Jovana je imala 25 godina kada je Mladen Gigić ubio vozeći 101 km/h mrtav pijan

0
50

Kada je novembra 2020. godine Nišlija Mladen Gigić (20) sa 1,38 promila alkohola u krvi usmrtio Jovanu Petković (25) iz Vladičinog Hana tako što je vozeći 101 km na sat prošao kroz crveno i zakucao se svojim Golfom u Jovanin auto, Više javno tužilaštvo tražilo je maksimalnu kaznu od 12 godina.

Suđenje se razvlačilo kao crevo pa je tek novembra 2021. Gigić osuđen na sedam godina zatvora. Do tada je sedeo kod kuće sa nanogicom, kao razlog je navedena “zakasnela adolescentska psihička nezrelost”.

Ko želi može da zamisli tih godinu dana psihički nezrelog adolescenta, grickalice, cuga, igrice, bleja na gajbi, imaš tuš, imaš fino skuvano, u svom si, u toplom si, poznatom, kud ćeš više? A ubio devojku. Vozeći 101 km na sat, ne kočeći, na crveno, pijan psihički nezreo adolescent. Tih godinu dana kod kuće računa se u kaznu, koliko sam shvatila.

Međutim, da stvar bude očajnija, Apelacioni Sud je ovih dana usvojio žalbu Gagićevog branioca i preinačio je presudu Višeg suda u Nišu sa sedam na pet (brojem 5) godina zatvora.

Dakle, Gigić koji je ubio devojku osuđen je na 5 godina zatvora.

Izaći će kada bude imao 26, život pred njim, očigledno bez mnogo griže savesti jer je i pred Sudom “složio” priču koju nalaz saobraćajnih veštaka nije potvrdio da je 40 metara pred semafor počeo da usporava, da je kočio, ali mu je noga propala do patosa, da je auto počeo da se ubrzava i tako dalje.

Roditelji nastradale devojke su očajni, ako je ovo uopšte potrebno podvlačiti. Život je bio pred njom. Završila je master na Arhitekstonskom fakultetu, trebalo je da započne karijeru u Beču gde joj roditelji žive, ali nje nema. Jer je Gigić vozio olešen, jer je prošao kroz crveno.

Da Vas podsetimo:  ŠTO JE BRZO, TO JE KUSO...

Ni presuda od 50 godina zatvora Jovanu ne bi vratila, ali maksimalne kazne za ovakve počinioce jedina su pravda za porodicu kojoj je preinačenje presude raskopalo ranu još dublje.

Da li jedan život vredi pet godina u zatvoru?

To je recimo trajanje studija. Ili srednje škole plus jedna godina. Ili period puberteta. Prođe ko bubuljice, mladalačke ljubavi, kontrolni iz matematike. Zaboraviš vremenom da ti se to uopšte desilo u životu. Eto, toliko traje… kratko. Za jedan život. Za pravdu.

Gigićevih pet godina su ZELENO SVETLO za sve koji prolaze kroz crveno, koji voze pijani, koji se bahate za volanom 101 km na sat tamo gde je dozvoljeno recimo 60, svim potencijanim ubicama.

Zar je to poruka koju Sud želi da pošalje javnosti?

Olešite se deco, ubacite u petu brzinu i samo opušteno kroz crveno, a ako ubijete nekoga, ništa strašno, dobićete pet godina.

Uz dobro ponašanje možda spuste i na tri.

autor:Jovana Kešanski

https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime