Mapa na kojoj su samo Srbija i Bosna obojene u crveno

1
2510
Foto: printscreen (Twitter)

Na društvenim mrežima kruži mapa bazirana na statističkim podacima o ekonomskoj situaciji jugoistočne Evrope u periodu od 1990. do 2018. godine. Srbija je ubedljivo najgora i valjda je to razlog što je ova mapa izazvala toliko reakcija.

Naime, prema ovim podacima (autor grafike se poziva na podatke Svetske banke) ekonomski rast Srbije – u konkretnom slučaju pad – u periodu od 1990. do 2018. godine iznosi „minus 11 odsto“, a u zemljama u okruženju još sam Bosna i Hercegovima ima negativni saldo od „minus 1 odsto“.

Osim što se samo Srbija i Bosna crvene, na ovoj mapi je Kosovo upisano kao zasebna teritorija i prema ovim podacima ima rast u datom periodu od 129 odsto, dok Crna Gora koja je oko polivinu ovog perioda provela u državnoj zajednici sa Srbijom ima rast od 70 odsto.

Regionalni šampion je Turska sa rastom od 239 odsto, a od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija sa 98 odsto.

Podatke je objavio Soner Cagaptay, poznati turski politički analitičar s američkom adresom, direktor turskog istraživačkog programa pri vašingtonskom institutu za politiku Bliskog Istoka. Cagaptay je posmatrao period od 38 godina koji je posebno zanimljiv iz turske perskeptive, početne stagnacije te kasnijeg rasta i reformi.

U kontekstu zemalja bivše Jugoslavija prikaz je indikativan jer obuhvata period koji počinje pre raspada SFRJ i rata te se posledični ekonomski krah pojedinih današnjih država jasno nazire.

Kako seješ tako žanješ. A sejali smo korov, od mržnje, preko osećaja sopstvene superiornosti, uzdizali mediokritete za…

Posted by Aleksandar Stevanovic on Wednesday, September 18, 2019

Izvor: Bizlife/Nezavisne novine

1 KOMENTAR

  1. Gledajuci na sve faktore u tom periodu Srbiji je jos dobro.
    Imali smo sankcije, privatizacijsku pljacku, bombardovanje Srbije i R.Srpske, Crne Gore.
    Da Nemacku toliko razruse nista bolje nebi prosla. Jedno je razvoj drzave koja u kontinuitetu ima 50 g. mir a drugo pod sankcijama i razaranjima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime