Neverovatno otkriće: Ovo je pravo poreklo Aljbina Kurtija!

0
2195
Aljbin Kurti / Foto: printscreen (vidovdan.org)

Budući premijer tzv. Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti relativno skoro je promenio svoje srpsko prezime, piše portal „Kosmet info“.

Njegova porodica se, naime, prezivala Kurtović, a i danas u zavičaju njegovog oca Zaima, u selu Sukobin, u ulcinjskoj opštini, na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži rođaci ovog političara koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići, navodi ovaj medij. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Da je Kurtijevo poreklo srpsko, u ulcinjskoj opštini znaju svi. Tome, međutim, ne pridaju veliki značaj, jer, kako ovde kažu, oni su već generacijama Albanci, i „što je bilo – bilo je“.

Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi. Kao i kod mnogih Ulcinjana.

I nije, kako navode, samo Kurtijeva porodica albanizovana, „već je u skoroj prošlosti taj proces ‘zakačio’ i mnoge druge srpske familije u ovom kraju“.

Tako se u etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svesni srpskih korijena.

Poslednjih godina izražen je trend promene prezimena koja se završavaju na „ić“. Tako se, primera radi, dugogodišnji politički lider crnogorskih Albanaca Mehmet Bardhi, prezivao Bardić, i lično on je promenio prezime, a ne njegovi preci.

Srpsko poreklo, kako su posvedočili brojni istoričari u Crnoj Gori, ima i aktuelni crnogorski ambasador na tzv. Kosovu, Ferhat Dinoša.

„Lično nemam saznanja o poreklu Kurtija, ali Crna Gora je mala, i tu se ništa ne može sakriti. Svako svakome zna poreklo, a ako se tome doda da tradicionalni Crnogorci jako vole istoriju i da do nje velika većina veoma drži, onda nema promašaja i mesta za nagađanja ili skrivanja bilo kakvog važnog momenta, naročito kada je reč o poreklu porodica“ – kazao je urednik portala IN4S i analitičar Gojko Raičević.

Da Vas podsetimo:  Milan St. Protić objasnio: Evo zašto nikada ne izgovara Vučićevo ime

Ukoliko je to tako, navodi Raičević, onda u činjenici da je Kurti poreklom Srbin treba i tražiti „opravdanje“ za njegovu opsednutost srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i ekstremizam koji neskriveno demonstrira, naročito prema izabranim predstavnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.

„Nije to ništa novo. Imate i slučaj Hašima Tačija, koji srpski govori jednako dobro kao i Kurti, ali za razliku od lidera Samoopredeljenja na zvaničnim susretima toliko uporno odbija da ga progovori da bi se moglo pomisliti da je u najboljem slučaju – nem. Za njegovog pradeda se zna da je bio pravoslavni sveštenik Nikodim Danilović, poreklom iz Morače u Crnoj Gori, ali bi ovaj da tu prošlost svoje familije najradije gumicom izbriše. Zato se i dokazivao kroz ‘OVK’. Najzad, Tači je iz opštine Srbica, poslednjem albanizovanom mestu u dreničkom kraju na Kosmetu. I ime mesta iz koga je dovoljno govori ko su bili njegovi stanovnici“ – ističe Raičević, naglašavajući da se na primeru današnjih albanskih političkih prvaka možda najbolje potvrđuje da nisu slučajno nastale mnoge opominjuće narodne mudrosti.

Doseljenici na Kosmet, kuća u Ulcinju

Otac Aljbina Kurtija, Zaim, doselio je u Prištinu u vreme SFRJ upravo odavde, iz ulcinjskog sela Sukobin, gje se i oženio albankom sa Kosmeta. U Sukobinu pored ostalih rođaka Kurtovića i Kurtija, danas živi njegov stric Hamza.

Zaim Kurti ima dvospratnu kuću i u samom Ulcinju, u blizini Doma zdravlja. Sliku te kuće objavio je ovih dana jedan crnogorski dnevnik, navodeći svedočenje meštana da Aljbina tu slabo gledaju za razliku od njegovih roditelja koji iz Prištine često dolaze, naročito leti. I Isljam Kalezić iz Vladimira je posvedočio da poznaje Kurtijevu porodicu, ali i da nema prevelika očekivanja da će budući premijer u privremenim institucijama Prištine biti od velike koristi svom zavičaju.

Da Vas podsetimo:  Podgorica: Otvorena srbofobija i azbukoubistvo

Aljbin koji je svojevremeno bio osuđen zbog terorizma na 15 godina zatvora, rođen je u Prištini 1975. godine. Pojedini albanski mediji na Kosmetu ranije su ga dovodili u vezu sa srpskim obavještajnim službama za koje navodno radi, uz navođenje je da je njegov radikalni ekstremizam veoma sumnjiv, naročito ako se ima u vidu da je krajem 2001. odlukom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, pušten na slobodu, što znači da je izdršao svega godinu i po dana zatvora.

Kosmet i deo Crne Gore vidi u „velikoj Albaniji“

Aljbin Kurti ne krije svoje strmljenje projektu „velike Albanije“, u čijem sastavu bi, prema zamislima ideologa, pored južne srpske pokrajine bili i deo Makedonije i deo Crne Gore, uključujući i njegov Ulcinj.

Lider Samoopredeljenja čak na zvaničnim sastancima u svojim stranačkim prostorijama tzv. kosovsku zastavu i ne koristi, već isključivo albansku.

Izvor: IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime