Pismenost u Srbiji “na nivoju” – Ulica Vuka Karađića

0
429

Navikli smo da na društvenim mrežama viđamo razne objave, a ovih dana “na tapetu” je pismenost. Naime, objava jednog korisnika na Tviteru izazvala je mnogobrojne komentare, a radi se o tabli s natpisom imena ulice.

I ništa ne bi bilo čudno da na tabli ulice koja je dobila naziv po reformatoru srpskog jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću, gde čuda, njegovo ime nije pravilno napisano.

Umesto da na tabli piše Ulica Vuka Karadžića, naziv ulice je – Ulica Vuka Karađića.

 


Ovaj tvit izazvao je mnogobrojne komenatare, od toga kako je moguće da to niko nije video, pa ni zamenio do toga da se „Vuk u grobu prevrće“ ili da je to napisao „neki naprednjak sigurno“. Istini za volju, i tviterašica koja je kritikovala nepismeni natpis nije se potrudila da njen tvit bude bez gramatičkih grešaka, pa je tako napisala “bi ga bila”, umesto pravilno “bih ga bila”.

Jedan tviteraš je čak bio ironičan, pa je napisao: „Ne vidim problem, neki Vuk Karađić sigurno postoji“, dok je drugi aludirao na lapsus ministra Aleksandra Vulina.

„Čitaj kako je napisao, piši kao što kažeš. Citat velikog Vulina“.

 

Tabla sa pogrešno napisanim imenom Vuka Karadžića podstakla je druge tviteraše, pa su tako počeli da se ređaju slični primeri.

Jedan od njih je objavio pogrešno napisan naziv autobuske stanice, na kome je latinično slovo nj, ostalo isto napisano i ćirilicom.

Da Vas podsetimo:  Aktivističke kuhinje u Srbiji protiv prehrambene nesigurnosti i gladi

 

Da takva nepismenost nije usamljen slučaj pokazuje objava drugog korisnika Tvitera sa nepravilnim natpisom saobraćajne table koja putnike obaveštava da se u blizini nalazi Muzej Staro selo. I ništa ne bi bilo čudno da naziv te ustanove nije bio napisan ćiriličnim slovima, ali na engleskom jeziku.

 

Prema najnovijim podacima u Srbiji ima 165.000 nepismenih osoba, a nepismenost je osnovni pokazatelj nekulture. Posebno zabrinjava to što pojedinci ne znaju najosnovija pravopisna načela koja se uče još u osnovnoj školi, što je nedvosmislen pokazatelj da su časove srpskog jezika očigledno prespavali.

IZVOR: Hronograf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime