Kako je jedan Kraljevčanin tržište Egipta osvojio još pre više od 100 godina

0
52

Kao eho današnje posete predsednika Egipta (prve posle 35 godina) podsećanje da je trgovac iz Kraljeva Avram Krstić, početkom XX veka, prvi izvezao volove u tadašnju Aleksandriju i za otvaranje novog tržišta od države dobio veliku novčanu nagradu

Prvom egipatskom predsedniku koji je došao u posetu Beogradu posle 35 godina, Abdelu Fatahu al Sisiju ispred Palate Srbija danas je priređen svečani doček. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će “Srbija do kraja godine pokušati da sa Egiptom uspostavi ugovor o slobodnoj trgovini“, kao i da je „siguran da će sa Egiptom biti ustanovljena i dobra saradnja u prodaji žitarica“.

Vučić i Abdel Fatah el Sisi otvorili su srpsko-egipatski biznis forum, na kojem učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Vezano za današnji događaj, istoričar Dragan Drašković, sada u penziji, a nekada direktor Narodnog muzeja u Kraljevu, podseća da je pre više od jednog veka kraljevčki trgovac Avram Krstić, u vreme carinskog rata sa Austrougarskom, prvi izvezao volove u tadašnju Aleksandriju.

U knjizi Dragana Draškovića „Kraljevo od varoši do grada“ objavljena je naslovna fotografija ovog teksta. Na njoj se (desno) nalazi Kraljevčanin Milivoje Sarić sa prevodiocem (levo) u Aleksandriji oko 1908. godine.

Kraljevčanin Milivoje Sarić sa prevodiocem (levo) u Aleksandriji oko 1908. godine

Gazda Milivoja Sarića bio je Avram Krstić koji je za pronalaženje i otvaranje novog tržišta te godine od države dobio veliku nagradu od tadašnjih 20 miliona dinara.

izvor:https://www.krug.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime