Ministar odbrane odobrio zloupotrebu uniforme

0
1237

Svi smo u toku prvomajskih praznika bili svedoci pomalo čudnog priloga na televiziji „Pink“, koji je zatim preplavio društvene mreže. Tema je bila obilazak izletnika u Košutnjaku i podela šampanjca od strane „multimedijalne zvezde“ Soraje Vučelić i neimenovanog ni manje ni više nego generala Vojske Srbije, sve u svečanoj uniformi.

2017-05-04_220757Bilo da se radi o licu koje je u aktivnoj službi, vojnom penzioneru ili licu koje nema dodira sa Vojskom Srbije, ovakav prikaz uniformisanog lica je skandalozan.
Vojni sindikat Srbije se suzdržavao od komentarisanja u očekivanju da će uslediti reakcija ministra odbrane, koja naravno nije usledila, što se jedino može smatrati odobravanjem zloupotrebe uniforme i narušavanja ugleda Vojske Srbije.

Da bi se bolje razumelo o čemu se ovde radi član 23. u stavu 4. Zakona o Vojsci Srbije kaže: „Zabranjeno je isticanje i nošenje simbola i obeležja Vojske Srbije na način kojim bi se narušio ugled Vojske Srbije“. Nošenje uniforme Vojske Srbije dalje je regulisano i Zakonom o odbrani u članu 33. stav 3. koji kaže: „Zabranjena je upotreba naziva, simbola i drugih obeležja Vojske Srbije pravnim licima, preduzetnicima i udruženjima, osim po odobrenju ministra odbrane“.

Da li je ministar odbrane ovo odobrio?
Šampanjac koji se pio u prilogu verovatno nije bezalkoholni. Zbog čega je ovo bitno? Tolerancija na upotrebu alkohola u Vojsci Srbije je nulta. Prilikom alkotestiranja koje se periodično vrši u jedinicama Vojske Srbije zaposleni odgovaraju čak i za prisustvo 0,001 promila alkohola u krvi. Zakoni Republike Srbije zabranjuju upotrebu alkohola čak i na sportskim manifestacijama, a kamoli u predstavljanju pripadnika Vojske Srbije ili lica koja se neovlašćeno izdaju kao isti.

vojnikNošenje uniforme van službe zabranjeno je čak i aktivnim pripadnicima Vojske Srbije. Nošenje uniforme zabranjeno je čak i Vojnom sindikatu Srbije na protestima iako je uniforma Vojske Srbije ništa više nego radno odelo zaposlenih u sistemu odbrane.

Da Vas podsetimo:  Mile Stolar i njegova božanstvena misija: Zaslužio je da mu se zanimanje piše velikim slovom

Da još jednom rezimiramo, iz prethodno navedenog jedini zaključak koji se može izvesti je da ministar odbrane urušava ugled Vojske Srbije i sprovodi privatizaciju Vojske Srbije iznajmljujući je za promociju estradne scene ili u najblažem slučaju sve ovo prećutno odobrava.

www.vojnisindikatsrbije.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime