Povratak otpisanog Tome: „Držan pod kamenom, a sada se pušta“

1
150

Da li je najavljeni povratak Tomislava Nikolića u kampanju Srpske napredne stranke očajnički potez ili promišljena politička odluka?

Povratak otpisanog Tome: „Držan pod kamenom, a sada se pušta“Foto: Screenshot (YouTube/N1)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom obeležavanja petnaestogodišnjice stranke povratak bivšeg predsednika Srbije i bivšeg predsednika Srpske napredne stranke, Tomislava Nikolića, u političke vode.

S obzirom na to da Nikolić već godinama unazad nije politički aktivan, javnost se pita šta ovaj potez znači.

Predsednik Stanke slobode i pravde Dragan Đilas na društvenoj mreži „X“ (Tviter) napisao je da je vraćanje Tomislava Nikolića „iz naftalina“ znak koliki je pad rejtinga SNS-a.

„Žele da dovrše ono što obećaše ‘da će Srbija biti crna rupa na tepihu Evropske Unije’. Sa Tomom u susret sankcijama – fali im još samo Šešelj“, napisao je Đilas.

Reagujući na ove Đilasove tvrdnje, Vučić je naveo da je Tomislav Nikolić čovek koji voli SNS, kao i on.

„Kad nismo predsednici, mi smo uz SNS. Ja nisam hteo da se otuđim i sklonim“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, „Toma je bio u Šumaricama“ kada se čuo sa njim.

„Kažem mu, Tomo, sad ću da te pomenem ako budeš hteo, ako budete hteli da zajedno idemo na dva – tri mitinga, jer ja neću moći da idem na svaki skup. Nije realno. Nemam dovoljno vremena za to. Čovek prihvati. Kaže, podrazumeva se Aleksandre, gde hoćeš, kako hoćeš“, rekao je Vučić, prenosi protal Nova.rs.

Njihovog ranijeg partijskog šefa, Vojislava Šešelja, ova vest je, kaže, iznenadila.

„Ne vidim šta bi mu u kampanji mogao doprineti Tomislav Nikolić. On je toliko kompromitovan da mu samo štetu može naneti“, kaže Šešelj, prenosi Danas.

Prvi čovek radikala navodi niz spornih delova Nikolićeve biografije, između ostalog i to da i dalje živi u predsedničkoj vili.

Da Vas podsetimo:  Posle CINS-ovog teksta o kol centru podneta krivična prijava

„Kako će u kampanju sa njim kad cela Srbije zna da je Tomislav Nikolić nosilac lažne fakultetske i master diplome? Kako će u kampanju sa njim kad Tomislav Nikolić još živi u predsedničkoj palati koju nije napustio od kako mu je istekao mandat? Kako će s Tomislavom Nikolićem kada je izgradio tri kuće na levoj obali Save gde je apsolutno zabranjena svaka gradnja? Ne razumem taj postupak, ali eto Vučić je to uradio i njemu će štetu naneti, neće meni“, poručuje Šešelj.

Politički konsultant Dušan Lj. Milenković smatra ovu najavu jednim u nizu, kako kaže, indikatora da su Vučićeve politike koje pokrivaju desničarske segmente doživele potpuni fijasko.

„Vraćanje Tomislava Nikolića je još jedan u nizu indikatora da su Vučićeve politike koje pokrivaju desničarske segmente doživele potpuni fijasko, i da mu je kredibiliteta kod desno orijentisanih birača u vrtoglavom padu. Zato se jedino bavi diskreditovanjem desničara i pokušajima da ojača svoju poziciju na desnoj strani“, kaže Milenković.

Urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović ocenjuje za N1 da će ovratak na političku scenu bivšeg predsednika SNS Tomislava Nikolića biti veoma zanimljiv, jer se ne bavi aktivnom politikom dugi niz godina.

„Toma se nije mešao u gomilu stvari u koje se Vučić meša. Toma je bio u okviru ovlašćenja, pekao je rakiju, išao u Bajčetinu, i sedeo na Andrićevom vencu“, podsetio je sagovornik N1.

Smatra i da je Nikolić bio tolerantniji prema medijima, da je radio u okviru Ustava, a da je za sve bio problematičnija figura od Aleksandra Vučića zbog istorije u SRS i priča o Đinđiću.

„Sada nam Toma Nikolić izgleda mnogo demokratskije od Aleksandra Vučića, koji je zaglibio u totalnu autokratiju“, kazao je urednik Danasa.

Da Vas podsetimo:  Jer im „se može”, a deca stradaju

Predsednik kragujevačkog odbora Narodnog pokreta Srbije Predrag Delić ocenio je da će se, čim prođu izbori, „Nikolić vratiti na Dedinje, a Vučić nastaviti sa svojim manipulacijama“.

„Tomislav Nikolić je držan pod kamenom a sada se pušta. Da neće možda da odgovor gde je bio i šta je radio godinama unazad“, kazao je Delić.

On smatra da bi Tomislav Nikolić trebalo da odgovori „koliko košta ćutanje“.

1 KOMENTAR

  1. Није њему проблем „десничарски елемент“. Њему треба Србијанац, јер их слабо има на видљивим позицијама. Превише је бахато форсирао земљачку линију, и то је све приметније у народу.
    У сваком случају, Вучић је почео са излазном стратегијом, пошто ће на новим изборима доста тога морати да преда тзв. „проевропској опозицији“. Пре свега је у питању Београд који је финансијски Елдорадо за корумпирану политичку братију свих боја. Велики је то губитак, за СНС ненадокнадив. Има још градова који му нису сигурни. СНС ће ослабити и у Скупштини, ни ту више неће бити тако комотан. Мораће да уђе у неке комбинације са неком или неколиким фракцијама проевропљана, по Хиловој директиви. По истој директиви биће под притиском да се одрекне Дачића (и Вулина).
    Његова позиција је све лабилнија, а не сме нагло да пропадне. Ко се још сећа „националног фронта“ који је бучно најављивао пре неколико месеци? Пропала ствар. Зато сад тражи алтернативна решења. Ако не прође са Николићем, тражиће неке погодне нестраначке личности да га послуже…
    Све скупа то су јадне комбинације око голог политичког преживљавања, без трунке државотворне идеје.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime