10.2 C
Belgrade
utorak, 6. decembra 2022.
Naslovna Ovde i tamo Na isti auto platiš duplu carinu: Kad se seliš – ostavi kola...

Na isti auto platiš duplu carinu: Kad se seliš – ostavi kola u Srbiji

0
52

Anđelka Purković je, posle šest godina rada u Nemačkoj u oblasti IT tehnologija, odlučila da se za stalno vrati u Srbiju. Sa sobom je dovezla i automobil koji je kupila kao novi još 2012. godine, dok je živela u Srbiji, uredno plativši porez i carinu, a koji je 2017. odvezla za Nemačku. Prvi je i jedini vlasnik tog automobila. Međutim, u Srbiji ju je dočekalo neprijatno iznenađenje – na sopstveni automobil, sada star 10 godina, morala je opet da – plati carinu! Kao da ga kupuje prvi put. I dok su se carinici, kako navodi za portal N1, iščuđavali jer u sistemu stoji da je carina plaćena, Anđelka je za nove uvozne dažbine morala da plati 500 evra. Očekuje je i plaćanje novog uverenja u AMSS o tehičkoj ispravnosti vozila koje takođe – već poseduje. U Upravi carina za portal N1 navode isto ono je i naša sagovornica dobila kao informaciju – automobil je nakon njenog preseljenja u Nemačku izgubio status domaće robe i postao strana roba na koju mora da plati uvozne dažbine.

Pixabay

 

Redakciji N1 obratila se Anđelka Purković iz Novog Sada koja se posle šest godina rada u Nemačkoj vratila u Srbiju. Ona je, još pre odlaska u Nemačku 2012. godine u auto-kući u Srbiji kupila novi hjundai automobil, uvezen iz EU, za šta je uredno platila sve dažbine, uključujući i pripadajuću carinu. Automobil je, početkom 2017, odvezla u Nemačku i prevela ga na tamošnje tablice ne plativši nikakve uvozne dažbine u toj zemlji, pošto joj je rečeno da je vozilo u njenoj ličnoj svojini, pri tome proizvedeno u EU, sa plaćenom carinom u Srbiji.

„Sada sam se vratila iz Nemačke u Srbiju da živim i radim, ali mi je onemogućeno da koristim svoje vozilo dok – ne platim carinu. Što sam i učinila posle brojnih pokušaja da dobijem pravu informaciju  o svojim obavezama – platila sam špediteru 500 evra da plati uvozne dažbine“, kaže Anđelka.

Da Vas podsetimo:  KADA JE SLON U STAKLARSKOJ RADNJI – NE BACA SE KIKIRIKI OKOLO

Ona ističe da joj je iz Uprave carina na upit odgovoreno da carina mora da se plati, pri tome se pozivajući na član 245. tačku 4 Carinskog zakona po kojoj su od plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni domaći državljani koji su bili na radu u inostranstvu neprekidno najmanje dve godine – i to na predmete domaćinstva, osim na motorna vozila.

„Upala“ u rupu u zakonu

„I sami carinici u tri različite carinske ispostave su se zagledali, navodeći da se jasno u sistemu vidi da sam carinu već platila, i da je ovo prvi ovakav slučaj sa kojim se susreću“, navela je naša sagovornica.

Ona je u Nemačkoj, na Tehničkom fakultetu Univerziteta primenjenih nauka u u Minhenu, stekla licencu tehničkog pisca u softverskoj dokumentaciji  i navodi da je jedina osoba u Srbiji sa ovom licencom. To je, kaže, unikatno radno zanimanje u oblasti IT koje kod nas ne postoji i ona ga, povratkom u svoju zemlju, donosi na tržište.

Ogorčena je i, kaže, besna zbog svega.

A najviše – razočarana.

„Govorimo o odlasku stručnjaka u inostranstvo. Ja sam osoba koja se školovala u Srbiji, postigla karijeru u IT oblasti, otišla u Nemačku i vratila se da svoje znanje ponovo primenim – i nailazim na ovakve dodatne troškove što je nepojmljivo, jer mi upravo Nemačka nije naplatila ni carinu, ni uvoz, kada sam uvezla automobil čiji sam vlasnik u tu zemlju. Dok mi u Srbiji to naplaćuju – dva puta“, ogorčena je Anđelka Purković.

Smatra da je „upala“ u rupu u zakonu.

„Mislim da ovakav slučaj kao moj ne postoji. Jer, ja nisam kupila automobil za vreme života u Nemačkoj, već sam sve vreme koristila sopstveni auto, kupljen u Srbiji. Čudili su se carinici iz tri različite carinske ispostave, ali i zaposleni u AMSS gde treba da platim još oko 7.400 dinara kako bi za svoje vozilo – opet duplo – dobila uverenje o tehničkoj ispravnosti. Iako to uverenje za moj automobil već postoji i u njihovom sistemu. I u AMSS se, kažu mi, prvi put sreću sa ovakvim slučajem“, navodi naša sagovornica.

Da Vas podsetimo:  Mila je u Švedskoj pobedila rak, a sada nastavlja da se bori za bolje sutra svoje porodice
Uprava carina: Da se vratila u roku od tri godine…

Uprava carina Republike Srbije je izvršni organ, čije je postupanje utemeljeno na odredbama važećeg Carinskog zakona, što isključuje bilo kakvu proizvoljnost, ističu za portal N1 u Upravi carina.

„Dakle, u slučaju vaše čitateljke reč je o robi – vozilu koje je nakon izvoza iz naše zemlje izgubilo status domaće robe i postalo strana roba. U takvim slučajevima Carinski zakon predviđa naplatu uvoznih dažbina prilikom ponovnog uvoza“, navode u Upravi carina.

U Carini potvrđuju da je vozilo o kojem je reč 2012. godine je zaista uvezeno u Republiku Srbiju.

„Ali je 2017. izvezeno u Republiku Nemačku, čime je izgubilo status domaće robe“, dodaju.

Da je, ističu, kojim slučajem naša čitateljka u roku od tri godine odlučila da se vrati i tada podnela zahtev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina – mogla bi da ostvari to pravo.

„Nažalost, ovde je reč o vozilu koje se vraća u našu zemlju nakon šest godina, što znači da ne postoji osnov za podnošenje takvog zahteva. Podsećamo da su u slučaju selidbi, odnosno konačnog povratka u Republiku Srbiju, nakon najmanje dve godine provedene na radu u inostranstvu, domaći državljani oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na pokućstvo, što ne važi za motorna vozila“, zaključuju u Upravi carina.

Od Ministarstva finansija, koje je nadležno za tumačenje carinskih propisa do trenutka objave ovog teksta – nismo dobili odgovor.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime