Niš dao aerodrom, ali dug prema vojsci se ne oprašta

1
1004

U nemuštom saopštenju Ministarstva saobraćaja navodi se da je Grad Niš sa kašnjenjem počeo otplatu “aerodromskog” duga vojsci iz 2009. To praktično znači da su „pale u vodu“ ranije najave da će poklanjanje aerodroma državi rešiti ta dugovanja. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciji (NKD) smatraju da je ovo samo potvrda da nema raskida ugovora, a podsećaju i da bi Republika trebalo da preuzme dug.

Nakon izjave gradonačelnika Niša Darka Bulatović da je raskid neispunjenog ugovora sa vojskom u toku, što je demantovala ministarka Zorana Mihajlovićrečima da taj problem tek treba da se rešava, iz njenog Ministarstva sada to i potvrđuju.

Povodom različitih tumačenja u javnosti rešavanja pitanja finansijske nadoknade za aerodromsko zemljište, naglašavamo da je Grad Niš, sa značajnim kašnjenjem, započeo ispunjavanje obaveza prema Republici Srbiji, odnosno Ministarstvu odbrane. Stav Ministarstva je da očekujemo da po završetku ovog procesa nadležni organi Ministarstva odbrane i Grada Niša formalno utvrde krajnje bilanse zaključenih ugovora i aneksa – navode u Ministarstvu.

Međutim, pojašnjenje da li ovo znači da Grad i u ovom trenutku otpaćuje dug, o kakvom se procesu radi i šta podrazumevaju “krajnji bilansi stanja” nije stiglo iz Ministarstva. Savetnica za medije ministarke Mihajlović nije odgovarala na pozive novinara, jer je, kako je rekla u SMS-u bila na sastanku.

Odgovore na pitanja šta se dešava sa ovim “aerodromskim” dugom i kako na ovo saopštenje gledaju u administraciji gradonačelnika Bulatovića, novinari Južnih vesti nisu dobili ni od Bulatovićevog portparola. On se nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke.


NKD: Ministarstvo potvrdilo da nema raskida ugovora

Ono što vidimo iz saopštenja je, ističe Mladen Jovanović iz NKD, da nema oprosta duga. Dodaje i da bi država trebalo da isplati preostalo dugovanje.

Da Vas podsetimo:  Promena izbornog sistema – da li treba da krenemo sa lokala?

Tamo se kaže da se tek mora utvrditi šta se desilo. Mi imamo situaciju da smo vratili zemljište, a da će oni da nam prepračanuju još koliko mi dugujemo, a realno bi bilo da sada Republika duguje Gradu. Zato što je Grad već dao neke stanove vojsci. Ako u politici postoji poštenje, onda bi ta komisija koja bi trebalo da se formira da bi se bavila tim pitanjem, trebalo da odluči da Republika plati Gradu, a ne da Grad isplaćuje vojsci – rekao je Jovanović.

Jovanović se pita i koji je to proces koji se spominje u saopštenju.

Podsetimo, gradonačelnik Bulatović rekao je da će zahvaljujući poklanjanju aerodroma državi, dug Grada prema vojsci biti oprošten. Ipak, u NKD kažu da ne postoji nijedan dokument koji to potvrđuje.

O eventualnom opraštanju duga, nisu želeli da govore u Ministarstvu odbrane. Ipak, oglasila se ministarka Zorana Mihajlović koja je rekla da bi Niš i Ministarstvo odbrane trebalo da formiraju komisiju koja bi se bavila ovim problemom.

Od prenosa vlasništva prošlo je pola godine, a pitanje duga aktuelizovano je nakon informacija da Gradu uskoro stižu „penali“ i rate od 6.000 evra dnevno.

Inače, Bulatović je krajem marta 2018. godine tvrdio da je glavni “krivac” za to što Grad mora da pokloni aerodrom “štetan” ugovor iz 2009. godine i da ugovor ne može da se menja. Sada kaže da će ugovor biti raskinut i da je to definisano zaključkom Vlade Srbije od marta prošle godine, iako u tom zaključku nema ni reči o tome.

S. M.
Izvor: Južne vesti

1 KOMENTAR

  1. Bas ga izracuna 6000 evra dnevno…… Suma bi bila veca da je konvertovao u dinare. Verovatno novac ,,ide,, za asfaltiranje ulica ili za koncert CECE Raznjatovic, CUCE, PAROVE, rijaliti program…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime