“Kentaur” dobija iz budžeta Srbije skoro milion evra, plata radnika ne manja od minimalca

2
1804
Srbija subvencioniše „Kentaur“/Foto: M. Dejanović/JV

Danska kompanija “Kentaur” koja se bavi proizvodnjom radnih uniformi za ugostiteljstvo, zdravstvo i prehrambenu industriju, a koja je u četvrtak, 24. oktobra otvorila proizvodni pogon u Vranju, dobiće iz budžeta Srbije skoro milion evra subvencija, stoji u ugovoru između “Kentaur Balkans” i Ministarstva privrede, koji je objavio portal Nova ekonomija.

Ugovor između danske kompanije i Ministarstva privrede sklopljen je u Beogradu, 29. oktobra prošle godine i u njemu piše da će Kentaur iz budžeta dobiti 940.358 evra u naredne dve godine, a nakon što zaposli 300 novih radnika na neodređeno vreme.

Takođe, Danci su se ugovorom obavezali da će do kraja 2021. godine uložiti najmanje 800.380 evra, a 25% moraju biti sopstvena sredstva i da će plata radnika biti ne manja od zakonskog minimalca koji je trenutno oko 28.000.

Prvi deo subvencija iznosi 288.972 evra, a Kentaur novac dobija ove godine, po dostavljanju dokaza da je zaposlio 27 radnika i uložio 420.000 evra.

Drugi deo subvencija u visini od 387.521 kompanija dobija 2020. godine nakon što zaposli 142 radnika i uloži 281.000 evra, 2021. godine kompanija je u obavezi da zaposli još 131 radnika i uloži 99.380 evra, kako bi dobila ostatak subvencija u iznosu od 263.864 evra.

Podsetimo, kompanija Kentaur koja se bavi proizvodnjom radne odeće, uposlila je 150 ljudi u pogonu vrednom više od milion evra, kako je rečeno na otvaranju, a celokupna proizvodnja Kentaura je izvozno orijentisana i svi repromaterijali poreklom su iz Nemačke, Italije i Engleske, dok su za dizajn zaduženi danski i japanski kreatori.

Kompanija poseduje pogone u Kini, Poljskoj i Vijetnamu, a glavna tržišta “Kentaura” su zemlje Evropske Unije.

Milica Dejanović
Izvor: Južne vesti

2 KOMENTARA

  1. „Dobrodosli u Srbiju, zemlju jeftine radne snage“… Mi nebeski i slobodarski narod, naravno necemo pohrliti da robujemo kapitalistima, za platu od koje ne moze ni da se prezivi dostojanstveno. Kao i sa svakom stranom „investicijom“ do sada, niko nece konkurisati za posao, pa ce strani vladari biti prinudjeni da sami motaju kablove. Ili da pokupe prnje i vrate se odakle su dosli. Na taj nacin, pasivnom borbom, jos jednom cemo im pokazati kako smo mi cvrst, dostojanstven i hrabar narod, narod koji niko ne moze da pokori! Narod dostojan svojih predaka i svoje istorije! Narod koji…… aaa, evo ga pasos…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime