Pre 100 godina umro je najveći srpski vojskovođa Živojin Mišić!

0
539

Na današnji dan 1921. godine umro je jedan od najvećih srpskih vojskovođa vojvoda Živojin Mišić. Proslavljeni junak rođen je 1885. u selu Struganik kao trinaesto dete Radovana i Anđelije. Osnovnu školu započeo je u Ribnici a završio u Kragujevcu odakle, po vlastitom priznanju nosi, pomešane uspomene. U svojim memoarima Mišić je napisao da se u velikom gradu nije lepo osećao zbog svog seljačkog porekla. Stvari su se promenili kad je upisao Kragujevačku gimnaziju u kojoj je bio solidan učenik. Vojnu akademiju upisao je 1874. godine u Beogradu. Živojin Mišić bio je oženjen Nemicom Lujzom Krikner. Malo je poznato da je srpski vojvoda od engleskog kralja Džordža V nagrađen titulom sera.

Živojin Mišić je bio učesnik srpsko-turskih ratova od 1876-1878 kao pitomac narednik, kasnije potporučnik. U tom ratu stekao je prva iskustva ali i pokazao ogroman potencijal. Pored redovnih obaveza u trupu, predavao je strategiju na Vojnoj akademiji. Posle majskog prevrata morao je da se penzioniše kao generalštabni pukovnik. Načelnik generalštaba Radomir Putnik aktivirao je Mišića u vreme aneksione krize 1909. kada postaje jedan od tvoraca ratnog plana u slučaju napada Austro-Ugarske. Balkanske ratove proveo je na mestu pomoćnika načelnika štaba Vrhovne komande. Posle bitke za Kumanovo unapređen je u čin generala. Nakon završetka Drugog balkanskog rata, Mišić je ponovo penzionisan pod pritiskom pripadnika Crne ruke. Početak Prvog svetskog rata treća je prilika da general Mišić opaše sablju. Tokom Kolubarske bitke preuzima komandu nad Prvom armijom. Za ovu prvu pobedu Srpske vojske koja se smatra i prvom savezničkom pobedom, unapređen je u čin vojvode. Vojvoda Mišić je komandovao Srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta i za dva i po meseca Kraljevina Srbija je oslobođena.

Da Vas podsetimo:  DA SE NIKADA NE ZABORAVI ZLOČIN U LIVADICAMA: Kada je 12 Srba poginulo u napadu na autobus “Niš ekspresa”!

Vojvoda Živojin Mišić je umro  20. januara 1921. godine. Sahranjen je uz najviše građanske i vojne počasti na beogradskom Novom groblju gde mu je 3. decembra 1922. otkriven spomenik.

Izvor: UCENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime