NEČIJE PRAVO, NUŽNO OGRANIČAVA PRAVO DRUGIH…

1
71
Vakcinacija (foto: Đorđe Đoković)

Neverovatno je šta se sve može čuti ili pročitati, na račun pandemije. A opet, ne čujemo ili ne pročitamo, sve! „Sitnicu“, da za zarazne bolesti ne važi, što za nezarazne… A teško da ima odraslog i iole obaveštenog, da ne zna kako zakon za neke od njih, predviđa i obavezno lečenje. Odnosno, neke „mere!“.

Da li će se neko vakcinisati ili neće, da li će se lečiti, čak da li će čekati prirodnu smrt ili će se ubiti, njegovo je pravo? U protivnom, ograničavanje je prava na ličnu slobodu? Dosta „čipavo!“. Hrišćanstvo ne dozvoljava samoubistvo (mada jedan veliki filozof kaže da nigde u Svetom pismu nema njegove zabrane), moral ga ne dozvoljava ako je bežanje od obaveza. Osobito prema vlastitoj deci… U ovom slučaju, zbog obaveza prema svojoj i tuđoj deci i svim ljudima sa kojima se dolazi u blizinu, nemoralno je i ne lečiti se i ne vakcinisati se!

A pošto je pravo i minimum morala utvrđen od strane države i garantovan njenim sredstvima prinude, ovo je i protivpravno. Tuđe zdravlje i životi, valjda su jako visoka moralna vrednost! Treba li podsećati na „zvanično“, preko pedeset umrlih dnevno? Očekivati da neće biti zaražavanja i umiranja, dece „antivaksera“? Uključujući nerođenu, zbog umiranja trudnica koje i ne moraju biti antivakseri? Ko je njih pitao, hoće li vakcinu? Još nerođeno dete, ali „na putu“ da se rodi, ima pravo na zakonsku zaštitu!

Vrhovni sud savezne države Nju Džersi, svojevremeno se proglasio nenadležnim da odluči može li punoletna žena koja nije trudna, iz religijskih razloga odbiti transfuziju krvi neophodnu za njeno preživljavanje. Ali je svakoj takvoj trudnici naredio da transfuziju primi, kako bi se rodilo dete! Sloboda i pravo, proteže se do ugrožavanja tuđe slobode i prava. A ovde do prava na život! O tome bi morao da vodi računa i Ustavni sud. A ako neće, treba povesti računa o Ustavnom sudu…

Da Vas podsetimo:  PONOSNA ANA

Ako „antivakser“ može i hoće da živi u dubokoj izolaciji ili sam na pustom ostrvu, neka bude antivakser do mile volje! U protivnom i dok traje s(mediti)ranje sa ustavnošću i neustavnošću, uvođenjem ili neuvođenjem „mera“, treba ga smatrati izrazito nemoralnom osobom. Opasnom, po okolinu! Što ide na ruku onima koji se vade upravo na antivaksere umesto da odgovaraju za pogrešne mere i propuštanje mera, druga je stvar…

https://www.kolubarske.rs/

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime