Izbegnite prejedanje i stomačne probleme

0
666
Foto: Foter / limaoscarjuliet

Veoma je važno znati kako prekinuti post, a da se ne podlegne prejedanju i tako mogućim stomačnim problemima. U telu tokom posta dolazi do različitih bioloških promena, pa je posle uvek potrebno odvojiti vreme za period adaptacije organizma. Kako se danas završio četrdesetodnevni Božićni post, u nastavku vam predstavljamo savete koji će pomoći vašem organizmu da se ponovo navikne na mrsnu hranu.

Tokom posta u telu dolazi do određenih bioloških promena. Normalna proizvodnja određenih enzima tokom redovne ishrane se smanjuje ili zaustavlja u zavisnosti od načina posta (izbacivanje delimično ili potpuno svih životinjskih proizvoda i ulja).

Postepeno ubacivanje hrane, koja tokom posta nije unošena, dozvoljava organizmu ponovno uspostavljanje normalne proizvodnje enzima.

Zaštitna sluz digestivnih organa tokom posta se takođe proizvodi manje, čineći digestivni trakt osetljivijim na iritante poput kafe i začinjene hrane. Po prestanku posta, važno je pribeći postepenom uvođenju svih uobičajenih namirnica u ishranu.

Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Ukoliko post traje duži period, kao u ovom slučaju, potrebna su barem četiri dana za prelazak na redovnu ishranu.

Hrana za prekidanje posta:

Tokom adaptacije treba koristiti hranu koja je bogata hranljivim materijama i lako svarljiva, a postepeno uvoditi složenija jela. Vrsta posta određuje i vrstu namirnica kojom se prelazi na normalnu ishranu. Da bi lakše odredili sa kojom vrstom hrane treba započeti prilagođavanje, koristite dole navedenu listu:

  • Sokovi od voća i povrća
  • Sveže sirovo voće
  • Bujon od povrća ili od kostiju
  • Jogurt, kiselo mleko, kefir
  • Zelena salata i spanać
  • Kuvano povrće ili čorba od povrća
  • Sveže sirovo povrće
  • Dobro kuvane žitarice i leguminoze
  • Orašasto voće i jaja
  • Ostali mlečni proizvodi
  • Meso i ostali proizvodi

Najbolje je započeti hranom iz prve tri tačke liste, pa postepeno dodavati ostale. Korisno je pridržavati se ostatka liste, pošto je svaka sledeća namirnica složenija od prethodne.

Da Vas podsetimo:  Loptice od narandže

Potrebno je voditi računa i o sledećem:

Voditi računa na reakciju tela tokom uvođenja „nove“ hrane. Obraćati pažnju na moguću alergijsku reakciju i rano prepoznavanja osećaja sitosti da bi se izbeglo prejedanje.

Kada se prekida post, telu su potrebni manji, ali češći obroci. Postepeno treba povećavati veličinu obroka i period između obroka, do postizanja redovne rutine u ishrani. Dobro je uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se olakšalo varanje. Telu će se pomoći dodavanjem „živih“ enzima i dobrih bakterija. Sveže sirovo povrće je puno enzima koji dobro deluju na organizam i varenje. Probiotici ili dobre bakterije mogu da se nađu ne samo u kapsulama nego i u fermentisanim proizvodima, kao što su jogurt, kiseli kupus i slični proizvodi.

Trenutno je aktuelan završetak pravoslavnog božićnog posta. Na dan Božića se spremaju đakonije kojima je teško odoleti. Ukoliko se pretera sa slasnim pečenjem, sarmom, pihtijama i tortama, potrebno je pri ruci imati dole navedene pomagače u suzbijanju digestivnih problema poput mučnine, gasova, grčeva i gorušice.

Prva pomoć iz kuhinje kod digestivnih problema:

JABUKOVO SIRĆE: Ima alkalizirajuće dejstvo, koje pomaže kod regulisanja varenja.

U čašu vode dodati supenu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kafenu kašičicu meda, te dobro promešati. Ovaj napitak piti dva do tri puta dnevno za brz oporavak.

SEME KOMORAČA ILI ANISA: Veoma je korisno kod otklanjanja digestivnih problema izazvanih začinjenom i masnom hranom. Ulje iz semenki potpomaže otklanjanje mučnine i kontrolu gasova. Pola kafene kašičice praha semena od komorača umešati u malo vode. Uzimati dva puta dnevno.

Čaj od semenki anisa se pravi tako što se dve kafene kašičice smrvljenih semenki prelije šoljom vrele vode i ostavi da odstoji deset minuta. Sažvakati punu kašiku semenki anisa zarad otklanjanja digestivnih simptoma.

Da Vas podsetimo:  Bakin recept za lenju pitu sa kajsijama: Sezonski tradicionalni kolač kog svi obožavaju

ĐUMBIR: Stimuliše proizvodnju digestivnih sokova koji pomažu varenje hrane. Dve kafene kašičice soka od izrendanog đumbira pomešati sa kafenon kašičicom meda u čaši vode i popiti.

Domaći čaj od đumbira se pravi prokuvavanjem u vodi kafene kašičice praha đumbira pet do deset minuta.
SODA BIKARBONA: Digestivni problemi obično nastaju tokom povećane količine želudačne kiseline, a soda bikarbona je jednostavan i efikasan antacid (smanjivač želudačne kiseline).

Pola kafene kašičice sode bikarbone rastvoriti u pola čaše vode. Ovaj napitak neutralizuje kiselinu i oslobađa od nadutosti.

ČAJ OD NANE: Umiruje stomak i otklonja digestivne probleme. Ohlađen čaj od nane se pije polako i u malim gutljajima.

KUMIN: Zauzima značajno mesto u Ajurvedskoj medicini kao lek protiv digestivnih problema. Kumin još i stimuliše sekreciju enzima pankreasa koji su potrebni za dobro varenje. Kafenu kašičicu praha semena kumina rastvoriti u čaši vode i popiti.
KORIJANDER: Efikasan začin koji otklanja digestivne probleme i potpomaže stvaranje digestivnih enzima.

BOSILJAK: Odlično Ajurvedsko sredstvo za otklanjanje simptoma otežanog varenja. Jednu kafenu kašičicu bosiljka preliti šoljom vrele vode te ostaviti da odstoji 10 minuta. Popiti do tri šolje u toku dana.

CIMET: Lako dostupno sredstvo za otklanjenje digestivnih problema. Naročito je efikasan kod oslobađanja od grčeva i nadutosti. Polovinu kafene kašičice cimeta dodati u šolju ključale vode, ostaviti nekoliko minuta i popiti dok je još uvek toplo.

dnevno.rs / najboljamamanasvetu.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime