Marko Jakšić: Brzi i spori

1
914

339476_kostunica-kosovo-01betaphotofoto-marko-rupena_fSuperaktivni sadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je promptno rešio i status Kosova i Metohije. Odradio ga je tako što je potpisao Briselski sporazum koji je klasičan vid nacionalne izdaje.

Građanima Srbije kroz veliki broj medija plasirana je priča o hiperaktivnom i supervrednom predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću čiji radni dan po nekima traje i skoro 24 časa. Ali imajući u vidu stanje u Srbiji koje je jadno u svakom smislu, političkom, ekonomskom, moralnom, takva superaktivnost Aleksandra Vučića ne daje rezultate. Čak naprotiv…

Ako uporedimo politički učinak nekih ranijih predsednika vlada Republike Srbije koje je bio glas da su spori, indolentni, često puta neobavešteni, kao recimo u periodu vlade Vojislava Koštunice od 2004 do 2008. godine, dolazimo do zaključaka da je u Srbiji tada sve bilo drugačije da ne kažemo mnogo bolje.

Kao prvo Vojislav Koštunica nije bio miljenik medija, čak ni onih državnih koje je Vlada Srbije finasirala jer je bio često, mnogo puta neopravdano, kritikovan za razliku od Aleksandra Vučića koji se veliča, ne skida sa malog ekrana a u nekima je čak toliko prisutan kao što je televizija Pink da se mnogi građani Srbije boje da se sadašnji predsednik Vlade Srbije neće ponovo oženiti ovog puta sa “Malom nevestom”.

Hiperaktivni odnosno supervredni predsednik Vlade Srbije je ekspresno smanjio plate i penzije za 15% a ako računamo inflaciju i celih 20%, za razliku od sporog Vojislava Koštinice koji je plate i penzije povećavao.

Vojislav Koštunica je sve dugove MMF-u vratio. Sa njim prekinuo svaku saradnju znajući za loše iskustvo mnogih zemalja sa MMF-om, za razliku od Aleksandra Vučića koji kredite MMF-a predstavlja, i teme se diči, kao svoj najveći privredni uspeh.

Da Vas podsetimo:  Gdje je matica crnogorskih Srba: Beograd ili Podgorica

Gledajući retrospektivno Vojislav Koštunica se nije bavio tenderima kao što to danas radi Aleksandar Vučić. Svi tenderi sa kojima je sadašnji predsednik Vlade opsednut su poprilično problematični i sumnjivi kao što je prodaja JAT-a Srbija Ervejzu (još nismo videli ugovor), prodaja hotela Jugobanke Arapima na Kopaoniku i zemlje u Vojvodini, isušivanje jezera kod termoelektrane Obrenovac i drugih. O ovom poslednjem tenderu se oglasio i zvanični potparol Evropske unije.
Privredni rast Srbije u vreme Vlade Vojislava Koštunice na godišnjem nivou bio je više od 6%, dok je kod Aleksandra Vučića 5, ali minus 5%.

U vreme vladavine pomalo tromog Vojislava Koštunice Telekom se širio u Republici Srpskoj i Crnoj Gori investirajući na stotine miliona evra dok supervredni Aleksandar Vučić ovu visokorentabilnu kompaniju prodaje.

Hiperaktivni sadašnji predsednik Vlade obećava građanima Srbije kule i gradove, Potemkinova sela, od izgradnje fabrike čipova, mercedesove fabrike kamiona, zbrinjavanje železare Smederevo, dok spori Vojislav Koštunica nije u sebi posedovao manir obmanjivanja i laganja sopstvenog naroda.

Vojislav Koštunica kao predsednik Vlade Srbije nije imao problema sa incidentima u kojima učestvuju njegovi najbliži srodnici kao što je to za vreme sadašnje vlasti. Prvo je maloletni sin Aleksandra Vučića u kasne ponoćne sate na jednom od beogradskih splavova bio inicijator tuče sa poznatim fudbalerom a onda i rođeni brat koji je nasrnuo na pripadnike žandarmerije.

Superaktivni sadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je promptno rešio i status Kosova i Metohije. Odradio ga je tako što je potpisao Briselski sporazum koji je klasičan vid nacionalne izdaje jer je njime de fakto priznao nezavisnost Kosova i Metohije. Na jednom od poslednjih pregovora sa Prištinom kada je predao srpsko pravosuđe na Kosovu i Metohiji separatističkoj tvorevini zavanoj R. Kosovo čak je igrao šah (pišu Večernje novosti) čime je pokazao svu ozbiljnost u rešavanju najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja. Superaktivni i superhrabri predsednik Vlade Srbije se žalio na neudobne uslove tokom pregovora sa Prištinom, i cvileo na brojne provokacije Šiptara što mu je poslužilo kao izgovor u predaji Kosova i Metohije. Tromi i spori Vojislav Koštunica je dve godine odbijao da prihvati Ahtisarijev plan koji je mnogo bolji u odnosu na Briselski sporazum i nešto nismo čuli da se žalio na uslove pregovora sa Prištinom niti na pretnje i provokacije Šiptara.

Da Vas podsetimo:  Evropa i Amerika znaju sve o Vučiću, među njima je pakt

Hiperaktivni predsednik Vlade Srbije često ističe svoje znanje engleskog jezika, koji je navodno naučio istovarajući gajbe po Londonu. Nama nekima izgleda kada ga govori da po malo liči i na kineski za razliku od slaboaktivnog Vojislava Koštunice čiji je engleski izgovor po prilično otmen.

Priznajemo da ponekad indolentni nekadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica nije bio dovoljno agilan u sprečavanju paljenja američke ambasade za razliku od sadašnjeg presednika Vlade koji iz američke ambasade ne izbija. Da ne bi povredio britanskog i nemačkog ambasadora on je i tamo apsolutno čest gost.

Sve u svemu postavlja se pitanje da li je bolje da Srbija ima sporog ili superaktivnog predsednika Vlade. Možda narodna poslovica najbolje daje odgovor na to: «Sve što je brzo to je i kuso».

dr. Marko Jakšić
Član predsedništva DSS-a i saradnik
Društva srpsko-slovenske solidarnosti
iz Kosovske Mitrovice

Pripremile: KM Novine

1 KOMENTAR

  1. Zao mi je sto ovaj tekst nece prenetri javna glasila u Srbiji. Mislim da je sada svima jasno zasto gospodin Kostunica nije odgovarao zapadu? Kao takav, nepodmitljiv, dostojan a iznad svega veliki patriota morao je da nestane sa politicke scene sto su ove sadasnje prodane duse i uspele. Verujem u vaskrsnuce pa se tako nadam da ce i gospodin Kostunica politicki vaskrsnuti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime