Jura u Nišu zabranjuje upotrebu klima uređaja na tropskim vrućinama

0
41
Foto: Facebook/Advertise design

U Juri u Nišu, koja ima oko 2.700 zaposlenih, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je u hladu izmereno više od 35 stepeni, rekli su za Danas neki od radnika te kompanije.

Oni su kazali da su sve hale pregrejane i oni prinuđeni da rade u mokrim majicama i šorcevima, ali da poslovodstvo ne reaguje na peticiju kojom su tražili da se klimatizacija uključi.

„Ove godine, klima uređaji, koje inače postoje, nisu uključeni nijednom. Već posle 10 ili 11 sati u halama je pakao, pa smo svi u majicama, koje su gola voda. Stvarno je teško, ima među nama i ljudi lošijeg zdravlja. Još nikome nije ozbiljnije pozlilo, ali je vrlo moguće da se to dogodi“, rekli su danas neki od radnika niške Jure, koji žele da sačuvaju anonimnost.

Naši sagovornici su kazali da su zaposleni početkom prošle sedmice potpisivali peticiju da se uključe rashladni uređaji, koja je „ubačena u kutiju za prigovore“, ali da do sada ona nije imala ikakvog efekta.

I lideri različitih fabričkih pogona su prošle subote poručili da su spremni da zaustave proizvodnju ukoliko se hale ne rashlade, ali se još uvek ništa nije dogodilo, dodali su.

„Članovi Saveta radnika razgovarali su sa predstavnikom poslovodstva, Korejac, ali on im je rekao da svako kome se ne sviđa što klime nisu uključene ‘može da ide kući’. Pojedini menadžeri, naši ljudi, čak su kazali da smo ‘do juče skupljali seno, a sad eto hoćemo klimu’. Jedino pravo rešenje je zaustavljanje proizvodnje, ali za tako nešto sada ne postoji kapacitet, a onaj ko bi to pokrenuo bio bi kažnjen“, rekli su radnici.

Da Vas podsetimo:  Strategija „Ludog Džoa” za bombardovanje SRJ 1999.

Jelena Milošević, buduća narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde, koja je obaveštena o ovakvim uslovima rada u Juri, kazala je za Danas da bi ministarka rada Darija Kisić Tepavčević morala konačno da obezbedi poštovanje zakona države Srbije, umesto što se ovoj južnokorejskoj kompaniji godinama gleda kroz prste.

„Ova vlast je legalizovala robovlasničko društvo i ustanovila posebna pravila za strane investitore, za koje zakoni ne moraju da važe kao za nas ostale. Radnici mogu biti i njihovo roblje. U kojoj normalnoj zemlji bi veliki broj zaposlenih radio na izuzetno visokim temperaturama u velikim halama, na trakama, gde su stisnuti kao sardine, samo zato što poslodavac ne želi da uključi klimu?“, rekla je Milošević.

Ona je pretpostavila da poslovodstvo Jure zabranom korišćenja rashladnih uređaja “želi da uštedi”.

Da li postoji takva zabrana, koji je razlog za njeno donošenje, te kada će uređaji biti uključeni kako bi se uslovi rada popravili, čelnici niške Jure nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovore na pitanja koja smo uputili Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o tome da li je informisano da su radnici u ovoj kompaniji, po sopstvenim tvrdnjama, prinuđeni da rade u pregrejanim halama zbog zabrane korišćenja klime, te šta Ministarstvo može da učini kako bi proverilo takve navode i poboljšalo uslove rada.

Inspekcija rada pri ovom Ministarstvu do sada je više puta kontrolisala uslove u Juri, te svaki put ocenila da kompanija posluje u skladu sa zakonom, a da su njeni propusti minimalni.

Zaposleni su, međutim, tvrdili da im se, između ostalog, ograničava odlazak u toalet i preporučuje nošenje pampers pelena, preti otkazom u slučaju trudnoće i bolesti, prekida radni odnos kada pokušaju da formiraju sindikat, zabranjuje sindikalno delovanje, te da su izloženi zlostavljanju i mobingu.

Da Vas podsetimo:  Tajna groba Arsenija III Čarnojevića

Ova inspekcija, u saradnji sa sanitarnom inspekcijom i epidemiolozima Instituta za javno zdravlje Niš, u oktobru 2020. godine konstatovala je i da Jura poštuje epidemiološke mere, mada su radnici tvrdili da ih ozbiljno krši. Tada je ta kompanija bila veliko žarište i 60 odsto svih zaraženih koronavirusom u Nišu bili su njeni radnici.

Sve optužbe zaposlenih o uslovima rada u Juri negiralo je i njeno poslovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prilikom posete leskovačkoj fabrici Jure on je poručio da to nije “ta užasna fabrika” već “najbolja fabrika”, da je “ponosan kako ona izgleda” i da “nigde nije video te čuvene pelene”. Pritom je zaključio da je “prošlo vreme utopijskog socijalizma i samoupravljanja”.

Prema njegovim rečima, država Srbija je kompaniji Jura uplatila subvencije za zapošljavanje radnika u iznosu “od 27 do 28 miliona evra”. Jura je, kako je kazao, ta sredstva “vratila u jednoj godini” kroz poreze i doprinose za novozaposlene.

Poslednja vest: Posle Danasovih pitanja, inspekcija posetila Juru

Inspekcija rada posetila je danas nišku Juru i naložila poslovodstvu kompanije da u roku od sedam dana reši problem nedostatka klimatizacije, kazao je naš izvor.

Inspekcija je ušla u kompaniju nakon što je Danas uputio pitanja Ministarstvu rada i Inspekciji rada pri tom Ministarstvu.

Inspektori, koji obično firmama najavljuju svoj dolazak, u Juru su stigli nenajavljeni i “zatekli realno, a ne fingirano stanje”, rekao je naš sagovornik.

Zakoni nalažu da uslovi rada budu bezbedni i ne škode zdravlju zaposlenih

Zakon o radu propisuje da svaki zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, te da je poslodavac dužan da to obezbedi.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, svaki poslodavac je dužan da primeni preventivne mere, među kojima i one “savremene tehničke” i “organizacione”, kako bi se “otklonio rizik od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili on sveo na najmanju moguću meru”.

Poslodavac je obavezan i da zaposlenima obezbedi radno mesto na kojem su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i radni proces koji je prilagođen njihovim telesnim i psihičkim mogućnostima.

Piše: Zorica Miladinović
Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime