Od komisije o slučaju Topčider ni traga

1
973

Komisija koja će se baviti činjenicama u vezi s pogibijom dvojice gardista na Topčideru, koju je pre četiri meseca najavio premijer Aleksandar Vučić, do danas se nijednom nije sastala, kaže za Insajder.net jedan od advokata oštećenih Predrag Savić.

topciderDvanaest godina od pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića istraga nije ni počela, iako postoje tri veštačenja, dva u SAD i jedno u Novom Sadu, koja nedvosmisleno pokazuju da su gardisti ubijeni. Pored ovih veštačenja, da su gardisti ubijeni zaključila je i nezavisna državna komisija 2005. godine, dok je jedino vojna istraga utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog, pa onda sebe.

Umesto da Tužilaštvo pokrene postupak, Vlada Srbije odlučila je sredinom decembra prošle godine da formira komisiju koja će ispitivati sve činjenice u vezi s tim događajem.

Tada je najavljeno da će novu komisiju činiti predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal i advokati koji zastupaju oštećene.

Međutim, odgovor na pitanje novinara Insajdera da li je komisija uopšte formirana i ukoliko jeste koje je radnje pokrenula u protekla četiri meseca, nismo dobili.

Vojna pravila igre – prvi deo

Vojna pravila igre – drugi deo

Vojna pravila igre – treći deo

Formiranje ove komisije tražili su zastupnici porodica ubijenih obrazlažući da je ovo samo još jedan način da se postupak pokrene i da se sazna istina o ubistvu gardista.

Pregrad Savić, jedan od zastupnika oštećenih porodica, kaže za Insajder.net da do danas nije održan nijedan sastanak ove komisije.

„Postoje neke informacije da se radi nešto po tom pitanju, ali nas niko do sada nije kontaktirao, niti je održan bilo kakav sastanak“, dodaje Savić.

U međuvremenu, dok se čeka formiranje komisije, privatna forenzička firma Centar za forenzička istraživanja, iz Novog Sada, koju su angažovale porodice gardista, prosledila je forenzičku analizu, kojom se još jednom potvrđuje ubistvo vojnika, Višem javnom tužilaštvu.

Nenad Šipka, predstavnik te organizacije, za Insajder.net kaže da je nepobitno utvrđeno da su gardisti nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore ubijeni.

Međutim, kako navodi, Tužilaštvo ih nikada nije kontaktiralo, iako su oni još u julu 2016. godine prosledili sve što su svojim analizama otkrili.

„Pogled oca poginulog vojnika Dragana Jakovljević kada je potvrđeno da njegov sin nije ubica mi je potvrda da je, koliko god je ova analiza slučaja Topčider bila teška, vredela“, dodaje Šipka.

U serijalu Insajder bez ograničenja, koji je emitovan oktobra prošle godine, objavljene su brojne informacije koje pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

www.insajder.net

1 KOMENTAR

  1. e sad,ko je taj koji će pozvati nečije dete da ga ubiju,kao ove mučenike.zbog ovakve srbije je i haradinaj pušten,iako je sigurno zločinac,ali je neko vagao ko je veći.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime