Kako priliv Rusa utiče na tržište nekretnina u Srbiji?

0
71

Čarkanja između Rusije i Ukrajine traju osam godina unazad, ali nije im pridavana globalna pažnja, sve dok sukob nije eskalirao u februaru tekuće, 2022. godine. Zaoštravanje sukoba povuklo je za sobom brojne socio-ekonomske posledice, a inflacija kojoj danas svedočimo direktna je posledica ratnih dešavanja. Međutim, rat u Ukrajini je doveo do još jedne, za ratnim vihorom pogođena područja, uobičajene pojave – migracije stanovništva.

Bežeći sa teritorije matičnih zemalja, sve veći broj Rusa i Ukrajinaca traži utočište u gradovima širom Evrope, prevashodno u Beogradu. Obzirom da se radi o porodicama više platežne moći, od kojih nemali broj pripada IT sektoru, nije im problem da plate visoke cene stanova, bilo da je reč o najmu ili o prodaji. Rusi i Ukrajinci ne pregovaraju oko cena – prihvataju ponuđene cene, čak i kada su objektivno previsoke, kako bi pronašli dom. Privremeni ili stalni, ostaje da se vidi.

Ogromna potražnja dovela je do fluktuacije cena na tržištu, kao što obično i biva, jer uslove ponude diktira potražnja. U narednim redovima se bavimo promenama na tržištu nekretnina u poslednjih pola godine – saznaćete koliko su se cene promenile usled priliva inostranog stanovništva, koja je prosečna cena kvadrata u prodaji, a koja u najmu, i koje lokacije se smatraju najpoželjnijim za život od strane Rusa i Ukrajinaca.

izvor: freepik.com.

Izdavanje stanova u Beogradu

Za stanovima za izdavanje u Beogradu je oduvek vladala ogromna potražnja od strane studenata, zaposlenih i onih koji su želeli da iskuse čari života u prestonici. Stanovi, naročito manjih kvadratura i opremljeni, nestajali bi sa portala za nekretnine čim se pojave.

Potražnja je danas još veća nego nekada, ali promenila se, pogađate, u segmentu cene. Sudeći po informacijama sa vodećeg portala za nekretnine u Srbiji, NadjiDom.com, najpovoljnija cena najma stana u Beogradu je trenutno 500 evra. Za ovu simboličnu cenu možete unajmiti 60 kvadrata na Zvezdari ili 35 na Vračaru. Ostale cene su znatno više.

Da Vas podsetimo:  Krah DPS-a na lokalnim izborima u Crnoj Gori, izgubili u 11 od 14 opština

Najskuplje izdavanje stanova Beograd je na luksuznim lokacijama, kao što su Vračar, West 65 i Beograd na vodi, gde mesečni najam luksuznih stanova iznosi i do vrtoglavih 5500 evra! Bitno je napomenuti da su u pitanju stanovi velike kvadrature – trosobni, četvorosobni, pa čak i petosobni, koji su opremljeni najmodernijim nameštajem i odišu raskošom.

U Beogradu se izdaju i kompletne kuće, koje dostižu čak i više cene rente nego pomenuti stanovi: za luksuzne i prostrane vile u različitim delovima grada neophodno je izdvojiti sume od najpovoljnije koja iznosi 2000 do najskuplje od 11.000 evra mesečno!

Prodaja stanova u Beogradu

Za stanovima na prodaju vlada jednaka potražnja koliko i za stanovima za izdavanje, a i u ovom segmentu tržišta nekretnina svedočimo nepredvidivom rastu cena. Rusi i Ukrajinci nisu ograničili potragu za stanovima na iznajmljivanje, već rado i kupuju nekretnine u našoj zemlji, što se, prirodno, odrazilo na dodatni rast cena kvadrata.

Dok je u prigradskim naseljima moguće pronaći stanove velikih kvadratura po niskim cenama (recimo u Grockoj stan od 97 kvadrata košta 69.000 evra, a jednako povoljne cene se mogu pronaći i u Mladenovcu, Obrenovcu i drugim prigradskim opštinama), stanovi u samom gradu su znatno skuplji i dostižu cene i do 6000 evra u Beogradu na vodi.

U centralnim gradskim opštinama kao što su Vračar i Dorćol, stan od 40 kvadrata u proseku košta od 120 do 130.000 evra, što znači da je cena kvadrata oko 3000 evra. Prodaja stanova Beograd beleži značajan rast cena u odnosu na isti period prethodne godine, a kada i da li će se trend rasta zaustaviti – pitanje je na koje niko nema odgovor.

Podizanje cena rente – nefer ponašanje ili prilagođavanje uslovima tržišta?

Poslednjih dana sve više svedočimo potresnim pričama porodica i pojedinaca koji su ostali bez krovova nad glavama, jer su rentijeri značajno podigli cene najma. U novinama smo imali priliku da vidimo ispovest porodice sa petnaestomesečnom bebom, čija je kirija “skočila” sa 300 na 600 evra. Na društvenim mrežama se svakodnevno čitaju tvitovi i statusi potražnje za stanom, jer su vlasnici stanova duplirali ili čak utrostručili cenu najma.

Da Vas podsetimo:  VUKOVAR: NE BLEDI SEĆANJE NA UBIJENU SRPSKU DECU I CIVILE IZ ULICE NIKOLE DEMONJE

Dok jedni osuđuju vlasnike stanova zbog pohlepe za ruskim i ukrajinskim novcem, drugi ih pravdaju – uslovi tržišta diktiraju cene, zašto bi neko izdavao stan za simbolično malu sumu kada može iskoristiti priliku da zaradi znatno više. Ko je u pravu – ako nas pitate, obe strane. Razumemo i ogorčenje podstanara, i rezonovanje stanodavaca.

Postavlja se i neizbežno pitanje ko će rentirati stanove po vrtoglavo visokim cenama jednoga dana kada Rusi odu? Ako uopšte odu, jer se sukobu na istoku kraj i ne nazire. Odgovore na ova pitanja nemamo. Ostaje nam da svedočimo protoku vremena i promenama koje donosi.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime