O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(4)

0
1522

2014-12-27_0928231996.05.17. Strani mediji: ”New York Times”: U Hrvatskoj se kreira ”čist” hrvatski jezik a u muslimanskim delovima Bosne stvara se ”bošnjački” jezik, ubacivanjem arapskih reči i pojmova iz Korana. U pozadini da se kreira ”čist” hrvatski jezik, koji nikada nije postojao, leži poznati totalitarizam”, zaključuje izveštač Njujork Tajmsa i podseća da je Ante Pavelić, fašistički lider, 1941. godine zabranio uptrebu svih reči koje, po njegovom mišljenju, nisu bile hrvatskog porekla. Na kraju izveštaja citirane su reči jednog od lidera ove jezičke kampanje, Ivice Kramarića: ”Kazne za one koji koriste reči stranog porekla trebalo bi da budu toliko visoke da ne mogu nikada da ih plate. Trebalo bi da napunimo ztvore intelektualcima.” Njujorški dnevnik procenjuje da ovakvu poruku nije ni potrebno komentarisati”. (Politika, 17.05.96.)

1996.05.21. Izbeglice: U Srbiji 430.000 izbeglica. Prema zvaničnoj evidenciji Komesarijata za izbeglice u Srbiji boravi ukupno 430 hiljada izbeglica sa regulisanim statusom, od kojih 75,4 odsto su Srbi.

1996.05.21. Mrkonjic Grad – Ubistva Srba: U poslednja tri meseca na području opštine Mrkonjic Grad pronadjeno je još 107 nesahranjenih leševa srpskih civila i boraca iz vremena hrvatske ofanzive u jesen 1995. Ovaj broj verovatno nije konačan jer se tereni i dalje pretražuju.

2014-12-27_093723

1996.05.21. Jasenovac: Američki ambasador u hrvatskoj P.Goldbrajt izjavio je da Jasenovac treba sačuvati kao spomenik žrtvama zla i da se amerikanci ne mogu složiti sa prekrajanjem istorije. Golbrajt je naglasio da je Jasenovac bio poprište holokausta. Jevreji su istrebljivani zbog svoje vere a Srbi zbog svoje nacionalne pripadnosti i kaže: ”Bio je to deo nacističkog, odnosno ustaškog sistema, koji predstavlja najveće zlo koje se ikada pojavilo na ovoj planeti”.

Komentarišući primedbe Vašingtona upućene Hrvatskoj u pogledu slobode medija, Golbrajt je izjavio da je ”američka vlada postala zabrinuta kada je videla šta se dešava u Hrvatskoj”.

Da Vas podsetimo:  Vlast u Čačku za samo dva meseca potrošila 80.000 evra u restoranima

1996.05.22. Strani mediji: Radio ”Frans-international” upozorava da su bosanski Hrvati protiv suživota sa muslimanima i da je njihova federacija, koja je stvorena pod pritiskom SAD i Nemačke, ”iz dana u dan sve veća utopija”. Podrška dela medjunarodne zajednice bivšem premijeru Rajku Kasagiću i zbivanja u vezi sa misijom Karla Bildta samo su deo pokušaja da se od sveta sakriju ozbiljni problemi koje Vašington ima sa veštačkom hrvatsko-muslimanskom tvorevinom.

blajburg-ustaše1996.05.22. Blejburg. Pre nekoliko dana na Blajburškom polju vijorile su se tri zastave: austriska (domaćina), hrvatska (sadašnja) i Ustaška. Sve je bilo u znaku slova ”U” na masovno političko-religioznom skupu, posvećenom navdnim žrtvama ”partizanskog terora”.

O tome šta se stvarno dogodilo na Blajburškom polju svedočila je svojevremeno britanska državna komisija koja je osporila svaku tezu o masovnim zločinima, jer je pronašla samo četrdesetak grobova. Kasnije je hrvatska ustaška emigracija taj broj stalno povećavala, da bi mit o Blajburgu počeo naglo da se nadima dolaskom HDZ na vlast u Hrvatskoj. Novi hrvatski čelnici su baratali sa brojkom od 10.000, da bi general Drago Krpina, iz najužeg Tudjmanovog kruga, povisio ”ulog” čak na 600.000. Tudjman je ostao na broju od 40.000 pobijenih na Blajburgu, ali samo zato da bi sebi dao za pravo kada tvrdi da ni u Jasenovcu nije bilo više pobijenih Srba i Jevreja. U pitanju je, dakle, farsa sa jasnom namerom da se iskonstruiše matematičko ”porav-nanje”. Naravno, sve sa ciljem da se izvrši potiranje ustaškog genocida nad srpskim narodom u Hrvatskoj i da se brutalno izjednače žrtve fašizma i njihove ubice, mešanjem njihovih ostataka u Jasenovcu. (Politika, 22.05.96)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime