Otac direktora gradskog saobraćaja u Novom Sadu izdaje skladište gradu

0
841

Piše: Emili Samčević

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv Ivana Radojičića, Foto: printscreen

Vršilac dužnosti direktora novosadskog Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (JGSP) Ivan Radojičić, član Srpske napredne stranke, poslednjih šest godina uključen je – što direktno preko svoje preduzetničke radnje, što posredno preko očeve firme – u iznajmljivanje skladišta Gradskoj upravi Novog Sada za koje se dobija godišnja zakupnina od oko milion dinara, saznaje Pištaljka.

Ivan Radojičić, koji sada ima 32 godine, javni funkcioner je postao pre gotovo tri godine, kada je imenovan za v.d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „Stan”. Posle direktorskog mesta u „Stanu”, skupština grada ga je u septembru 2020. godine imenovala za v.d. direktora JGSP Novi Sad.

Po struci je inženjer menadžmenta, a pre javnih funkcija radio je u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije. Prema podacima iz zvanične biografije sa sajta JGSP-a, Radojičiću je zaposlenje u EPS-u, tačnije „Elektrovojvodini”, bilo prvo radno mesto, tako da je već u dvadeset petoj godini života postao „šef printing centra”. Dve godine kasnije, napredovao je u šefa Službe za opšte poslove Operatora distributivnog sistema „EPS distribucija”. Sa tog mesta imenovan je za direktora JKP „Stan”.

Pored posla u državnoj službi, Radojičić se bavio i preduzetništvom. Osim preduzetničke radnje „Drvo palet plus”, osnovane 2015. godine, i dalje aktivne – Radojičić je imao još jednu firmu osnovanu 2010. godine i dve preduzetničke radnje. Bavio se proizvodnjom i prodajom kokica i prehrambenih proizvoda. Svi subjekti, osim prvopomenute radnje „Drvo palet plus” su u međuvremenu obrisani iz registra.

Radojičićeve poslovne veze sa novosadskom gradskom vlašću počinju 2015. godine kada je njegova preduzetnička radnja „Drvo palet plus” kao jedini ponuđač dobila posao za skladištenje prinudno oduzete robe – napuštenih automobila, otpadnih kioska i sličnog mobilijara sa novosadskih ulica. Tender je raspisala novosadska Služba za zajedničke poslove, a ta saradnja trajala je sve do 2018. godine. Tada Radojičić postaje v.d. direktor Javnog komunalnog preduzeća „Stan”, a poslednji jednogodišnji ugovor kao preduzetnik, potpisao je sa gradom samo dva dana pre nego što stupio na funkciju.

Potreba za odlaganjem oduzete robe u Novom Sadu je i dalje postojala ali Radojičićeva radnja nije učestvovala na tenderu naredne godine. Taj posao je preuzeo njegov otac Dragoljub Radojičić, koji sa firmom „Europalete” osnovanom krajem 2018. godine pobeđuje na tenderu u 2019. godini, isto kao jedini ponuđač.

Da Vas podsetimo:  Sudija iz Beograda u švajcarskoj banci imala više od 400 hiljada franaka

Firma Radojičićevog oca „Europalete” dobila je isti posao i u aprilu 2020. godine. Prema podacima Agencije za privredne registre ova firma tokom 2018. godine nije beležila prihode, ali u 2019. poslovni prihodi joj dostižu skoro 83 miliona dinara, uz neto dobit od oko osam miliona dinara.

Iako su prema rečima v.d. direktora JGSP-a Ivana Radojičića ove dve firme različite i njihova poslovanja nisu povezana, zvanični podaci govore da se i jedna i druga firma bave istom delatnošću, da se nalaze na istoj adresi u industrijskoj zoni u Novom Sadu i da su do ove godine delile i istu imejl adresu.

Agencija: Protiv Radojičića pokrenut postupak

Kako Pištaljka saznaje, Ivan Radojičić Agenciji za sprečavanje korupcije nije podneo izveštaj o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana imenovanja na javnu funkciju v.d. direktora JGSP „Novi Sad”, zbog čega je Agencija pokrenula postupak prethodne provere protiv Radojičića.

Pištaljka je nekoliko puta kontaktirala sa Ivanom Radojičićem u vezi sa ovom temom i svaki put na ista pitanja dobijala drugačije odgovore. Radojičić je prvo govorio kako sa firmom „Europalete” nema nikakve veze, već da „samo slučajno poznaje te ljude”, u koje spada i njegov otac, kako je kasnije u razgovoru priznao.

Sledeći put novinarka Pištaljke dobila je Radojičića kada je pozvala kontakt telefon naznačen na sajtu firme „Europalete”. Na pitanje zašto se javlja na telefon firme sa kojom „nema nikakve veze” novosadski funkcioner se nasmejao, a potom na insistiranje novinarke konačno rekao da je to njegova porodična firma, ali da nije uključen u njeno poslovanje. Naveo je i da poslove te firme vodi izvesni Milan Radojičić, s kojim je Pištaljka stupila u kontakt.

Milan je tvrdio da je u srodstvu sa javnim funkcionerom i da će na novinarska pitanja odgovoriti mejlom. Pitanja na odgovore nismo dobili, a više ni Milana Radojičića na telefon. U Agenciji za privredne registre nema zvaničnih podataka o Milanu Radojičiću kao direktoru ili zastupniku firme „Europalete”. Rukovodilac JGSP negira da je u srodstvu sa Milanom Radojičićem, i uprkos tome što je to čovek koji vodi njegovu, kako sam tvrdi, porodičnu firmu, on kaže da nema njegov kontakt telefon.

Da Vas podsetimo:  Umesto kulturne politike grad napravio koruptivnu šemu raspodele budžeta za kulturu

Sajt firme „Europalete” nije jedino mesto gde smo kao kontakt lice pronašli Ivana Radojičića. On se i na sajtu Razvojne agencije Vojvodine navodi kao predstavnik te firme. Radojičić za Pištaljku kaže da ne vidi šta je tu sporno.

Na pitanje da li je zbog poslovanja očeve firme Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio postojanje sumnje o sukobu interesa, Radojičić je posle konsultacije sa svojim advokatima rekao da nije znao da to treba da prijavi, jer smatra da sukob interesa u ovom slučaju ne postoji.

„Puno vam hvala, jer da nije bilo vas, ja ne bih znao da to treba da prijavim niti da se radi o sukobu interesa, s obzirom na to da moja funkcija direktora GSP-a ne utiče na to što moj otac dobija poslove od gradske vlasti”, rekao je prvi čovek novosadskog JGSP-a uz obećanje da će ovaj slučaj Agenciji prijaviti. Uz to, Radojičić je obećao i da će našoj redakciji poslati dokaz o ovoj prijavi. Ipak, taj dokaz do objavljivanja teksta nismo dobili.

Pištaljka je kontaktirala sa vršiocem dužnosti šefa Službe za zajedničke poslove Novog Sada Vojislavom Joksovićem koji nam je objasnio da zakup magacina ne potpada pod Zakon o javnim nabavkama. Joksović je istakao da konkurs nema potrebe ni raspisivati i da se takve stvari rešavaju dogovorom.

„Zamislite da se na konkurs javi firma iz Batajnice i ponudi najnižu cenu i mi moramo da prihvatimo njihovu ponudu. To je van pameti, jer nama odgovara skladište koje se nalazi u Novom Sadu”, rekao nam je Joksović.

Javna nabavka je ipak bila raspisivana sve ove godine, a u konkursnoj dokumentaciji kao uslov je navođeno da se prostor mora nalaziti na teritoriji Novog Sada. Na insistiranje novinara da objasni zašto su javne nabavke raspisivane ako za to nije bilo potrebe i koji je pravni osnov za takvu tvrdnju, Joksović nas je uputio da mu pitanja pošaljemo elektronskom poštom. Kako odgovori nisu stizali uprkos dogovoru, zvali smo Joksovića koji je bio iznenađen jer je, kako kaže, odgovore napisao, ali da ih „verovatno sekretarica nije prosledila”. Uprkos obećanju da ćemo ih dobiti istog tog dana, odgovore šefa službe nismo dobili do objavljivanja teksta.

Da Vas podsetimo:  Nekadašnja imovina Saveza komunista donosi milione SPS-u

Navode o dogovoru sa predstavnicima gradske uprave u izjavi za Pištaljku odbacio je Ivan Radojičić: „Mi posao nismo dobili dogovorom kao što to navodi šef Službe za zajedničke poslove, već tako što smo se ponudom javili na konkurs što možete i da proverite. Ne razumem zašto bi čovek slagao, verovatno ste pričali sa nekompetentnom osobom, a sumnjam da ste uopšte i dobili njega. Ja čoveka ne poznajem, samim tim nemam ništa protiv njega, ali iz istog razloga znam i da se sa njim ništa nisam dogovarao”, rekao je Radojičić.

On kaže da se 2015. javio na konkurs jer ima prostor za skladištenje te robe. „Svaki dinar znači, ali ja sam želeo da pomognem kao lokal-patriota”, rekao nam je Radojičić.

Objašnjavajući svoje poslovne aktivnosti, Radojičić kaže da on nije ugasio svoju preduzetničku radnju „Drvo palet plus” već je samo „ostavio po strani” 2018. godine i vratiće joj se kada više ne bude obavljao javnu funkciju. Podaci sa APR-a, međutim, govore da preduzetnička radnja nije „ostavljena po strani” već da je aktivna i da je u 2019. godini imala prihode od prodaje proizvoda i usluga od skoro tri miliona dinara. Radojičić je prijavio i velike poslovne rashode pa je godinu završio u „minusu” od oko 400 hiljada dinara.

Iako je Radojičić objašnjavao da ne beži od novinarskih pitanja naše redakcije i da na sve želi da odgovori, iako se zahvaljivao na ukazanoj nepravilnosti i obećavao da će je rešiti, Pištaljka nije dobila obećani dokaz o prijavi sumnje o sukobu interesa, a na mobilni telefon javnog funkcionera se više niko nije javio.

Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime