Pas vezan kobasicom

0
979

Ko ne može da zamisli sliku psa vezanog kobasicom, a koju ne sme da pregrize, odmah da odustane od čitanja ovog teksta!

Bez te slike u glavi, oslonjen samo na reči koje je opisuju, čovek ne može shvatiti dubokoumnost i širokoumnost proročanstva nastalog pre nepuna dva veka, a prepoznatog tek danas!

”Doći će vrijeme da se ovđe (na Cetinju) pas veže kobasicom, a da je neće smet’ pregrist’”…

Foto: pixabay

Ove reči izgovorila je starica Stana Lazova, ne zna se tačno kad, ali svakako pre 1860.godine kada je umrla i za sobom ostavila brojna proročanstva, a koja je zapisao i u svojoj knjizi ”Tajanstvene pojave u našem narodu”, 1939.godine objavio dr Radovan Kazimirović.

Knjiga je štampana u Beogradu, a sa njenih stranica prenosimo sledeći citat:

”… Proricala je i Stana Lazova iz Bajica, supruga Laze Stankovića. Ona je, iako umrla oko 1860.godine, po kazivanju đenerala Mitra Martinovića i Andrije Luburića, prorekla mnoge stvari:

Više Bajica ima jedno tvrdo mesto zvano Lipova Greda. Kroz te neprohodne litice bile su ranije jedino kozje staze. Ali, Stana Lazova je rekla ”da će doći vrijeme da tuda prođu kola ognjena!”…

Posle 60 godina tuda je prošao kolski put, a mnogo docnije i automobilski. Zatim je rekla: ”Doći će vrijeme , te će se cio svijet žicom opasat’”!

Te je i Crna Gora žicom telefonskom i telegrafskom opasana…”

Njeno najčuvenije proročanstvo nastalo je iz ”posmatranja tadašnjeg bezvlašća u Crnoj Gori, kako se čitava sela i porodice međusobno kolju i tuku…” Te je rekla:

”Doći će vrijeme da se ovđe (na Cetinju) pas veže kobasicom, a da je neće smet’ pregrist’”…

Godinama se tumačilo da je Stana Lazova prorekla dolazak na vlast knjaza Danila, koji je uveo izuzetno represivne mere za svako kršenje zakona, ali – danas je u Crnoj Gori sve prisutnija uverenje da je proročica ”gledala” u današnje vreme, u Mila Đukanovića na vlasti i ulazak Crne Gore u NATO: – Milo svoje drži vezane kobasicama, ali i Zapad godinama Mila drži ”vezanog kobasicom”, sada vezanog i za NATO! Ako bi neko tu kobasicu pregrizao, zna se šta bi ga snašlo!

Da Vas podsetimo:  Savet psihoterapeuta novinarima: „Skinite se“ sa praćenja vesti o virusu kako biste sačuvali mentalno zdravlje

Stanino proročanstvo ”ne vidi” šta se dešava sa onim koji pregrizu kobasicu! I sa tom manjkavošću, ostalo je zapamćeno u narodu Crne Gore, ali i odštampano u knjizi, pre 79 godina. Kazimirovićeva knjiga sada je najčitanije štivo u Crnoj Gori, ali ne i jedino koje se čita!

U ”tesnoj vezi” sa Staninim proročanstvom, danas se uočava štivo slične, proročke tematike, kojom se bavi Vlada Crne Gore, a to je Komunikaciona strategija pod nazivom ”Crna Gora članica NATO-a za period do 2020.godine”.

Za razliku od Stane, predviđa se budućnost samo na dve godine: kratko koliko i kobasica za vezivanje!

Ovom Strategijom, Vlada Crne Gore se obavezuje da će ”aktivno raditi na promociji vrednosti Alijanse na Zapadnom Balkanu kroz javnu diplomatiju”.

Vlada Crne Gore, jednako kao Stana Lazova, proriče:

”Unapređenje strateške komunikacije, tj. javne diplomatije na Zapadnom Balkanu , određeno je kao jedan od važnih zadataka NATO-a, što je sadržano u strateškim komunikacionim dokumentima. Imajući u vidu dugogodišnje iskustvo Crne Gore u ovoj oblasti, posebno u pogledu sprovođenja kampanje za povećanje podrške za članstvo u NATO-u, očekuje se naše aktivnije angažovanje u oblasti javne diplomatije, a posebno u državama regiona i državama aspirantima. Naročito je relevantno prenošenje naših iskustava i naučenih lekcija!”

Kao i svi proroci, i ovi iz crnogorske Vlade trude se da koriste što zakukuljeniji i što zamumuljeniji jezik, da bi saopštili ono što, fakat, ima da se dogodi: oni se obraćaju jedino Srbiji, još nam i persiraju!

Nemaju kome da se obraćaju u množini – jer su svi na ”Zapadnom Balkanu” već u NATO ili pod protektoratom NATO, kao Kosovo i BiH. Ostala je, dakle, samo Srbija!

Zemlja kojoj se otima Kosovo, dok Crna Gora šalje svoja dva oficira ”da se nađu” Šiptarima u Prištini!

Da Vas podsetimo:  Filip Rodić: Termidor u Srbiji

Vesela vlada zemlje za koju kažu da je pristala uz NATO brodove u Jadranu, a ne oni uz nju, hvali se ”naučenim lakcijama” koje bi da u ime učitelja NATO-a prenose Srbiji!

Naučenim lekcijama!

Ima, doduše, i u Srbiji onih koji su te lekcije već savladali. Osim onih direktno hranjenih kobasicama (Stana Lazova nije ni mogla reći ”direktno plaćanih”), ima i vezanih kobasicama!

Ko je ovde kojom kobasicom vezan za NATO?

Nenad Čanak je vezan sremskom kobasicom, plus niska đerdana oko vrata, od krupnih čvaraka, Vuk Drašković bečkom, Čeda Jovanović bavarskom kobasicom, belom svakako, Toma Dedinjski tankom srpskom roštiljskom, Nebojša Krstić Krle švarglom u prirodnom omotaču od debelog creva…

Pa nek’ pregrizu, ako smeju!

Pogodi, Stana Lazova!

A ono proročanstvo o ”opasavanju celog sveta žicom”, možda se ne odnosi samo na pojavu telefona i telefonskih žica? Možda je Stana videla onih 25 kilometara bodljikave žice koju Mađari poklanjaju svom NATO savezniku, Crnoj Gori, da se ”opaše i zaštiti od migranata..”?

Radoje Andrić

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime