Novi skandal: „Trenutno 71 dete iz Srbije čeka da bude prodato strancima. Vlast prodaje srpsku decu strancima

1
137

Umesto da zaustavi i stopira prodaju dece ministarka Kisić prodaje srpsku decu strancima

Poslanica kaže da vlast „prodaje decu strancima“, Ministarstvo oštro demantuje

Foto: Ivana Parlić

Ko je Darija Kisić da detetu oduzme radost i pravo da živi u svojoj zemlji?

Foto: instagram darijakisictepavcevic

„Ko je vas je ovlastio da strancima prodajete decu Srbije? Zašto se toj deci oduzima pravo da odrastu u svojoj zemlji“, pitala je Ivana Parlić ministarku za brigu o porodici Dariju Kisić i predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta.

Pokrenuti postupak povratka devojčice iz Švedske u Srbiju, koja je otrgnuta od svoje hraniteljske porodice, predlaže poslanica Parlić

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je u Skupštini Srbije da je vlast omogućila „prodaju dece iz Srbije strancima“ i da postoji cenovnik za strance koji hoće da usvoje decu iz Srbije, i kao primer navela šestogodišnju Z.M. iz Brezjaka kod Loznice za čije je usvajanje porodica iz Švedske platila 14.500 evra.

„Trenutno 71 dete iz Srbije čeka da bude prodato strancima usvojiteljima iz inostranstva. Zar Srbija ne može da zbrine 71 dete? Usvojenje se odvija po sramnom ugovoru sa stranim kompanijama koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Đorđević, današnji direktor Pošte Srbije“, rekla je Ivana Parlić na sednici Skupštine Srbije.

Ivana Parlić je istakla da je Srbija jedina evropska država sa kojom švedska kompanija ima takav ugovor, i dodala da je devojčicu Z.M. iz hraniteljske porodice otrgla bivša ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, jer je po Haškoj konvenciji, usvojenoj 2014. godine, za usvajanje dece iz Srbije kada je usvojitelj stranac, nadležan ministar za socijalna pitanja.

Da Vas podsetimo:  Prekršajna prijava Pinku zbog emisije u kojoj je Vučić izašao iz frižidera

„Ko je Darija Kisić da detetu oduzme radost i pravo da živi u svojoj zemlji?

Potrebno je pokrenuti postupak povratka devojčice u Srbiju, koja je otrgnuta od svoje hraniteljske porodice“, rekla je Ivana Parlić.

U ponedeljak, 12. decembra, šestogodišnja Z.M. je odvedena u Švedsku iz svog jedinog doma u selu Brezjak kod Loznice, a Rio Tinto planira da to selo nestane sa lica zemlje zarad otvaranja rudnika

„U ponedeljak, 12. decembra, šestogodišnja Z.M. je odvedena u Švedsku iz svog jedinog doma u selu Brezjak kod Loznice, a Rio Tinto planira da to selo nestane sa lica zemlje zarad otvaranja rudnika“, dodala je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je navela da je Z.M. živela u hraniteljskoj porodici u Brezjaku od drugog meseca svog života do prošlog ponedeljka i išla u školu u Nedeljicama sa ostalom decom, a da je njena hraniteljka Z.J. nedavno saznala da će „devojčica ekspresno biti poslata u Švedsku“.

„Biološka majka devojčice pokrenula je pred nadležnim sudom postupak za povratak vršenja roditeljskog prava, za koje osnovano sumnjam da joj je oduzeto prevarnim radnjama Centra za socijalni rad Rakovica. Zahtev za usvojenje deteta podnela je i državljanka Srbije S.B. iz Loznice, a ministarstvo joj nije izašlo u susret“, rekla je Ivana Parlić.

„Ko je vas je ovlastio da strancima prodajete decu Srbije? Zašto se toj deci oduzima pravo da odrastu u svojoj zemlji“, pitala je Ivana Parlić ministarku za brigu o porodici i demografiju Dariju Kisić i predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta.

Da Vas podsetimo:  Dečaka udario voz na pružnom prelazu u centru Nišu

Ivana Parlić je upitala „da li je prodaja dece prirodan sled događaja u državi u kojoj još nisu rešeni slučajevi krađe i prodaje beba“.

„Da li je ovo moderni danak u krvi, legalizovan u vreme ministra Zorana Đorđevića. Da li ćete dopustiti da se preko ovog deteta vrši odmazda prema stanovnicima Nedeljica“, pitala je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je navela da je devojčica Z.M. državljanka Srbije, rođena u Srbiji i srpski jezik je jedini koji govori.

„Ona ima pravo da nastavi život u svojoj zemlji među svojim narodom i ko joj to pravo oduzima“, rekla je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je dodala da je Centar za otetu i ostavljenu decu je poslao upit MUP-u o tome kako je dete dobilo putnu ispravu iako usvojioci nisu upisani kao biološki roditelji umesto biološke majke.

1 KOMENTAR

  1. Povratak opozicije u parlament, doneo je i jednu novu okolnost. Sada postoje rasprave, replike, zestoke svadje ………….. Sve ono na šta smo sumljali , što smo znali, čega smo se bojali, potvdjuje se svaki dan u parlamentu i skupštini ,i svi gradjani to mogu da čuju……………… iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i dalje od toga se nismo pomakli. Ne postoji toliko velika gadost, koja bi mogla da ugrozi vladajuće. Dokazala se
    VELEIZDAJA DRZAVNIH I NACIONALNIH INTERESA, PLJAČKA DRZAVE, UMREZENOST KRIMINALA SA VLADAJUĆIMA, EKOLOŠKI KOLAPS. EKONOMSKA PROPAST………….sve svi vidimo, neki pišu članke o tome, drugi komentare…….“ Pas laje, karavana prolazi “ ………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime