Pogledajte šta deca uče iz građanskog vaspitanja?

2
1536
Foto: Twitter/Čarli Vafls

Učenicima drugog razreda osnovne škole u radnim sveskama za Građansko vaspitanje, predsednik Aleksandar Vučić garantuje da „sve što rade odrasli treba da čine za njihovo dobro“. Međutim, to nije jedini sporan momenat u toj knjizi.

Nakon što je cela Srbija zanemela pred 100. stranicom radne sveske za Građansko vaspitanje koju koriste učenici drugih razreda osnovnih škola, ljudi su krenuli pažljivije da listaju tu knjigu i uočili više momenata zbog kojih je tumače kao “lažno poverljivi kurs za potkazivanje svih”.

To se posebno odnosi na ilustrovanje Dečjih prava, koja se obrađuju u sedmom poglavlju – pored Vučićeve “garancije”, mališani treba i da pokažu da su razumeli svoja prava i da su spremni da se bore za njih – i kod kuće i u školi.

Između ostalog, deca se pozivaju da nacrtaju odraslu osobu s kojom žive kada je besna, a u poglavlju “Kad roditelji krše dečja prava” da nacrtaju šta roditelji rade, a zastrašujuće je, te da napišu šta oni tada govore.

Isto se očekuje da urade i ako ih je neko od odraslih u školi uznemirio ili uplašio.

“Odgovori su samo za tebe i mene”, poručuje im nacrtana žirafa, mada su mnogi skeptični i oko toga kome su namenjeni ti odgovori i kakve bi posledice mogli da povuku.

“Građansko vaspitanje – saznanje o sebi i drugima” – radnu svesku za drugi razred osnovne škole, čiji su autori Nada Ignjatović-Savić, Jelena Dimitrijević, Valerija Živković, Stanka Žica, Tatjana Živanović, Smiljana Grujić i Marina Ostojić, izdao je Kreativni centar, a odobilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Da Vas podsetimo:  Fridom haus dodatno snizio ocenu demokratije u Srbiji

Ana Kalaba
Izvor: Nova S

2 KOMENTARA

 1. Дечија права крши и Држава преко Министарства просвете, када
  се деци наређује да носе маске у затвореним учионицама, што им
  отежава нормално дисање – зар не?
  Нећу, не желим и не смем да носим маску у учионци јер
  са тако крши МОЈЕ ОСНОВНО ПАРВО НА НОРМАЛНО И ЗДРАВО
  ДИСАЊЕ, НЕ ДОЗВОЉАВАМ ДА МИ ДРЖАВА УГРОЖАВА ЖИВОТ!!!
  Са мојим родитељима – ИЗЛАЗИМ НА УЛИЦУ ДА ПРОТЕСТУЈЕМ,
  и носим транспарент -“СМРТ МАСКАМА – УБИЦАМА ДЕЦЕ“!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime