Od sutra registar svih koji primaju novac iz dijaspore

2
5503
Foto: pixabay.com

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu, kao i svakoga kome novac stiže, od ponedeljka će se naći u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake.

Biće popisani i građani koji su iz inostranstva primili novac na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona.

Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka nije samo ona koja „legne“ na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa. Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije, Pošta Srbije, Vestern junion, Manigram i RIA Money transfer.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je, kažu nadležni, unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca.

– Centralnim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti –  navode u NBS.

Praktično, ovo bi značilo da bi u budućnosti i sav novac koji tetka iz Kanade poklanja ministru odbrane Aleksandru Vulinu trebalo da bude zabeležen, ali zbog tajnosti ovog registra ne možemo da budemo sigurni u to.

Izvor: 021.rs

2 KOMENTARA

  1. Ako na ovaj nacin sprece pranje krvavog narko novca i novca koji potice iz kriminalnih radnji onda ok.
    Bojim se da ce i ovo da udari na postene gradjane i one koji svoj novac posteno zaradjuju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime