Podignuta optužnica protiv Darka Šarića

0
212

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv Darka Šarića i 14 njegovih saradnika, među kojima su njegov advokat Dejan Lazarević i trojica pripadnika MUP-a Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Duško Mirković.

Foto: Krik.rs

Na optužnici su, kao okrivljeni pripadnici organizovane kriminalne grupe i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović odnosno nekada Uroš Mišić, Milan Vučinić, Arsa Šarić brat Darka Šarića, Duško Šarića, piše Insajder.

Prema saopštenju Tužilaštva njima se optužnicom stavlja na teret da su od početka 2020. godine, pa sve do 14. aprila 2022. godine, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

„Iz prikupljenih dokaza proizlazi opravdana sumnja da su organizator ove organizovane kriminalne grupe, okrivljeni Darko Šarić i ostali okrivljeni izvršili krivična dela, i to udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljeni promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti , lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo Zakona o tajnosti podataka“, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Planirano ubistvo Joksovića

Ovom optužnicom Tužilaštvo je predložilo izvođenje dokaza na osnovu kojih tvrdi da postoji opravdana sumnja da je organizator organizovane kriminalne grupe okrivljeni Darko Šarić stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv okrivljenog Darka Šarića, Bojana Stanojkovića i drugih okrivljenih vodi pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal. Kada u tome nisu uspeli, kako tvrdi Tužilaštvo, okrivljeni Darko Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Da Vas podsetimo:  Put do SANU popločan svinjskim kostima: Čime je Marina Abramović zaslužila da bude akademik
Preusmeravanje istrage

Tužilaštvo dalje u optužnici navodi i da postoji opravdana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, okrivljeni Duško Mirković, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, koji su policijski službenici MUP-a i to Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Službe za kriminalističko obaveštajne poslove, po nalogu okrivljenog Darka Šarića preduzimali radnje sa ciljem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela.

Preusmeravanje istraga, kako navodi Tužilaštvo organizovano je tako što su okrivljeni pripadnici MUP-a prikupljali strogo poverljive i poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i saopštavali ih organizatoru, okrivljenom Darku Šariću.

„Naloge o kriminalnom delovanju, Šarić je izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY ecc“,, navodi Tužilaštvo.

Materijalni dokazi

Tužilaštvo navodi i da su u toku sprovedenog predistražnog i istražnog postupka, intenzivno sarađivali sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima više evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a sve u koordinaciji sa pripadnicima MUP i BIA.

„Na taj način su prikupljeni brojni materijalni dokazi vezani za kriminalne aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe“, saopštilo je Tužilaštvo.

Istovremeno, Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja istragu protiv okrivljenog Darka Šarića zbog sumnje da je izvršio i ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime