Od sutra registar svih koji primaju novac iz dijaspore

3
5572
Foto: pixabay.com

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu, kao i svakoga kome novac stiže, od ponedeljka će se naći u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake.

Biće popisani i građani koji su iz inostranstva primili novac na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona.

Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka nije samo ona koja „legne“ na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije, Pošta Srbije, Vestern junion, Manigram i RIA Money transfer.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je, kažu nadležni, unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca.

– Centralnim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti –  navode u NBS.

Praktično, ovo bi značilo da bi u budućnosti i sav novac koji tetka iz Kanade poklanja ministru odbrane Aleksandru Vulinu trebalo da bude zabeležen, ali zbog tajnosti ovog registra ne možemo da budemo sigurni u to.

Izvor: 021.rs

3 KOMENTARA

  1. Mamicu vam mnafijaško-lopovsku, vi bi na čelu sa Obermafijašem AV da u evro znate koliko i KO KOME šalje novac u Srbiju. Zašto? Da lupede znaju ko dobija devize pa da ga ciljno pljačkaju? Kao- podaci će biti tajni. Za koga, za nas obične jadnike a ne za vaše mafijaše? I bezbroj drugih podtaka, npr. o mogućim glasačima su tajni pa ih ipak nađete kako bi im dosađivali naredbama koga da glasaju! Da nas posle ucenjujete ili da tražite dodatno oporezivanje našeg novca koji šaljemo rodbini da ne skapa u SRB bez lekova, i bez lekara koje mora da podmiti ili da crkne bez hleba? Zašto ne registrijete najzad vaše mafijaše koliko novca imaju, kako su ga zaradili i da obavezno od stupanja vas mafijaša na vlast pre desetak godina svi moraju dokažu ODAKLE potiče taj novac! Srbija je od kada ste je vi okupirali valjda jedina država u Evropi gde se oreskupe vile ili stančuge u 80 odsto slučajva KUPUJU ZA GOTOV NOVAC. Zašto to najzad ne sprečite- nećete jer su to VAŠI ljudi! Sram vas bilo mangupčine! Ne smete ni da pitate tamo neke Veselinoviće, Radoičiće, Kariće, Kostiće, pa i onog Malog odakle mu silni apartmani u Bugarskoj, Vulin je posebna lopovska priča, kum AV bivši direktor elektrodistribucije takođe, a takvih je među vama a ne među nama gastarabajrterima, i previše!

  2. Ako na ovaj nacin sprece pranje krvavog narko novca i novca koji potice iz kriminalnih radnji onda ok.
    Bojim se da ce i ovo da udari na postene gradjane i one koji svoj novac posteno zaradjuju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime