Nezakonito deljenje humanitarne pomoći vladajućih partija uvod u kupovinu glasova

0
1575
Foto: Roditeljstvo plus, printscreen

Posao Crvenog krsta ili Centra za socijalni rad, koji pomažu građanima kojima je pomoć neophodna, preuzele su vladajuće političke partije koje su krenule u akcije deljenja humanitarne pomoći građanima i potencijalnim glasačima. Dok neki od lokalnih stranačkih lidera smatraju to dobrovoljnim činom članstva tih političkih organizacija, Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA smatra da je to uvod u kupovinu glasova.

Iako je političkim strankama zakonom zabranjeno da se bave humanitarnim radom, lokalni odbori naprednjaka u Svrljigu i Pirotu na svojim sajtovima i društvenim mrežama informišu članstvo o svojim humanitarnim aktivnostima, dok se lokalni odbor Jedinstvene Srbije u Vranju hvali da pomaže osmočlanoj porodici u ovom gradu.

I sami kažu da se “SNS kao najveća i najbrojnija stranka u državi zalaže za sistemsko rešavanje socijalnih problema u društvu”, ali u stvarnosti to izgleda drugačije – stalne posete ugroženim porodicama i dostavljanje pomoći, a o tome se pirotski naprednjaci hvale u sekciji vesti na svom sajtu često kao “još jednom humanitarnom akcijom”.

Nastavljaju se humanitarne akcije pirotskih aktivista SNS-a i pomoć ugroženim porodicama u Mesnom odboru Gnjilan, pomoć u vidu odeće uručile su Danijela Mladenović koordinator Saveta za nacionalne manjine i Olja Petrović koordinator Unije mladih sa aktivistima – hvale se naprednjaci.

Iako bi ovim problemom trebalo da se bave institucije države, iz SNS-a kažu da stalnim obilaskom terena i direktnim kontaktom sa građanima članovi povereništva nastoje da sagledaju potrebe svih građana, a naročito onih koji pripadaju nekoj od ranjivih kategorija društva.

Ipak, zašto se suprotno Zakonu o političkim partijama bave humanitarnim radom i kojim novcem se obezbeđuje humanitarna pomoć nismo saznali od poverenika naprednjaka u Pirotu Milana Jovanovića koji ne odgovara na pozive novinara. Ista je situacija i u Svrljigu.

U Pirotu naprednjaci, u Vranju Jedinstvena Srbija

Da Vas podsetimo:  Јаmе moје (u nеzаborаv Јаdovnu, svim nаšim јаmаmа)

Osmočlana porodica Pešić iz sela Ristovac kod Vranja takođe je dobila pomoć u paketima sa osnovnim životnim namirnicama, sredstvima za ličnu higijenu, garderobom i školskim priborom, ali ni njima pomoć nije uručio Crveni krst, Centar za socijalni rad ili neka humanitarna organizacija, već stranka – Jedinstvena Srbija.

Aktiv žena Jedinstvene Srbije odneo je, u saradnji sa Udruženjem Roditeljstvo plus, pomoć porodici Pešić i kažu da je ova porodica jedna od desetine porodica kojima će biti uručena humanitarna pomoć do kraja godine.

Kako dodaju, ovime su bar donekle olakšali život ovoj osmočlanoj porodici, koja živi u kući koja je u veoma lošem stanju, a nemaju čak ni dovoljan broj kreveta.

Žive teško, primaju socijalnu pomoć samo zato što otac poseduje traktor star preko 30 godina. U dvorištu su počeli da grade novu kuću, kojom će obezbediti normalne uslove svojoj deci. Potrebna im je sanitarija za kupatilo i kuhinju. Struju i vodu su uspeli da uvedu u novoj kući. Aktiv žena JS i Udruženje Roditeljstvo plus su im odneli humanitarnu pomoć i time bar donekle olakšali život – navode iz Udruženja.

Na pitanje novinara kojim novcem se kupuje humanitarna pomoć i da li su to stranačke pare, Dejan Manić lider Jedinstvene Srbije u Vranju, kaže da je sve na dobrovoljnoj osnovi i da svako ko ima stvari kući može donirati Udruženju Roditeljstvo plus, a oni sa Aktivom žena pronalaze porodice koje žive na rubu egzistencije i zajedno im pomažu.

Ako u porodici ima dece prikupi se garderoba za taj uzrast i uz odobrenje roditelja se donacija dostavlja. Za one porodice kojima su potrebna novčana sredstva zbog zdravstvenih problema biće organizovane humanitarne večeri na kojima će se prodajom knjiga ili slika sakupljati sredstva. To smo već radili u proteklom periodu – kaže Manić.

Da Vas podsetimo:  Zamalo došlo do tuče između Šapića i Vesića

“Deljenje humanitarne pomoći uvod u kupovinu glasova”

Pavle Dimitrijević iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) kaže da stranke ne bi trebalo da se bave humanitarnim radom i to stoji u zakonu.

Nije to način kako se ponaša prema biračima. U zakonu piše čime se stranke bave, ali se ne bave humanitarnim radom. Mi ukazujemo da to ponašanje nije OK i to je uvod u kupovinu glasova. Vrlo često se dešavalo da tu bude ucene, evo ti pomoć, ali moraš da glasaš za nas – kaže Dimitrijević.

Ovakvo ponašanje stranaka nije u skladu sa zakonom, smatra Dimitrijević, ali je teško dokazivo da iza toga organizacijski stoji stranka.

Da bi bilo kršenje zakona i kažnjivo, mora da se dokaže da je ta pomoć plaćena sredstvima stranke, da je neko podigao pare sa računa, kupio i podelio tim ljudima. Problem je što se trag novca ne može ispratiti. Oni kažu mi smo se skupili kao volonteri, sakupili koliko je ko imao i podelio ljudima – dodaje Dimitrijević.

On smatra da će se problem delimično rešiti ako se usvoje zakoni koji su u skupštinskoj proceduri kojim će Agencija za borbu protiv korupcije imati rok od 5 dana da odlučuje po prijavama u vezi ovakvih predmeta, te ostaje da se vidi da li će oni preduzimati više istražnih radnji.

Inače, ovo nisu usamljeni primeri humanitarnog rada vladajućih stranaka, lokalni odbor SNS-a u Svrljigu pre 2 nedelje hvalio se humanitarnom akcijom u Svrljiškom selu Niševac, dok je gradonačlnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednik Gradskog odbora naprednjaka u ovom gradu pre nekoliko dana delio sadnice voća na Zelenoj pijaci.

Ljubomir Filipov, Milica Dejanović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime