Podrinske: Preživeti finansijske kontrole, tužbe, pritiske…

0
676

Dok kritički mediji širom Srbije imaju ogromne probleme sa lokalnim vlastima, urednik Podrinskih Ivan Kovačević govori o pritiscima koje ta redakcija doživljava od strane naprednjačke opozicije u Šapcu

Legenda kaže da je jednom davno neki knez došao da obiđe Šabac. Neki tvrde da je to bio knjaz Miloš, drugi kralj Milan, ali za priču to i nije toliko važno. Elem, Šapčanin kome ovaj vlastodržac baš nije bio prirastao srcu iskoristio je trenutak nepažnje kneževe svite i povadio čivije (turski naziv za klin) iz točkova kneževih kola. Kola se slomiše, knez završi u prašini, a Šapčani od tada ostadoše Čivijaši – ljudi koji za vlastodršce mnogo ne mare i umeju sa njima sočno da se našale.

Izgleda da upravo zahvaljujući tom čivijaškom duhu, redakcija Podrinskih, jednog od dva šabačka lista, uspeva da „povadi klipove“ iz mehanizama koji vlastima služe da male lokalne medije pritisnu i pokore.

Uspeli su, tako, da se izbore sa finansijskim kontrolama, prozivanjima po lokalnim televizijama, nepozivanjima na konferencije za novinare, tužbama i „prijateljskim upozorenjima“…

Upozorenje da će ugasiti Podrinske

Poslednju „diverziju“ izveli su uoči nedavno završenog lokalnog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

„Konkurs još nije bio ni raspisan kada nam je stiglo ’upozorenje’ kako će nam, ako dobijemo novac, doći finansijska kontrola i ugasiti nas. Mi smo onda seli, razmislili i formirali Udruženje građana ’Podrinske’. Projekat je dobilo udruženje, pa ako hoće – neka ga ugase. Nedeljnik Podrinske, koji izdaje Novinsko- izdavačko preduzeće ’Š revija’, ne mogu ugasiti“, kaže Ivan Kovačević, direktor i urednik Podrinskih.

Ovaj manevar izveli su verujući da „upozorenje“ nije tek „pretnja praznom puškom“. Naime, pre dve godine finansijska policija češljala je poslovanje Podrinskih.

Da Vas podsetimo:  Članovi Saveta REM-a traže ocenu ustavnosti odredbe zakona koja nalaže njihovu smenu ove godine

„U redakciji su proveli oko dva meseca. Na kraju su nas kaznili sa 120.000 dinara jer nismo imali jedan račun za poslovni ručak. Kaznu smo platili na vreme, ali smo na kraju doplatili još 20.000 dinara za kašnjenje. Nismo hteli da se teramo, jer bi to samo produžilo agoniju“, priča Kovačević.

Nedeljnik Podrinske bi se prema svom sadržaju mogao okarakterisati kao opozicioni. Samim tim, onima koji lokalne prilike ne poznaju može zvučati apsurdno tvrdnja uredništva da najveće pritiske poslednjih godina, kako kaže Kovačević, trpe od lokalne opozicije. Trik je u tome da je u gradu Šapcu, na republičkom nivou dominanta Srpska napredna stranka, u „čivijaškoj republici“ – opozicija.

„Umemo mi da okrpimo i ovu našu lokalnu vlast. Ipak, pravac naše uređivačke politike je da se borimo protiv nakaradnog sistema uspostavljenog na nivou države. Kada u stado ovaca upadnu vukovi, čobanin ne juri miševe po kući jer mu se žena plaši miševa, već rasteruje vukove. Eto, to je odgovor svima koji pitaju zašto se češće ne bavimo lokalnim vlastima“, objašnjava naš sagovornik.

Zbog uređivačke politike Podrinskih, lane je problema imao i lokalni KUD „Abrašević“ kojim rukovodi Kovačević.

„Čitava kampanja protiv ’Abraševića’ bila je organizovana od strane pojedinih članova lokalne opozicije. Pokušavano je da se KUD i Podrinske dovedu u vezu. Raspredale su se priče kako se novine štampaju preko KUD-a, pa ’Abrašević’ služi za izvlačenje novca. Naravno, sve to veze sa realnošću nema i akcija nije uspela“, objašnjava Kovačević.

Rotacija urednika zbog tužbi

Urednik Podrinskih posebno naglašava da je na ovoj poziciji „trenutno“. Pored njega, srce male ekipe, koja broji desetak ljudi, čine još i Hanibal Kovač Dragan Eraković. Njih trojica smenjivala su se proteklih godina na mestu urednika lista.

Da Vas podsetimo:  REM se probudio dve godine posle promocije nasilja u Zadruzi: Ipak pokrenut postupak protiv Pinka posle prijave SĆF

„Kad jednog pritisnu tužbama, mi se rotiramo“, lakonski objašnjava Kovačević.

Za gotovo tri decenije koliko se bavi izdavačkim poslom Kovačević je prošao svašta. Pokrenuo je početkom devedesetih jedan od prvih privatnih lokalnih listova.

„Zbog uređivačke politike koja nije bila na liniji tadašnjih vlasti ugasili su nas posle 13. broja.“

Podrinske su kao regionalni list Mačvanskog okruga izrasle iz nekadašnje Š revije, koju je izdavala ista ekipa. I ona je gašena, pa nanovo vaskrsavana.

„Da se razumemo, ni lokalnoj vlasti mi baš nismo bogzna koliko mili. Dok je sadašnja opozicija na republičkom nivou držala vlast, dogodilo nam se da nam zbog nekih tekstova koje smo objavili, u istom danu otkažu svi oglašivači“, priseća se Kovačević.

Podrinske su, kaže, opstale uprkos svemu i opstaće iz inata, nastavljajući da „vade čivije iz točkova“ svakoj vlasti.

Marija Obrenović
Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime