Pet zdravstvenih problema nastaju zbog preterane količine čaja

0
629
Foto: pixabay.com

Svi znamo da svakodnevno konzumiranje čaja ima niz zdravstvenih prednosti, što su potvrdila i mnoga istraživanja.

Čaj  pomaže u sprečavanju šećerne bolesti, raka, srčanih oboljenja i demencije, a efikasan je i u borbi  je borac protiv viška kilograma.

Ipak, preterano konzumiranje čaja može da ima negativan učinak i pogorša zdravlje.  Stoga, kao i u mnogim stvarima u životu, tako i čaj treba piti u umerenim količinama.

Problemi sa kostima

Studije su pokazale kako brojni čajevi u sebi sadrže znatnu količinu fluora. To samo po sebi ne mora biti zabrinjavajuće s obzirom na to da ovaj hemijski element ima i mnoštvo pozitivnih strana.

Ipak, prekomeran unos fluora može da ima negativan učinak na zdravlje.  Više od 4 miligrama fluora dnevno može da uzrokuje propadanje zuba, probleme s mišićima i hroničnu bol.

Prilikom konzumiranja više čaja, višak fluorida može da se nakupi u kostima i uzrokuje bolno stanje pod nazivom fluoroza kostiju.

Da biste smanjili rizik od toksičnosti, umesto nekvalitetnih i jeftinih čajeva koji sadrže najviše fluorida pravite napitak od mladih listova.

Smanjivanje apsorpcije gvožđa

Katehini u čaju mogu da promene  sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe. To znači da čak i ako pojedete dovoljno hrane s visokim gvožđem možete postati anemični.

– Iako većina zdravih osoba neće doživeti značajne promene, oni koji imaju nedostatak gvožđa ili anemiju treba da se suzdrže od velikih količina zelenog čaja – preporučuje dr. Antoni Kouri i dodaje da to uključuje decu, trudnice i sve koji imaju istoriju bubrežnih bolesti.

Smanjivanje delovanja leka

Iako ima brojne prednosti, ipak razgovarajte s lekarom pre nego što svaki dan u organizam unesete znatnu količinu čaja.

– Katehini mogu da utiču na neke lekove za srce i krvni pritisak – upozorava dr. Kouri.

Katehin u čaju utiče i na kardiovaskularni sistem, a osobe koje imaju problema sa srcem ili se oporavljaju od srčanih bolesti bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom i izbegavaju konzumiranje čaja.

Da Vas podsetimo:  EPIGRAMI -NOGA

Problemi sa želucem

Zeleni čaj može da stimuliše prekomerno lučenje želudačne kiseline, tako da bi osobe s osetljivim želucem i one koje su sklone želudačnim problemima trebalo da ograniče unos zelenog čaja. Na taj način će izbeći neugodne posledice kao što su gorušica, dijareja i gubitak apetita.

Upravo zbog kofeina kod nekih ljudi ovaj napitak može da izazove glavobolju ili deluje kao okidač za napade migrene.

Izloženost većem riziku od krvarenja

Svakodnevno konzumiranje velike količine čaja može da dovede do obilnijeg krvarenja iz manjih posekotina ili rana.

– Zbog toga ste skloniji modricama – objašnjava dr. Mičel Li  i dodaje da svojim pacijentima govori da prestanu da piju čaj dva do tri puta nedeljno pre operacije.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime