Opančar agencija* javlja: Rijaliti (reality – stvarnost) Skupština

0
52
Foto: pixabay.com

Budale i pečurke ne moraš da sadiš – one same niču i razmnožavaju se, reče neki mudar čovek. A u sadašnjem sazivu naše skupštine sve više je i jednih i drugih.. Ono što bi se reklo rijaliti skupština. Ne zato što su se tamo pojavile i selfi starlete – to samo upotpunjuje dekor, već zato što je na toj bazi, dakle svesno, ova skupština i formirana.

Teško da neko može da me ubedi da je do jedne formalne, a krupne greške – direktnog kršenja zakona, da se ne može istovremeno biti i poslanik i javni funkcioner, došlo slučajno, jer kod tolikog broja pravnika u skupštinskim telima i izvršnim organima vlasti, takav propust ne bi mogao da se desi. Greška jeste formalna, ali u pravu presude najčešće i padaju zbog formalnih propusta.

A to se desilo – za sada jedino vidljivo u slučaju Ane Brnabić, koja još uvek nije razrešena sa mesta premijera, a izabrana je i za poslanicu. Dakle ona je pre konstitutivne sednice morala da se opredeli, te da podnese ostavku na jednu od tih funkcija. Ona je očito toga bila svesna, jer je  čim je to opozicija primetila, podnela ostavku na  poslaničku funkciju. Taj slučaj je bio očit, ali niko ne saopštava da li ima još takvih slučajeva, a nije za očekivati da će to kod postojanja Administrativnog odbora čija je dužnost da se takvom kontrolom bavi, time baviti Skupština za svih 250 izabranih poslanika. Koja bi u tom slučaju bila funkcija Administrativnog  odbora?

Pre će biti da je neko „odozgo“, čija se ne poriče, tako naložio, jer nažalost to ne bi bio prvi slučaj te vrste – toga je na pretek. Ako ne verujete, pitajte o tome Oliveru Zekić, novopostavljenu predsednicu Saveta REM-a, koja je nedavno, na samom početku javnog „konkursa“ za dodelu nacionalnih tv i radio frekvencija saopštila da se – suprotno i važećem pravilniku i uslovima konkursa, prilikom razmatranja prispelih prijava neće uzimati u obzir da li su dosadašnji korisnici tih frekvencija poštovali uslove pod kojima su te frekvencije dobili. Navodno to je novi konkurs i svi treba da imaju ista prava.  Reći ćete, a zašto nisu reagovali ostali članovi Saveta! Odgovor je  jednostavan, zato što većinu članova Saveta čine gore pomenute pečurke, koje su odmah shvatile da je neko o tome već odlučio na nekom drugom mestu i da tu pogovora nema, te da je uputno i glasati u skladu sa tim. I ništa tu ne pomaže to što su pomenuti sve sami poslenici iz sveta medija. Oni znaju pravila pod kojima su birani i znaju da su dužni da to i  poštuju.

Da Vas podsetimo:  Nova vlada pokazaće kuda plovi srpski brod

Ili jučerašnja vest da je Viši sud u Valjevu doneo odluku o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića, a istoričari koji su svedočili u postupku tvrde da su na suđenju izneti brojni dokazi o njegovim zločinačkim aktivnostima i da je odluka Suda kontradiktorna sa izvedenim dokazima, što je istovremeno dokaz da se i u pravosuđu donose odluke na nekom drugom mestu, a sudske pečurke ih samo proglašavaju kao svoje.

Ne udaljavam se ovim primerima od teme. Svesno sam ih izneo, jer to je bio, a ostaće i u ovom sazivu, princip odlučivanja  u  Skupštini. Razlika je samo u tome što je onaj bimboje – tu sam mu titulu dodelio u prethodnom tekstu, novi predsednik Skupštine Vladimir Orlić, to javno i saopštio – da će Skupština sprovoditi politiku Aleksandra Vučića i Srpske naprene stranke. A niko ovog doktora elektro tehničkih nauka pre postavljenja na tu funkciju nije obavestio o osnovnm principima na kojima počiva parlamentarni sistem vlasti, koji smo i mi usvojili kao vladajući – da postoje tri grane vlasti: (1) zakonodavna (Skupština) kao glavna i suverena, (2) izvršna (Vlada sa svim svojim institucijama koja izvršava i obezbeđuje spsprovođenje odluka Skupštine) i (3) sudska, te da u tom sistemu vlasti nema – bar ne zvanično, mesta ni za Predsednika (koji samo predstavlja državu Srbiju kod međunarodnih institucija – razume se poštujući odluke pomenutih organa vlasti i obavlja još neke druge Ustavom izričito navedene funkcije), a još manje za političku stranku, pa makar ona bila i većinska po broju poslanika u Skupštini. To je toliko jasno da kada bi bilo suprotno ta partija bi bila dovoljna pa skupština ne bi bila ni potrebna – na žalost, kod nas u praksi to tako i jeste, a evo to sada zvanično potvrđuje i novoizabrani predsednik Skupštine, kao najavu o načinu rada Skupštine i u sadašnjem sazivu.

Da Vas podsetimo:  Obrazovanje u Srbiji: tradicionalno vs. moderno

Tako treba shvatiti i Milenka Jovanova, novog šefa parlamentarne (većinske) grupe SNS-a u Skupštini, kad pita predsedavajućeg da li je opozicija uzela dozu terapije za taj skupštinski dan, čitaj – pa valjda su shvatili koju će politiku ove Skupštine voditi dvojac Orlić – Jovanov!

U takvoj političkoj praksi, nisu poslanici samo pečurke. Ima među njima i budala, ali oni su otvorena knjiga i manje su opasni od „pečuraka“.

A u tako sumornoj skupštinskoj atmosferi desila se i jedna vesela pojava – Staša Stojanović, poslanica vladajuće SNS stranke, koja je napirlitana kao starleta, sa izrazito oteklim usnama – mada nije poznato da u Skupštini ima stršljenova, koja je očigledno zadovoljna sobom, ceo konstitutivni skupštinski dan provela snimajući sebe, čime je zavrednela i umetničko ime Selfi Staša.

Staša Stojanović, alijas Selfi Staša, nije novo ime na srpskoj političkoj sceni. Na sebe je  skrenula pažnju u maju prošle godine kad je u Novom Sadu, predstavivši se kao svršeni  polaznik „Vučićeve akademije za mlade lidere“ – tako je u javnosti bila poznata ta partijska škola SNS-a,  rasturila performans omladine Narodne stranke upriličen radi razotkrivanja nekih malverzacija u radu gradske vlasti. Usledila je javna pohvala  Aleksandra Vučića lično, na koju je SS emotivno i burno reagovala izjavivši da joj je Vučićeva pohvala najlepši dar u životu. Dopalo se to očigledno i Vučiću i eto nam Staše za narodnu poslanicu!

Ispalo je međutim da se cela ekipa u nečemu preigrala – Staša je u svojoj biografiji navela da je „master inženjer investicionog menadžmenta“, a ispostavilo se da ona od škole ima završenu samo onu SNS partijsku akademiju za mlade lidere. Opozicija je to provalila i traži da  se SS oduzme mandat narodnog poslanika jer je obmanula glasače. SS se brani tako što kaže da joj je „master“ zanimanje!, a ne kvalifikacija. Koliko je poznato u pitanju je neko do sada nepoznato zanimanje čemu je najbliže mas(t)er. Koga će SS da masira u Skupštini, ako Administrativni odbor odbije zahtev opozicije, ostaje da se vidi, jer danas nije teško biti lud, samo je konkurencija velika.

Da Vas podsetimo:  Povodom jednog imenovanja - Konvertitstvo, nepotizam i poslušništvo - siguran put do diplomatskih sinekura

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime