Kad se udruže Hrvatska levica i desnica

0
789

Pixabay  Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ne isključuje mogućnost da nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj vlast formira tzv. velika koalicija, odnosno HDZ Andreja Plenkovića i Narodna koalicija okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića.

Mesić se vratio u politiku kao adut Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na listi Narodne koalicije, nakon što mu je aktuelna vlast ukinula Kabinet.

U intervjuu za portal „Indeks“ Mesić kaže da očekuje da rezultat ovih izbora bude sličan kao i prethodni, ali ovog puta s prednošću Narodne koalicije.

„Jedina razlika biće zamena mesta. SDP će zbog velike kompromitacije bivše vlade dobiti relativno više glasova, odnosno zastupnika, no moraće s nekim ipak da uđe u koaliciju da bi formirao vladu“, rekao je Mesić.

Upitan koje stranke bi mogle da formiraju postizbornu koaliciju, Mesić kaže da je Most prilično kompromitovan i da, iako svi iz HDZ-a i SDP-a tvrde da je koalicija te dve stranke nemoguća, on misli da je moć demokratije takva i da je to sada sasvim moguće.

U susednoj Austriji je skoro normalno da velike stranke različitih shvatanja ne beže od velike koalicije.

„Mislim da je to moguće sada i kod nas. Prednost takve velike koalicije bila bi činjenica da se, ako se već ne može drugačije, velikim dogovorom izbegnu još jedni izbori“, rekao je Mesić, inače, poslednji predsednik Predsedništva nekadašnje SFRJ.

Prednost takve koalicije je da bi mogli dobiti najkvalitetnije ljude po pojedinim resorima, kaže on i dodaje da je, ako bi do toga došlo, uveren da bi teme iz Drugog svetskog rata prestale da budu dominantne na hrvatskoj političkoj sceni, kao i neke teme koje su apsolvirane nakon domovinskog rata.

Da Vas podsetimo:  Kolika je opasnost po Srbiju nakon što je ‘izvozna demokratija’ Amerike doživela poraz protiv talibana?

Upitan da li se i njemu „fućka“ za ustaški pozdrav „Za dom spremni“, Mesić kaže da on to nikada ne bi rekao, jer mu se, kaže, ne fućka.

„Zoran Milanović je bio pred takvom publikom i hteo je valjda da pokaže malo umetničke slobode. Naravno da mu se ne može fućkati na pozdrav jedne kvislinške tvorevine. Kao i u Nemačkoj, nijedan funkcioner ne može reći da mu se fućka za ’zig hajl‘“, rekao je Mesić.

Pitanje je, kaže on, šta je Milanović uopšte tada mislio.

„Verojatno je mislio da to više nije uopšte važno i da svako razuman s tim pozdravom pozdrav ne računa“, rekao je.

tanjug /sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime