Najlepša vest u Srbiji na startu 2019. godine

0
1097

Možda ste ovih dana odlučili da iskulirate dnevne aktuelnosti, fotke političara i praznične poslanice, ali u tom slučaju ste propustili i jednu baš lepu vest koja daje nadu u humanu Srbiju – od juče je na snazi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna stupa.

Ovaj čin pozdravila su mnoga udruženja za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom sveta. Udruženje Sloboda za životinje saopštilo je da je pored tradicionalnog dočeka Nove kalendarske godine, Srbija u 2019. godinu ušla sa jednom ogromnom pobedom i jednim velikim razlogom za slavlje, prenosi Danas.

„Nakon deset godina čekanja, konačno je i u Srbiji stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Ova zabrana inicirana je Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“ što je većina građana pozdravila, uz podršku udruženja koja su brojnim kampanjama i javnim akcijama radila na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj životinje neće biti ubijane radi krzna“, navodi se u saopštenju.

Udruženje za zaštitu i prava životinja Sloboda za životinje je u maju ove godine intenziviralo kampanju Za Srbiju bez krzna sa ciljem da se građani edukuju i informišu, kao i da se skrene pažnja nadležnima na važnost postojanja i primene ovakve zabrane.

„Smatramo da je primena zabrane uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna veliki korak napred u oblasti prava životinja, čije je unapređenje tendencija 21. veka. Ovo je velika i veoma značajna pobeda za našu zemlju, dobijamo čestitke iz svih krajeva sveta“, kažu iz udruženja Sloboda za životinje.

Da Vas podsetimo:  Pogubna statistika u Srbiji

Od juče sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Činčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobijanja krzna, a godišnje je ubijano više od 12.000 ovih malih i nevinih životinja. Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvorila svoje farme i preorijentisala se na druge privredne grane, i tako u potpunosti ispoštovala Zakon o dobrobiti životinja.

Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavala je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farme kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštovale, a uzgoj krznašica zabranile.

Što se Evrope tiče, zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj.

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime