O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(8)

0
1665

Cicak1996.05.28. Masovne grobnice: Otvaranje masovnih grobnica srpskih vojnika i civila u opštinama Sanski most i Petrovac još je neizvesno, jer muslimani ne dozvoljavaju srpskim predstavnicima pristup na te teritorije. Otvaranje ovih grobnica trebalo je da počne 23 maja a da se završi do 26 juna. Muslimansko-hrvatska strana do sada je priznala 47 masovnih grobnica na bivšem prostoru odgovornosti Prvog i drugog krajiškog korpusa, odnosno 94 na području bivše BiH. Potpukovnik Nedeljko Savić, koji je dao ovu izjavu, tvrdi da masovnih grobnica ima daleko više i da se međunarodni činioci nedovoljno angažuju na pružanju pomoći u izvršenju ekshumacija.

1996.05.29. Hrvatska – Zlostavljanja Srba: Na konferenciji za novinare predsednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u Hrvatskoj, Zvonimir Čičak, izjavio je da hrvatske vlasti nastavljaju da zlostavljaju Srbe koji su ostali da žive u Krajini i da se i dalje događaju ”užasne stvari”. U selima u području Knina grupe hrvata dolaze noću da tuku stare i iznemogle Srbe i kradu im hranu. Prema podacima MCK, u Hrvatskoj je ostalo da živi oko 9.000 Srba, od oko 700.000 koliko ih je bilo pre početka rata. Čičak je najavio da će uskoro biti objavljen izveštaj o položaju preostalih Srba. ”Taj izveštaj će biti strašan, jer je broj ubijenih posle okončanja vojnih operacija u avgustu 1995 godine znatno povećan” . (Večernje Novosti 29.05.)

1996.05.31.   Hrvatska: Pitanja postavljena predsedniku Sabora Vlatku Pavletiću u otvorenom pismu upućenom od hrvatskog odbora antifašista:

”Kada ćete organizovati komemoraciju i lično govoriti u Jasenovcu, koji je čitavom svetu poznat kao fašističko mučilište i gubilište, kao što ste to učinili 12 maja na Blajburgu?”

reg-grobnica
Zalazje: Masovne grobnice Srba nikoga ne zanimaju

   ”Kada ćete položiti venac Sabora na grobnicu narodnih heroja na Mirogoju i na partizanskom groblju, kao što ste 15 maja položili venac na spomenik blajburških žrtava na Mirogoju? Zar to povodom 51 godišnjice pobede nad fašizmom ponovo slavimo i veličamo samo jedne (poražene snage), a sramotno i nedostojno prećutkujemo druge, partizanske žrtve u drugom svetskom ratu?” (Prenela ”Politika” 31.05.)

Da Vas podsetimo:  Predsednik i mali nuklearni reaktori

1996.05.31. Masovne Grobnice: Čitav prekjučerašnji dan šestoro predstavnika haškog suda za ratne zločine, u pratnji IFORA, proveli su na području Zvornika i Srebrenice u potrazi za navodnim masovnim grobnicama. Premda su u traženju obišli nekoliko lokacija, nisu pronašli ni jednu od tih grobnica o kojima naveliko pričaju muslimanska i hrvatska sredstva informisanja i neki mediji u svetu. Mnogobrojne novinarske ekipe sa Zapada, među kojima je i ekipa američkog CNN-a, ostale su bez očekivane ekskluzivne informacije. (Borba, 31.05)

Aktuellt koji ima običaj da pokazuje i lopate kojima će se vršiti iskopavanja, a ne pominje da te lopate nisu iskopale ni jednu masovnu grobnicu gde bi bio pronadjen deo od tih, do 8.000 muslimana – cifra do koje se u ranijim izveštavanjima ”pružao” švedski TV, odnosno Aktuelltt.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime