Milioni građana Pančeva dodeljeni beogradskim prorežimskim tabloidima, šampionima kršenja i ljudske i novinarske etike

0
65

Dva i po miliona iz budžeta Pančeva dobili su „siroti” tabloidi Informer, Srpski telegraf i Alo, kojima ne bi smeli da dodele ni dinar jer podstiču na nasilje, izazivaju mržnju i krše Kodeks skoro svaki dan. Skrivena imena članova komisije koja im je novac dodelila

Foto: Ivana Predić, Cenzolovka

Na ovogodišnjem medijskom konkursu u Gradu Pančevu novac su, sad već tradicionalno, dobili tabloidi, lokalni mediji koji krše Kodeks novinara i propagandisti, kao i mediji koji objavljuju isključivo promotivne sadržaje, bez ikakave kritike, kao što su Moj kraj, Start 013, Zdravo Pančevo, Starčevačke novine. Pančevački novac je stigao i do beogradskog Studija B (preko produkcije Stela) i Večernjih novosti, te do novosadskog Dnevnika.

Kao i prethodnih godina, najveći deo novca od čitava 42 miliona koja su ove godine podeljena na medijskom konkursu, otišlo je u ruke produkcijama koje prave sadržaj za RTV Pančevo – 19,5 miliona dinara.

Uhodan posao za RTV Pančevo

RTV Pančevo već godinama nastupa na konkursima sa različitim produkcijama koje za njih prave program. Angažuju uglavnom nepoznate i tek osnovane produkcije i agencije, od kojih su neke ubrzo nakon toga objavljivale da prestaju sa radom.

Prema analizi Cenzolovke, veći deo novca koji su produkcije dobijale na konkursima završavao je na računima RTV Pančevo na ime raznih troškova.

Novac građana Pančeva i dalje dobija Epančevo, poznat po kampanjama protiv kritičkih novinara. Na jednom konkursu je čak priložilo linkove klevetničkih tekstova o novinaru Nenadu Živkoviću, tako da su Pančevci finansirali najstrašnije kršenje Kodeksa novinara

Ovog puta RTV Pančevo se odlučilo za produkciju SCTV production doo Pančevo, osnovanu 2020. godine, za proizvodnju kinematografiskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, čija je zakonska zastupnica Sanja Čelebić Ivačković.

Za projekat „Panorama Pančeva”, konkursna komisija, čija imena nisu poznata javnosti, je SCTV production dodelila 14,5 miliona dinara.

Program „Budilnik Radio Pančeva“ će za pet miliona, koliko su dobili na konkursu, za Radio Pančevo praviti beogradska firma VAT production, osnovana 2021. godine.

Novac su dobili i za emitovanje programa na TV Pančevo iz budžeta kovinske opštine za projekat „Kovin danas”, u iznosu od 650.000 dinara, a bili su srećne ruke i u Vršcu, gde su za program na TV Pančevo dobili 200.000, u Beloj Crkvi 550.000 i u Plandištu 400.000 dinara.

RTV Pančevo se, prema informacijama sa njihovog sajta, finansira iz budžeta Kovina, Pančeva, Kovačice, Vršca, Opova, Alibunara i Plandišta.

PANČEVO – OBEĆANA ZEMLJA

Da Vas podsetimo:  Zbog hapšenja ruske novinarke Srbija ponovo u izveštaju Koalicije za žene u novinarstvu o kršenju slobode medija

Sudeći po nazivima projekata – „Najbolje iz Pančeva”, „Pančevo, juče, danas, sutra”, „Investicije i razvoj grada za bolji kvalitet života građana”, „Novi zalet i nova radna mesta”, „Čuvari običaja i tradicije pančevačkog kraja”, „Pančevo grad budućnosti”, „Pančevo grad u pokretu”, „Građani odlučuju šta da se gradi”, „Pančevo privredni centar Banata i Srbije”, „Grad Pančevo – lokalna samouprava jednim putokazom i u grad i u devet naseljenih mesta” – stiče se utisak da je Pančevo „obećana zemlja”, te da mediji čija je dužnost da ukazuju na probleme u društvu, tragaju za rešenjima, i kritikuju vlast zapravo nemaju o čemu da pišu.

Milioni za klevetničke kampanje

Miljenik članova konkursnih komisija širom južnog Banata, Open view, izdavač nekoiliko portala među kojma su Epančevo, Evršac, Epodunavlje ove godine na medijskom konkursu u Pančevu dobio je 3.550.000 dinara za projekat „Pančevo kroz prizmu javnosti”, koji će biti realizovan na portalu Epančevo.

Novac su dobili i u Kovinu za projekat „Javnost u Kovinu, Kovin u javnosti”, i to 1,45 miliona, dok je Evršac dobio novac u Vršcu – 3,6 miliona.

Portal Epančevo je poznat po nekritičkom izveštavanju, kao i po tome što je tokom 2019. godine, vodio kampanju protiv pančevačkog novinara Nenada Živkovića u dva navrata i zbog toga dobio devet javnih opomena Saveta za štampu.

Zbog tih tekstova, Živković je tužio glavnog urednika Aleksandra Čupića dva puta i obe tužbe dobio – jedna je pravosnažna, dok se u drugom slučaju čeka odluka Apelacionog suda.

RTV Pančevo već godinama nastupa na konkursima sa različitim produkcijama koje za njih prave program. Angažuju uglavnom nepoznate i tek osnovane produkcije i agencije, od kojih su neke ubrzo nakon toga objavljivale da prestaju sa radom

Posle objavljenih tekstova u kojima je Živković nazvan najpogrdnijim imenima i optužen da je „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“, da je „lažni novinar, profesionalni opozicionar, promoter nasilja, opsesivni materijalista, učenik špijuna” i tome slično, Savet za štampu je objavio saopštenje u kojem se konstatuje da je u pitanju „drastičan slučaj gaženja svih profesionalnih i etičkih normi” i da kampanja protiv Živkovića može da bude izuzetno opasna, zbog čega je ugrožena njegova bezbednost.

Pravdajući projekat, Epančevo je priložilo linkove navedenih tesktova o Nenadu Živkoviću, što znači da su novcem građana Pančeva finansirane objave kojima se najstrašnije krši Kodeks novinara Srbije, o čemu je Cenzolovka pisala.

Uprkos tome što se komisijama na medijskim konkursima preporučuje da ne dodeljuju novac iz budžeta onima koji krše Kodeks novinara, Epančevu, a ni komisijama, to nije smetalo. Epančevo nastavlja da trijumfalno sabira milione i u Pančevu i u drugim opštinama južnog Banata.

Da Vas podsetimo:  Apelacioni sud otvorio proces za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, kome je pred kraj ročišta pozlilo

Te 2020. godine dobili su 1,7 miliona, 2021. godine – 1,5 miliona, i 2022. godine – 2,5 miliona dinara. Sredstva su se Epančevu i ostalim „franšizama“ slivala i iz budžeta drugih gradova u južnom Banatu.

U isto vreme kada i Epančevo, sličnu kampanju protiv Živkovića vodilo je i RTV Pančevo zbog čega je pančevački novinar tužio i taj mediji. I to u dva navrata, isto kao EPančevo. U jednom postupku je prvostepeno presuđeno u Živkovićevu korist, sada se čeka odluka apelacije. Drugi još nije gotov. Zbog te kampanje tadašnji urednik RTV Pančevo Miroslav Milakov je smenjen, a Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je televiziji izrekao dve mere upozorenja.

Dobili su i treću meru upozorenja postupajući po prijavi Višeg suda u Pančevu zbog hajke na Stanku Simonović, predsednicu tog suda. To opet nije bila otežavajuća okolnost, pa su i naredne 2020. godine dobili novac na medjskom konkursu.

KOMISIJE BAŠ BRIGA ZA MERE SAVETA ZA ŠTAMPU I REM-A

Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u članu 18. predviđa da se posebno ocenjuje da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda, i dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

To komisije često i ne uzimaju u obzir prilikom odlučivanja kome će dodeliti novac.

Po 900 hiljada beogradskoj „sirotinji” iz Informera i Aloa

Medij koji je u 2021. godini ovenčan „zlatnom medaljom” zbog kršenja Kodeksa novinara sa 13 opomena Saveta za štampu, od kojih nijednu nije objavio, iako ima tu obavezu, nedeljnik Pančevac je ipak prošle godine dobio svojih pet miliona, koliko dobija godinama unazad, a ove godine nešto manje – 4,5 miliona, od toga 1,1, milion za portal i 3,4 miliona za projekat „Multijezični dodatak” u novinama.

Grad Pančevo je ove godine finansirao čak tri tabloida, koji gotovo svakodnevno krše Kodeks novinara Srbije. Reč je o Informeru, koji je dobio 600.000 dinara za štampano izdanje i 300.000 dinara za internet izdanje, tabloidu Alo koji je dobio takođe 900.000 dinara i portalu Srpskog telegrafa – Republika.rs, kojem je dodeljeno 700.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Vesić od UNS-a tražio da javno osudi urednika portala Nova.rs, Rakočević ga uputio na Savet za štampu kao mehanizam u koji UNS veruje

Kako je Informer trošio novac sa prethodnih konkursa u Pančevu pročitajte u našem tekstu iz 2018. godine.

Osim Pančeva, i Plandište je novac dodelilo Info IT media, ćerki firmi izdavača tabloida Informer, i to 300.000 dinara za projekat „Ubrzani razvoj Plandišta, jaki temelji za bolju budućnost“.

Interesantno je i obrazloženje komisije da novac dodeli Informeru:

„Predložene projektne aktivnosti doprinose razvoju medijskog pluralizma i razvoju ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju građana, odnosno podesne su da ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja.“

U komisiji su bili Aleksandar Semakin, novinar iz Vrbasa na predlog ComNet-a, Stevica Bjelkić, novinar na predlog Društva novinara Vojvodine i Dragan Pejčić, novinar iz Donje Trnave.

Navedeni tabloidi godinama su šampioni u kršenju Kodeska novinara Srbije, a poslednji podaci Saveta za štampu pokazuju da su od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. na prvom mestu među dnevnim novinama Srpski telegraf sa 642, zatim Alo sa 600 i Informer sa 540 tekstova.

Svega ima samo kritike nema

Od pančevačkih medija na ovogodišnjem konkursu, novac su dobili i udruženje 013 info, portal 013info (800.000 din), zatim nova „zvezda” medijske scene koja je „zasijala” zbog isključivo promotivnih medijskih sadržaja – Zdravo Pančevo, pa je i nagrađena sa 900.000 dinara, kako u Pančevu tako i u drugim opštinama (Kovin na primer – 450.000).

Zatim su tu verni PR menadžeri vlasti – portal Moj kraj (1,5 miliona dinara), Starčevačke novine (750.000 dinara) i portal Start 013 (2,2 miliona dinara).

Strat press čiji je vlasnik Siniša Batalo, dobro je prošao i u Kovinu gde su za štampano izdanje dobili 1,3 miliona dinara, u Beloj Crkvi gde im je leglo 750.000 i Plandištu 850.000.

Nekadašnji saradnik RTV Pančeva, Wagner production, ovog puta konkurisao je u sopstvenoj režiji za projekat koji će biti realizovan na portalu najlepseizsrbije.rs. Za to su od Pančeva dobili 500.00 dinara, od Bele Crkve 550.000 dinara, od Plandišta 150.000 dinara, od Kovina 300.000 dinara.

Na konkursu su podržani i projekti i novosadskog Dnevnika, Večernje novosti su dobile 800.000, a Studio B preko produkcije Stela 1,4 miliona dinara…

NE ZNA SE KO SU ČLANOVI KOMISIJE

Na sajtu grada nije objavljeno ko su članovi komisije, niti njihove biografije. Objavljeno je samo rešenje gradonačelnika o konkursu, bez odluke i obrazloženja komisije, a javnosti nije dostupan ni zapisnik sa održane sednice na kojoj je odlučeno koji projekti će biti podržani.

PIŠE Ivana Predić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime