Izlaskom na referendum o NATO Srpska brani Srbiju

0
1035

Milorad Dodik je izjavio da je Republika Srpska odlučila da izađe na referendum kako bi narod na istom odbacio mogućnost ulaska BiH u NATO. Dodik kaže da su pritisci da se BiH silom uvuče u NATO, mimo volje srpskoga naroda, sve veći i veći i iz tog razloga je došlo vreme da se to pitanje stavi na referendum. On je na poslednjoj proslavi Dana Srpske obelodanio da Srpska zaustavlja svoj proces ulaska u NATO i priključuje se Srbiji na njenom putu aktivne vojne neutralnosti. Očigledno je da Srpska, pa i Srbija, po ovom pitanju imaju snažnu podršku Moskve.

Situacija na Balkanu je takva da još samo Makedonija i BiH nisu deo Severnoatlantskog saveza i da se sa njima zaokružuje NATO struktura oko Srbije, te ona ostaje ostrvo u NATO okruženju, ostrvo koje i za Rusiju predstavlja „problem“, jer je Srbija u tom slučaju ranjenik u dubini neprijateljske teritorije. Crna Gora se poslednja priključila NATO mimo volje naroda, a Makedonija je u ubrzanom procesu promene imena i ulaska u NATO u narednih godinu dana. Po pitanju Makeodnije ostaje nada da će se ispoštovati referendum o promeni imena i da će makedonski narod isti odbaciti. Ukoliko, ipak, Makedonija promeni ime i postane deo NATO, za Srbiju ostaje „dovod vazduha“ samo preko BiH, odnosno, Srpske, te se ispostavlja da Srpska izlaskom na referendum omogućava lakše disanje Srbiji i sprečava njeno gušenje od strane NATO. Srbija neprestano izjavljuje da neće postati član NATO i na tom pitanju se razvijaju odnosi sa Rusijom. Poslednji put je to potvrđeno na sastanku ministara odbrane Rusije i Srbije ove nedelje u Moskvi, kao i potvrda da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji. Međutim, i pored volje Srbije da ne postane punopravan član NATO, veliki problem za nju bi predstavlja činjenica NATO okruženja, jer u toj poziciji Srbija ima manje mogućnosti za manevar i nalazi se u dosta težoj poziciji nego sada. Iz tog razloga, svaki građanin Srpske mora izađi i glasati protiv NATO, jer tako ne brani sebe već i maticu Srbiju.

Da Vas podsetimo:  SRPSKO LEKARSKO DRUŠTVO U AMERICI SLAVI 30 GODINA

Tokom rata u BiH devedesetih godina, evropska javnost, koja je bila naklonjena Srbima u tom ratu, pisala je i govorila o Srbima iz Republike Srpske kao poslednjim herojima evropske civilizacije koji brane Evropu od antievropskih sila; kao poslednjim herojima koji stoje sami protiv neprijatelja oko sebe, protiv NATO, protiv islamskog sveta koji se tada ujedinio protiv njih, apsolutno sami, čak, ponekad i bez podrške Beograda. Narod Srpske je tada izazivao oduševljenje evropske Evrope. Zato podrška referendumu protiv NATO u Srpskoj i podrška srpskom narodu Srpske da se odupre poslednjim pritiscima pred kojima se nalazimo.

Nenad Uzelac

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime