Obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

0
127

U Prokuplju je, uz državne i vojne počasti, obeležena 110. godišnjica od mobilizacije „Gvozdenog puka“, čiji pripadnici su

učestvovali u ratovima od 1912. do 1918.

Autor: Nepoznat – velikirat.nb.rs, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65819422

U okviru državne manifestacije obeležavanja, položeni su venci na spomenik „Gvozdenom puku“ a služeno je opelo poginulim pripadnicima te jednice.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je rekao da su mir i sloboda bila dva ideala koja su ljude, „pre ravno 110. godina povela u odbranu otadžbine“. Rekao je da im zato Srbija i danas odaje počast, te podsetio na topličke junake u sastavu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

On je kazao da gotovo da nije bilo kuće iz koje u Gvozdeni puk nije otišla „bar jedna muška glava, dobrovoljno i uzdignuta čela“ iako su, kako je dodao, znali da za mnoge od njih povratka nema.

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

„Zbog toga nema i ne sme da bude čoveka koji ovom srpskom zemljom hoda da nije ponosan na svoje dedove i pradedove koji su upravo tu zemlju branili svojim životima“, naglasio je Orlić.

Kazao je da su „taj mir i ta zlatna sloboda“ najvrednije što danas Srbija ima i koji, kako je naveo, moramo da čuvamo.

„Branimo i branićemo Srbiju na najbolji način – radeći, i tačno je da svaki novi kilometar puta i svaka nova fabrika i radno mesto i svaka škola i bolnica… za koji se izborimo su nova pobeda Srbije“, naglasio je Orlić.

Orlić je, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića – pokrovitelja manifestacije, položio venac na spomenik pripadncima Gvozdenog puka. Vence su položili i predstvanci udruženje koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, gradjani, predstavnici vojske i policije kao i lokalne vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime