Istraga oko nabavke vakcina „Fajzer“ u EU! Umešana Ursula fon der Lajen?

0
188

Kancelarija evropskih javnih tužioca (EPPO) potvrdila je danas na Tviteru da sprovodi istragu oko nabavke vakcine protiv kovida 19 u Evropskoj uniji usled interesovanja javnosti.

Foto: Pfizer Photo:VCG, Printscreen YouTube

Ova neuobičajena potvrda rezultat je ogromnog javnog interesa, navodi EPPO i ističe da do daljnjeg neće izlaziti s detaljima istrage u javnost, piše Sputnjik.

Podsetimo, ombudsmanka Evropske unije Emili O‘Rajli optužila je Evropsku komisiju za loše upravljanje zbog SMS poruka koje je mesec dana čelnica izvršnog tela EU Ursula fon der Lajen razmenjivala sa šefom „Fajzera“ Albertom Bourloom kako bi zaključila sporazum o vakcinama protiv kovida19.

Vest o postojanju tih poruka prvi je objavio „Njujork tajms“ u aprilu 2021. godine, posle čega je O’Rajlijeva tražila od Komisije da joj se dostavi taj materijal, no Komisija je u junu 2022. odgovorila da ne može da nađe dokumente i da nema obavezu da pronađe tekstualne poruke.

Nabavka vakcina protiv virusa korona odvijala se zajednički na nivou svih država članica EU, umesto na nacionalnom nivou svake države, a posao je vodila Evropska komisija u saradnji s nacionalnim vlastima država članica.
Ipak, nema nikakvih naznaka da se EPPO-ova istraga tiče toga što je istraživala i Emili O’Rajli, piše Večernji list.

„Nikakvi dodatni detalji neće biti objavljeni u ovoj fazi”, poručuje se još u objavi EPPO-a na Tviteru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime