji, iako je za njim raspisana crvena Interpolova poternica. Predsednik Srbije je rekao da je donacija uplaćena pre no što je za Vasilevim raspisana poternica.

Sve o tome kako su donacije zapravo prostor za korupciju pogledajte na sledećim linkovima:

Pravna praznina – donacije kao prikrivena korupcija (VIDEO) 

Jura: Ministarstvo tražilo da im poklonimo automobile (VIDEO) 

Komunalna policija prima donacije i od onih koje bi trebalo da kontroliše 

Donacije kao vid korupcije, a za primenu zakona nema nadležnog ministarstva 

Zbog čega donatori najviše veruju Fondaciji Dragice Nikolić? 

Ćutanje Predsedništva o Fondaciji Dragice Nikolić 

„Moguća zloupotreba funkcije predsednika“ 

Predsednik Srbije odbio da odgovori na pitanje o mogućoj zloupotrebi funkcije (VIDEO) 

Po Zakonu, država može da utvrdi ko su donatori Fondacije Dragice Nikolić? 

Provera rada Fondacije Dragica Nikolić za predsednika Srbije – uvredljiva 

Predsednik Srbije potvrdio da je bugarski tajkun donator Fondacije Dragica Nikolić (VIDEO)

Komunalna policija- u službi građana ili vlasti

U javnosti se gotovo svakodnevno postavljalo pitanje da li su pripadnici Komunalne policije u službi građana ili pojedinaca. Razlog da počnemo istraživanja rada komunalne policije bio je taj što se nekoliko puta na društvenim mrežama pojavio snimak incidenta u kojem učestvuju i pripadnici ove gradske službe.

Tokom nekoliko meseci istraživanja, novinari redakcije Insajder.net otkrili su, između ostalog, da je za pet godina podneto čak 439 pritužbi na rad Komunalne policije, dok su zbog teške povrede radne discipline optuštena samo četiri pripadnika te službe.

Otrkiveno je i to da pripadnici Komunalne policije koriste nezakonite metalne palice, što je rezultiralo time da je nedavno Grad raspisao ponudu za nabavku novih- gumenih- palica, koje bi bile u skladu sa propisima.

Insajder.net je tokom istraživanja utvrdio da Komunalna policija incidenate snima i objavljuje selektivno, kao i da Komunalna policija prima donacije od istih onih koje bi trebalo da kontroliše.

Uprkos brojnim nezakonitostima i nelogičnostima koje je Insajder otkrio, naš zahtev za intervju sa načelnikom ove gradske službe već mesecima je bez odgovora.

Više o svemu što je otkriveno nepravilnostima i nelogičnostima u radu komunalne policije pogledajte na sledećim linkovima.

Kako su se povećavale nadležnosti Komunalne policije

Komunalci nose kamere kad su na dužnosti, ali snimke selektivno objavljuju

(Ne)komunikacija sa Komunalnom policijom

Komunalna policija prima donacije i od onih koje bi trebalo da kontroliše

Komunalna policija – za pet godina 439 pritužbi, samo četiri otkaza

Ćutanje načelnika Komunalne policije (VIDEO)

Slučaj pogibje gardista: Vojna pravila igre

Država Srbija, punih dvanaest godina, porodicama Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića dužna je odgovor na pitanje kako su dvojica gardista poginula na odsluženju vojnog roka 5. oktobra 2004.

Istraga još nije ni počela.

U Insajderu je okriveno da je Ustavni sud još pre 4 godine doneo odluku kojom je zaključeno da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje. Uprkos takvoj odlucu najviše sudske insatnce, Više javno tužilaštvo, nije odmaklo dalje od predistražne faze.

U tri emisije serijala “Insajder bez ograničenja – Vojna pravila igre” izneti su brojni dokazi o propustima u istrazi o pogibiji dvojice gardista u Topčideru.

Za Insajder je, pored odgovornih državnih funkcionera, ekskluzivno govorio i Ljubiša Dragović, forenzički patolog koji je, na zahtev Srbije, izvršio superveštačenje u SAD. Prema zaključku Dragovića, gardiste je ubila treća osoba. Iako je ovakav nalaz dostavio nadležnom sudu u Srbiji još 2008, niko ga nije pozvao da argumentuje svoje nalaze, što bi bilo uobičajno.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je zahtev redakcije Insajder za razgovor s postupajućim tužiocem u slučaju Topčider Ognjenom Đukićem, a odbili su i da odgovore na pitanje Insajdera zbog čega u ovom slučaju Tužilaštvo, ni posle četiri godine, nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je početkom 2013. godine ocenilo da predistražni postupak predugo traje.

Sve što su novinari Insajdera radili proteklih meseci u vezi pogibje dvojice gardista pogledajte na sledećim linkovima.

Vojna pravila igre – prvidrugi i treći deo 

Slučaj Topčider: Čemu služi Tužilaštvo

Gardisti su ubijeni- potvrđeno još jednom 

Gardiste Vojske je ubila treća osoba (VIDEO) 

Nova komisija za istraživanje pogibije dvojice gardista- dokaz nerada tužilaštva ili nova nada

Slučaj helikopter: Pitanja bez odgovora

Posle predistražnog postupka u slučaju pada vojnog helikoptera, Tužilaštvo je sredinom godine saopštilo da nema osnova za pokretanje istrage. Međutim, postupajuća tužiteljka u tom predmetu Gordana Jovanović nije potpisala takvu odluku, što bi bilo uobičajno, već je, prema istraživanju Insajdera, to u formi službene beleške učinila nadređena tužiteljka Nataša Krivokapić.

Zbog toga se opravdano postavlja pitanje da li je postupajuća tužiteljka odbila da potpiše odluku da nema osnova za pokretanje postupka i zbog čega je ipak doneta takva odluka.

Odgovor na to pitanje mogla bi da pruži službena beleška u kojoj je obrazložena odluka o odustajanju od postupka. Ipak Tužilaštvo je odbilo da tu belešku dostavi Insajderu. Postupak po žalbi Insajdera na ovakvu odluku i dalje je u toku.

Podsetimo, Vojni helikopter srušio se 13. marta 2015. blizu Aerodroma Nikola Tesla, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu, staru pet dana, iz Novog Pazara. U padu helikoptera stradalo je sedam osoba.

Iako niko nije dovodio u pitanje dobru nameru, bez odgovora su ostala brojna pitanja.

Sve što su novinari redakcije Insajder otkrili u vezi sa slučajem pada vojnog helikoptera pogledajte na sledećim linkovima.

Da li bi službena beleška razjasnila slučaj Helikopter? 

Tužilaštvo odbilo da dostavi Insajderu službenu belešku o obustavljanju istrage o padu vojnog helikoptera 

Službena beleška o slučaju helikopter mora da se da na uvid javnosti

Slučaj Helikopter: Umesto dostavljanja informacija, Tužilaštvo traži spor protiv poverenika

Huligani

I tokom 2016.godine huligani koji  se kriju iza najvijačkih grupa sprovodili su  sopstvenu pravdu i na ulicama i na stadionima.

Istraživanje Insajdera je pokazalo da se prema huliganima i dalje ne primenjuju zakoni doneti prema najviši evropskim standardima, a premijer Aleksandar Vučić je u maju za Insajder rekao da država trenutno nema dovoljno snage za borbu protiv huligana jer tako nešto zahteva društveni konsenzus.

Država se tako još jednom povukla pred rušilačkim hordama koje su u prošlosti pokazale da su spremne da uništavaju grad, prebijaju fudbalere, ili im lupaju automobile, napadaju fudbalske fukcionere, pa čak i smenjuju vlade.

Jedan od primera da huligani, uprkos krivičnim prijavama pa i presudama, ostaju na slobodi pokazao je i slučaj jednog od vođa navijačke grupe Partizana – Janičari- Aleksandra Stankovića, koji je ubijen je u oktobru u mafijaškom obračunu.

Uprkos pravosnažnoj presudi kojom je osuđen na zatvorsku kaznu  od pet godina i 10 meseci zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, Staković je tri godine, uz dozvolu Suda, odlagao odlazak u zatvor.

Umesto najave obračuna sa kriminalom na tribinama, nakon ubistva Aleksandra Stankovića, predstavnici države objavili su „rat uvoznoj mafiji“.

Kada je ubijen, fudbaleri i košarkaši Partizana su mu odali počast tako što su na teren izašći u majicama sa njegovim likom. Uprava klubova je prvo ćutala, pa tvrdila da je to spontana reakcija igrača, da bi se na kraju ispostavilo da je tačno da se uprave klubova povlače pred zahtevima navijača.

U linkovima ispod možete pogledati neke od ključnih tekstova i emisija koje su novinari Insajdera uradili proteklih meseci u vezi sa huliganima pred kojima se država povlači.

Sedam incidenta samo u aprilu – država toleriše huligane? 

Stefanović: Znamo ko su, ali ne znamo gde su napadači na Vazuru 

Jači od države 

Vučić: Država trenutno nema snage za borbu protiv huligana (VIDEO) 

Stefanović: Ima problema sa sprovođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u sportu (VIDEO) 

Selaković: Tačno da se zakon ne primenjuje dosledno na huligane (VIDEO) 

Društveni konsenzus „krivac“ za nesprovođenje zakona 

Zašto huligani retko završe iza rešetaka 

Ko u Srbiji deli pravdu? 

Šta je državni službenik radio u društvu osuđenog kriminalca 

Vučelić i Vazura na pitanja Insajdera: Odavanje počasti osuđivanom kriminalcu je „spontana reakcija“ 

Insajder: Šta je sve sporno u nedavnoj izjavi premijera Srbije 

Ministar policije: Vučković jeste pripadnik Žandarmerije i navijač Partizana, ali to nije krivično delo (VIDEO)

Kosovo: Ćutanje države na „patriotsku pljačku“

Ni dve godine od kada je Anketni odbor Skupštine Srbije završio izveštaj o zloupotrebama novca koji je godinama izdvajan iz budžeta Srbije pod izgovorom pomoći Srbima na Kosovu, taj izveštaj nije usvojen u Skupštini Srbije.

Izveštaj Anketnog odbora potvrdio je brojna saznanja Insajdera objavljena u dva serijala „Patriotska pljačka“. Posle tih serijala, predstavnici vlasti obećali da će novac namenjen za Kosovo biti strogo kontrolisan. Međutim, prema istraživanju Insajder.net-a, ni danas ne postoji precizna ni jedinstvena evidencija o trošenju tog novca.

Sudeći po zvaničnim podacima APR-a i Uprave za trezor, Srbija iz budžeta i danas plaća javna preduzeća na Kosovu, od kojih većina u suštini ništa ne radi od kada su vlast preuzele institucije Prištine.

Istovremeno, državna politika „Kosovo je Srbija“, dok država Srbija nema nikakvu realnu kontrolu nad tom teritorijom, otvorila je prostor za brojne zloupotrebe. Novinari Insajdera su pre nekoliko meseci otkrili između ostalog i to da vlasnici brojnih firmi zloupotrebljavaju aktuelni status Kosova i činjenicu da država Srbija nema kontrolu na toj teritoriji, da bi izbegli plaćanje obaveza u Srbiji, čime nanose štetu i državi i drugom firmama.

Predstavnici nadležnih institucija na pitanja novinara Insajdera o tome uglavnom su odgovarali da ne znaju o čemu se radi ili da su prebacivali odgovornost sa jedne na drugu instituciju.

Sve teme o zloupotrebama novca namenjenog Kosovu, kao i pitanja nadležnima o uspostavljanju kontrole pogledajte na sledećim linkovima:

Ko će konačno predložiti Skupštini usvajanje izveštaja o zloupotrebama na Kosovu? (VIDEO) 

Dokazi o zloupotrebama novca ostaju samo na papiru 

Građani Srbije plaćaju i puštanje filmova u Prištini 

Masovno preseljenje firmi na kosovske adrese (VIDEO) 

“Objektivne mogućnosti” kontrole firmi na Kosovu 

Patriotska pljačka

Posao veka koji je propao

Cevi zavarene u Šajkašu pre tri godine ostale su i jedine cevi Južnog toka ikada zavarene u Srbiji. Od ambicioznog do propalog projekta prošlo je samo šest godina.

U tih nekoliko godina građani Srbije su slušali razna obećanja – od toga da će projekat biti vredan 2,1 milijardi evra, da će Srbija zarađivati od 200 miliona do pola milijarde evra svake godine, da će biti otvoreno 2.000 radnih mesta, do toga da će biti obezbeđen posao za desetine građevinskih firmi. Rusija je 2014.godine odustala od gradnje Južnog toka, a Srbija do danas nije tražila reviziju Energetskog sporazuma u okviru kog je, zbog Južnog toka, 2008. godine NIS prodat ispod cene.

U međuvremenu je MUP Srbije završio izveštaj o evenetulanim zloupotrebama prilikom privatizacije NIS-a. Prema saznanjima Insajdera, izveštaj koji je MUP dostavio Višem tužilaštvu je obiman i detaljan. Iz odgovora tog tužilaštva Insajderu nije, međutim, jasno kakva je sudbina ovog izveštaja pošto je Tužilaštvo zaključilo da nije nadležno i da krivičnog dela nema.

Tako su, odlukama političara i nadležnih institucija, srpsko-ruskim poslom veka izgubili i građani i država ali, zvanično, niko za to nije kriv.

Efekti Energetskog sporazuma bili su tema Insajdera prvi put u serijalu 2013. Poslednjih meseci nastavili smo da postavljamo pitanja, a posle četiri godine na pitanja novinara Insajdera je pristao da odgovori bivši predsednik Srbije Boris Tadić u čije vreme je potpisan sporazum.

Plaćamo i za ugašeni projekat Južni tok? 

Bajatović: Neću da se raspravljam s vama jer Insajder je Insajder – to znaju svi (VIDEO) 

Umesto Južnog toka luksuzan prostor i skup automobil 

Bajatović vređao Insajder, Dačić: Ja sam dodelio obezbeđenje Brankici Stanković 

Vučić: Ne možemo da smenimo Bajatovića, Vlada je u tehničkom mandatu (VIDEO)

Slučaj Bajatović: Umesto odgovora – uvrede (VIDEO) 

Južni tok: Od „posla veka“ do luksuznog automobila (VIDEO)

Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje poslove Srbijagasa? 

Insajder u izgradnji: „Posao veka“ koji je propao

Rusko-srpski posao veka, prvi i drugi deo

Politička pozadina ubistva premijera Đinđića: Dokumenti „Koraćeve komisije“

Uprkos obećanjima predstavnika vlasti do danas nije skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata na osnovu kojih je napisan izveštaj o propustima u obezbeđenju premijera Zorana Đinđića.

Komisija na čijem je čelu bio tadašnji potpredsednik Vlade Žarko Korać izveštaj je napisala na osnovu brojnih dokumenata ali i svedočenja 32 osobe, uključujući pripadnike MUP-a i BIA, čija su čak i imena do danas ostala tajna.

Insajder je tužio dve vlade Srbije – Vladu Mirka Cvetkovića i Vladu Aleksandra Vučića-  zbog odbijanja da skine oznaku tajnosti sa ovih dokumenata.

U toku je postupak po žalbi Insajdera na odbijanje Vlade Aleksandra Vučića da skine oznaku tajnosti, a iako je i sam aktuelni premijer obećao da će proveriti zbog čega ti dokumenti i dalje nose oznaku „državna tajna“ do danas ta oznaka nije skinuta.

Insajder se celu deceniju bavi temom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Pored brojnih emisija, u protekloj godini smo postavljali pitanja kada će Vlada Srbije postupiti po zahtevu redakcije Insajder podnetom pre osam godina i skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata „Koraćeve komisije“. Najvažnije informacije pogledajte na sledećim linkovima:

Dokumenti o propustima MUP i BIA godinama “pod ključem” 

Korać: Nema razloga da dokumenta Komisije budu tajna (VIDEO) 

Poverenik: Preispitati status poverljivosti dokumenata iz izveštaja Koraćeve komisije 

Selaković: Ne znam za zahtev za skidanje oznake tajnosti 

Obmanjivanje javnosti 

Ubistvo premijera: Nikada sprovedene preporuke “Koraćeve komisije” 

Dokumenta Koraćeve komisije uprkos najavama i dalje tajna

Služba u službi i van službe – špijunske afere, pokušaji državnih udara, planirani atentati…

Tokom 2016. Srbiju i region potresale su različite bezbednosne afere – od medijski konstruisanih državnih udara, preko špijunskih afera, do zvaničnih istraga o planiranim terorističkim napadima i mogućim atentatima u koje su potencijalno umešani pripadnici službi bezbednosti iz Srbije, ali i drugih zemalja čiji se interesi prepliću na Balkanu.

Novinari Insajdera su kroz emisije i tekstove analizirali činjenice i okolnosti u vezi s pronađenim oružjem u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, planiranim terorističkim napadom u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, uz podsećanje na mehanizme funkcionisanja službi u slučajevima ubistva premijera Zorana Đinđića i novinara Slavka Ćuruvije.

Na osnovu dugogodišnjeg istraživanja funkcionisanja tajnih službi i analize dostupnih informacija, novinari Insajdera zaključili su da su se mnoge stvari na teritoriji Srbije, ali i Crne Gore, desile su se kao posledica delovanja stranih i domaćih službi, ali isto tako i kao posledica slučajnih ili namernih propusta srpskih službi bezbednosti.

Iako se smatraju za produženu ruku vlasti i jednu od najkriminalizovanijih državnih institucija, civilna kontrola nad radom nikada nije do kraja uspostavljena. Ni poslednji događaju nisu bili povod da se pokrene pitanje reforme službi bezbednosti.

Sve u vezi sa dešavanjima koja imaju pečat službi pogledajte na sledećim linkovima:

Ko upravlja srpskom tajnom službom 

Insajder: Nedopustiva teza da je nalaženje oružja marketing 

Insajder specijal: Služba u službi van službe (EMISIJA) 

Ukinuta istraga pred kamerama 

Šta tvrdi ambasador Rusije, a šta su činjenice 

Poseta Lavrova obeležena propustom službi bezbednosti 

Kako služba prati i prisluškuje 

Dokumenti o propustima MUP i BIA godinama “pod ključem” 

Stručnost kontrolora službi bezbednosti 

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime