Otkazi u privatnom sektoru, stopa nezaposlenosti na kraju godine oko 13%

0
739
Foto: Pixabay

Postepeni oporavak privredne aktivnosti u Srbiji počeo je već u maju, ali će sepogoršanje na tržištu rada nastaviti tokom cele druge polovine ove godine, a verovatno i u delu 2021. i obuhvataće pre svega formalno tržište radne snage, ocenjuje se u najnovijem broju Kvartalnog monitora. 

Intenzivnije otpuštanje u privatnom sektoru, kojim će se zaposlenost uskladiti sa obimom privredne aktivnosti,  će početi nakon okončanja programa isplate minimalca (krajem oktobra ove godine, prim.novinara), navodi se u biltenu koju izdaju Ekonomski fakultet i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Otpuštanje radnika se može očekivati pre svega u delatnostima koja proizvode trajna potrošna dobra, kapitalne proizvode kao i neegzistencijalne usluge, poput turističkih i sl.

Autori analize očekuju da će oporavak tražnje za navedenim proizvodima će biti postepen i verovatno će biti potrebno godinu dana da se tražnja vrati na pretkrizni nivo.

Otpuštanje radnika u formalnom sektoru i gubitak dela neformalnih poslova uticaće na rast stope nezaposlenosti u ovoj i narednoj godini.

Na rast stope nezaposlenosti uticaće ostanak dela radnika koji su se na početku pandemije vratili u Srbiju, a koji su u inostranstvu radili u delatnostima čiji će oporavak biti spor (turizam, ugostiteljstvo, proizvodnja neegzistencijalnih proizvoda i dr.).

Budući da bad stope BDP od jednog procentnog poena dovodi do rasta nezaposlenosti 02-04 procentna poena, a predviđa se privredni pad od tri odsto, može se očekivati da će stopa nezaposlenosti u proseku u ovoj godini biti oko 12,5 odsto, a krajem ove godine i početkom sledeće 13-14 odsto.

Podsećamo, stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju 2020. iznosila je 9,7 odsto.

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime