Najbolji od najboljih u 2020. godini

0
603
Najbolji od najboljih / Foto: printscreen

U selu Miljevići, nadomak Gradiške održana je “Potkozarska svečana akademija“ uvodni govor o stradanjima 5 opština uz 227 sela u logoru Jasenovac i drugima govorio je g. Saša Gajić, a o junačkom podvigu proboja Jasenovačkog logora govorio je gospodin Branislav Ristić, inače unuk narodnog heroja Mile Ristićana iz Miljevića. Nakon svečane akademije dodijeljene nagrade i priznanja pobjednicima na međunarodnim pjesničkim konkursima. Manifestaciju je organizovao Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, a prisustvovali su nagrađeni pjesnici kao i gosti iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, FBiH.

Svečanu akademiju otvorio predsjednik iste, Saša Gajić i naglasio da će biti dodijeljene nagrade po osnovu tri realizovana međunarodna konkursa ’’Pesnikova duša’’, “Zlatno pero“, “Suze Kozare“ kao i nagrade po osnovu izbora za Mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU-Ljubljana 2020.Gajić je izjavio da su realizaciju međunarodnih konkursa ostvarili sa partnerima Narodnom bibliotekom Gradiška, Srpskim književnim klubom “Vihor“ Derventa i bibliotekom “Vuk Karadžić“Ljubljana.

Generalni sekretar Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti mr Rajka Golić predstavila je dosadašnji rad Akademije kao i plan aktivnosti za buduće osnivanje i širenje podružnica iste.

Predsjednik Srpskog književnog kluba ’’Vihor’’ iz Dervente, gospodin Nenad Simić iskazao lijepe riječi i zahvalnost za korektnu saradnju sa Savezom srpske dijaspore Slovenije i Evropskom akademijom srpskih nauka i umjetnosti.

Glavne nagrade na konkursu ‘’ZLATNO PERO’’ dodijeljene su pjesnicima: Silvana Aleksić za pjesmu pod nazivom‘’Varka’’prvo mjesto, Zoran Grumić za pjesmu pod nazivom “Ljubi pjesnika“drugo mjesto i  Aleksandra Marilović za pjesmu pod nazivom ‘’Kad stignu pozorišta’’treće mjesto.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici Savka Pećić za pjesmu ‘’Ako se sjetiš’’, Zoran Jovanović za pjesmu ‘’U snu’’ i Jelena Trajković za pjesmu‘’Ako me sretneš’’. 

Misice / Foto: printscreen

Glavne nagrade na konkursu ‘’PESNIKOVA DUŠA“ dodijeljene su pjesnicima: Mirela Gavranović za pjesmu “Neizrečena posveta ’’prvo mjesto, Silvana Aleksić za pjesmu“Ispod trepavica“drugo mjesto, a treće mjesto Boro Petković za pjesmu “Uspomena“. Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici: Gordana Ilić za pjesmu ‘’Zvono’’, Borivoje Boro Živaljević za pjesmu ’’Ti si moja’’ i  Miloje Veljović za pjesmu ‘’Kriva Drina’’.

Glavnu nagradu na konkursu »SUZE KOZARE’’ dobio je Nenad Simić za pjesmu „Noć nad Kozarom“,drugo mjesto osvojio je Boško Grgić za pjesmu „Tri broja na kalendaru“,a treće mjesto pripalo je pjesnikinji Dragani Kragulj iz Prijedora za pjesmu „Nezaborav“.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici:Velimir Pavić za pjesmu „Rade, brate“, Nikolina Keserović za pjesmu „Oproštaj“ i  Miloš Belić za pjesmu „Kolo nad Kozarom“.

Priznati književnici su uveličali našu svečanost recitovanjem autorske poezije, a potom se pristupilo proglašenju najljepše djevojke izbora za “Mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU-Ljubljana 2020“. Lentu najljepše ponijela je Sanja Jovičić iz Broda, a pratilje su Kristina Jović i Vanesa Ćelić iz Teslića.

Gospodin Gajić ističe da je manifestacija održana u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije usljed virusa korona. Promovisali smo najbolje, a nagrađenima koji su spriječeni da budu prisutni vrijedne nagrade biće uručene naknadno.      ,

Danijela Brajić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime