MONASI KOD PIROTA NEGUJU TRADICIJU: Prave sir unikatan u svetu, a evo i kako!

0
101

Oni su svoj život posvetili Bogu, svaki dan provode u molitvi, ali i u obavljanju teških poljoprivrednih poslova. Monasi Pravoslavne eparhije Niške iz manastira Sukovo u okolini Pirota, nadaleko su poznati kao vredni stočari, a na manastirskom imanju imaju tridesetak grla krava i svoju sopstvenu mlekaru. U njoj na sebi svojstven način prave mnoge vrste sireva, od kojih se posebno izdvaja đubek.

Đubek je specifični proizvod pirotskog kraja i predstavlja ružu kačkavalja. Kada se priprema testo za pravljenje kačkavalja taj najmasniji deo se izdvaja i to je đubek. U njega stavljamo i mnoge dodatke poput majčine dušice, origano, maline, susam, tucanu papriku, borovnice. Sve se radi ručno i ima poseban ukus – rekao je monah manastira Sukovo, Teofilo.

Monaštvo ovog manastira stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi se oko dvadeset godina, a tada su dobili i blagoslov od blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej je voleo krave, i uvek mu je bilo drago kad dođe i vidi pune štale kod nas. Uz njegov blagoslov počeli smo skromno uz dve ili tri krave, a onda se broj grla iz godine u godinu povećavao. Pirot je nekada bio poznat po proizvodnji sira, mi želimo da koliko možemo tu tradiciju ponovo oživimo i pomognemo meštanima – dodaje monah Teofilo.

Ovi vredni monasi su svoje proizvode izložili na jedinstvenom sajmu mleka i mlečnih proizvoda koji se drugu godinu zaredom održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, a nosi naziva “Mlečni put”.

U srpskom selu okupio se veliki broj proizvođača iz svih delova Srbije, ali i regiona. Posetioci mogu da probaju izuzetne delikatese, ali i da uživaju u bogato pripremljenom kulturno – zabavnom programu.

Izvor: RINA

Foto: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime