Otvoreno pismo g. Vladimiru Pavićeviću

2
1234

Da li razumijete da licemjernim i nepravednim ponašanjem izazivate revolt koji nije dobar niti za jednog aktera politike u Srbiji

Uvaženi gopodine Pavićeviću

Pišem Vam otvoreno pismo zato što vjerujem da javnost Srbije treba da zna. Vi ste gospodine Pavićeviću tokom prethodnih dana nastupali u srpskoj javnosti. Uprkos činjenici da ste na čelu partije, koja je svoj program i ideologiju sabrala u svom nazivu „Crnogorska“, niste se odredili prema progonu i svakovrsnom obespravljivanju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Gospodine Pavićeviću, da se ne odredite prema očiglednoj nepravdi Vaš je izbor i pravo. Međutim, licemjerno je da tako postupite baš Vi. Tvrditi da je krivica na obije strane i nastaviti sa građanističkim i mondijalističkim mantrama koje ste zastupali kada ste živjeli u Beogradu, predstavlja iznad svega ismijevanje građana Srbije. Vi ste, gospodine Pavićeviću, u toj „nacionalističkoj“, „ratnozločinačkoj“ i „ksenofobnoj“ Srbiji kao stranac tuđe, na ruševinama Njegoševe kapele na Lovćenu izgrađene, nacije, za samo desetak godina postigli maksimum karijernih mogućnosti jednog čovjeka. Stekli ste državljanstvo, završili fakultet – koliko se sjećam besplatno – postali ste univerzitetski profesor, došli ste na čelo jedne ugledne i bogate nevladine organizacije, skućili ste se, izabrani ste u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Vi danas tvrdite kako ste spona dvije države, budući da imate i državljanstvo Crne Gore i državljanstvo Srbije.

U mladosti sam se borio protiv onih koji su na Fakultetu političkih nauka u Beogradu osnovali udruženje koje je između ostalog prebrajalo vaše sunarodnike koji su se domogli profesorskih mjesta. Bila je to moja građanska dužnost. Da li je Vaša građanska dužnost da danas – kada smatrate za dobro i zgodno da nas savjetujete da razgovaramo sa čovjekom čije siledžije batinaju opozicionare i pale kuće novinara i kada nam govorite o vezama Srbije i Crne Gore – podignete i svoj glas zato što na Univerzitetu Crne Gore praktično nema Srba? Zato što u Vašoj državi Crnogorac ima šest puta više mogućnosti da se zaposli nego Srbin. Da li Vam pada na pamet da se raspitate ima li osobe kao što ste Vi u crnogorskoj nauci? Otiđite do Istorijskog instituta u Podgorici pa pitajte za istoričarku koja je udata za Crnogorca i ima i državljanstvo i doktorat, a nema ni dio mogućnosti koje ste Vi ovde ostvarili. Srbe iz Srbije, kod Vas u Crnoj Gori, integrišu samo ako žele da grde svoju zemlju. Da li saosjećate sa profesorom Bogoljubom Šijakovišćem koga su izbacili sa Univerziteta Crne Gore? Da li ste osudili progon srednjoškolskih profesora u Nikšiću? Da li Vam je žao Aleksandra Brašanca, koji je porijeklom iz Crne Gore, žena mu je državljanka iste, petoro njihove djece su državljani, a vlast čiji ste priljepak i izdanak hoće da ga progna iz Crne Gore? Da li crkva mog naroda, bez obzira što niste njen član, zaslužuje bilo šta osim Vašeg podsmjeha? Da li ste se solidarisali sa poslanicima Srbima koje je režim Mila Đukanovića osudio na višegodišnju robiju? Da li ste ustali protiv kampanji mržnje prema Srbima, čiji je cilj njihovo zatiranje i asimilacija?

Da Vas podsetimo:  POČELO JE! Od Beograda do Niša protesti protiv vlasti

Hvalite se da imate dva državljanstva? Da li znate profesore, da je slična pohvala koštala Predraga Popovića, poslanika u Skupštini Crne Gore i rođenog Baranina, crnogorskog državljanstva? Zašto veliki građanine i demokrato ne odete sada do crnogorksih vlasti da se sami prijavite, pošto je očigledno da u zemlji nacionalne segregacije za Vas Crnogorca  i za tamošnje Srbe ne važe isti zakoni?

Niste, naravno. Vama i Vašim sanacionalistima sa Fakulteta političkih nauka isti su oni koji su u Vašoj zemlji uspostavili aparthejd nad Srbima i svi mi koji se na to samo žalimo.

Da li razumijete da se bliže dani kada razgovora više neće biti? Ja sam profesor univerziteta kao i Vi i po činjenici da se za Vas, poslije nevjerovatnih uspjeha koje ste u Srbiji postigli, nisu otimali ni Britanija, ni Njemačka, pa ako malo razmislimo, ni Vaša Crna Gora, shvatam razloge Vašeg uspjeha u mojoj nesrećnoj, poniženoj, odnarođenoj i okupiranoj otadžbini. Želite li da se ova naša kuknjava i žalbe pretvore u pasivan otpor? Da Vam u budućnosti u Beogradu, pored obožavanja autošovinističkih krugova, nepravdom ogorčena većina dobacuje na ulici, da Vam kelneri prolivaju kafe na krilo i pljuju u jelo, da djecu šalju da Vas udaraju u cjevanicu, a pse pujdaju da Vas ujedu u identitetski najvažniji dio Vašeg tijela?

Da li razumijete da licemjernim i nepravednim ponašanjem izazivate revolt koji nije dobar niti za jednog aktera politike u Srbiji?

Pozdravljam Vas. Želim Vam da se osvijestite i prigrlite pravdu, ili da, makar iz pristojnosti, neko vrijeme zaćutite.

Čedomir Antić
Izvor: in4s.net

2 KOMENTARA

  1. Odlican clanak a trebalo bi ga objaviti i u dnevnim novinama sa velikim tirazom. Vreme je da se resimo tih smrdjivaca koji sede na dve stolice. Srbija je drzava Srba i svih ostalih svojih stanovnika koji je uvazavaju sa svim njenim manama i vrlinama. Zlonamernim Crnogorcima svakako nije mesto medju nama. Treba im pokazati najkraci put za Crnu Goru.

  2. Potpisujem svako slovo teksta….Nazalost, imamo dosta slicnih primera iz blize i dalje proslosti. Pitanje odnosa Srba i Crnogoraca je zapusteno i ne bi trebalo da predje meru ,,da se zavade dva oka u glavi,,. Sve treba reci sa merom, kao sto je tekst i napisan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime