Mihajlović predložila Hilu strateško partnerstvo sa SAD kakvo Srbija ima sa Rusijom i Kinom

0
74

KO JE MINISTARKI RUDARSTVA I ENERGETIKE DAO KART-BLANŠ ZA PRELAZAK OVOG RUBIKONA?

* Naglasila da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnerstvo i prijateljstvo dve zemlje

* Kristofer HIL: Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna

* FAKTI: Bilo bi dobro da Ana Brnabić i Aleksandar Vučić objasne ko je ministarki rudarstva i energetike dao mandat da Sjedinjenim Državama nudi strateško partnerstvo. Neophodno je i da – i ona i njih dvoje – objasne: kako je o odnosima sa Amerikom moguće govoriti samo kao o „partnerstvu i prijateljstvu“. Jer, SAD su nam 1999. razarale zemlju, otele KiM i nastavljaju da nam ga otimaju, uništile državu sa Crnom Gorom i rade o glavi Republici Srpskoj…

__________________________________________________

MINISTARKA rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u razgovoru sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, da bi za buduću saradnju dve zemlje od velike koristi bilo da imaju zaključen sporazum o strateškom partnerstvu, kakve Srbija već ima sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom i Mađarskom.

„Mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata. Želimo da razvijamo što bolje ekonomske odnose i da imamo još više američkih kompanija koje posluju u našoj zemlji“, navela je Mihajlović, a prenelo je ministarstvo.

Mihajlović je istakla da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata.

Ona i Hil su razgovarali o ekonomskim odnosima dve zemlje, razvoju energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, energetskoj tranziciji, novim američkim investicijama i poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Mihajlović je naglasila da 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD pokazuju partnertstvo i prijateljstvo dve zemlje, kao i da su u proteklih nekoliko godina napravljeni važni koraci u unapređenju ekonomske saradnje, navodeći kao primer izgradnju Moravskog koridora, prvog projekta u kojem je glavni izvođač američka kompanija.

Da Vas podsetimo:  Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina?

„Moravski koridor je najveći projekat koji zajedno realizujemo, a koji je započet u periodu dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Uradili smo mnogo u resoru rudarstva i energetike, pre svega kada je reč o izradi zakonodavnog okvira“, kazala je ministarka.

Dodala je da je Srbija u početnoj fazi energetske tranzicije.

„Potrebni su nam novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, jer 35 godina nismo izgradili nijedan kapacitet i više od 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana. Prioriteti su investicije u nove kapacitete, povećanje energetske efikasnosti i diverzifikacija u gasnom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Ambasador SAD Kristofer Hil je rekao da je najveća promena ekonomski napredak Srbije i istakao da će saradnja u oblasti energetike uticati na razvoj odnosa dve zemlje.

„Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, političkom, ekonomskom, energetskom i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje. Sporazum o strateškom partnerstvu bi umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, gde je brzina jako važna, kako bismo razvijali projekte u skladu sa tehnološkim dostignućima i kako bismo uticali na povećanje energetske bezbednosti“, rekao je Hil.

Na sastanku je razgovarano o diverzifikaciji u gasnom sektoru, izgradnji energetske infrastrukture, potrebi za novim energetskim kapacitetima, kao i energetskoj bezbednosti, posebno u svetlu krize u Ukrajini, objavilo je ministarstvo.

http://fakti.org/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime