OVO JE ISTINA o „festivalu za mlade“ – EGZITU

2
2089

exit-jutjubVisok stepen izloženosti mladih riziku od droga je globalan društveni problem, što potvđuje podatak da čak 94,1 odsto ispitanih posetilaca EGZIT-a koji dolaze iz zemalja EU u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, dok je na prostorima EKS-JU taj procenat nešto manji, ali takođe značajan i iznosi 86,4 odsto – pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada tokom muzičkog festivala EGZIT na uzorku od 202 posetioca, uzrasta od 20 do 30 godina, tokom četiri dana trajanja festivala. Istovremeno, čak dve trećine (61,8 odsto) ispitanika iz zemalja EU je probalo drogu, a sa prostora bivše Jugoslavije skoro polovina (47,5 odsto).

Takođe, više od 88 odsto ispitanika koji dolaze iz zemalja EU je bilo ponuđeno sa nekom od droga, dok je ta vrsta direktne izloženosti i rizika kod mladih sa prostora EX-YU prisutna sa 69,5 odsto.

Što se tiče predrasuda mladih vezanih za droge, koje dodatno povećavaju rizik od narkomanije, 64,7 odsto mladih Evropljana pravi razliku između lakih i teških droga, a to mišljenje ima i 48,3 njihovih vršnjaka iz regiona. U skladu sa tim jeste i stav da se droga može uzimati pod kontrolom, odnosno povremeno i u specijalnim prilikama koji ima čak 85,3 odsto anketiranih iz EU i 72 odsto sa prostora EKS JU.

Istraživanje bolnice „Vita“ je pokazalo i to da mladi u zemljama EKS-JU se u najvećoj meri o problemu narkomanije informišu kod prijatelja, na internetu, putem medija, a svega četiri odsto u porodici. Slični rezultati su i kod ispitanika iz EU. Zanimljive su razlike u očekivanjima mladih o tome ko može najviše da utiče da se smanji problem narkomanije, mladi iz EU u većem procentu veruju u moć države u odnosu na smanjenje zloupotrebe droga, dok njihovi vršnjaci u regionu više očekivanja polažu na porodicu.

Da Vas podsetimo:  ANATOMIJA BESMISLA HRVATSKOG REVIZIONIZMA: ČIJI JE NIKOLA TESLA?

Prema rečima Milana Vlaisavljevića, direktora bolnice „Vita“, rezultati istraživanja između ostalog ukazuju na to da su problemi zloupotrebe droga, narkomanija, kao i postojanje određenih predrasuda globalni i univerzalni fenomeni u savremenom društvu, koji nisu zaobišli ni naše prostore. Ono što bi mogla biti slaba uteha u ovom trenutku, jesu nešto povoljniji rezultati ispitanika iz našeg regiona, što je ujedno i upozorenje jer je već duže vreme prisutan jedan negativan trend ubrzanog približavanja navedenim pokazateljima.

Takođe, ne sme se ispustiti iz vida uzorak ispitanika, mladi posetioci EGZIT festivala. Nedavno objavljeni rezultati istraživanja, koje je takođe sprovela bolnica „Vita“ na slučajnom uzorku od 406 mladih Novosađana, iako zabrinjavajući, nisu u rangu navedenih.

Da podsetimo – 22 odsto mladih Novosađana je probalo neku od droga, 61 odsto ima nekog u neposrednom okruženju ko koristi droge, oko 49 odsto je bilo ponuđeno sa nekom od droga, dve trećine njih i dalje droge dele na „lake“ i „teške“, 35 odsto smatra da se droga može uzimati povremeno i u specijalnim prilikama.

www.oslobodjenje.rs/ www.intermagazin.rs

2 KOMENTARA

  1. Ma nije moguce ???!!! boze boze sta se desava a ja sam mislio da mladi na tim festivalima, slusaju muziku i uzivaju uz neki hladni caj od nane ili cedjeni sok narandze, razgovaraju o problemima u svetu i nikako ne podrzavaju drogerase i orgijanje po livadi iza bine… izmislili ste toplu vodu sad.

  2. Vecina i dolazi na festival da se zadrogira i opusti. Dve trecine posetioca pojma nemaju ni ko je ih je zabavljao oni su imali svoju zabavu. Rock, and roll i droga, dva velika zla.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime