Povratak vojnog roka – prva epizoda u novoj sezoni

0
49

Kad po stolu poređate fascikle pune vrištećih problema – sankcije, Kosovo, skok cena, struja, benzin, Republika Srpska – kako učiniti da se narednih dana one nađu u medijskom hladu? Naravno, izvlačenjem iz špila one teme koja, provereno, sobom nosi reflektore koji umeju da zaslepe sve oko nje – povratak redovnog služenja vojnog roka. Po ko zna koji put ovaj adut se našao na stolu, dovoljno intrigantan da se pretvori u diskusiju, ali tako da bi sada trebalo da zazvuči “najozbiljnije”.

Predsednik Srbije je 6. maja u svom, danima pre toga najavljivanom, obraćanju javnosti, između ostalog, kazao da se zalaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok u trajanju od 90 dana, uz napomenu da se time “stiče odgovornost i razvija patriotizam”.

Večernje novosti, 6. 5. 2022. godine

“Time se stiče odgovornost, time muškarci dobijaju na vrednosti, shvataju šta je patriotizam. Onda postaje drugačiji odnos i prema poslu. Time bismo takođe snažili naše prigradske gradove, kada bi ponovo kasarne bile pune. Mi južno od Čačka imamo malo vojnika, i u tom regionu bi se pospešile siromašnije sredine – kazao je predsednik, i dodao da je na parlamentu da to prihvati ili odbije.”

Potom su se ređale varijacije na temu – da li je tri meseca dovoljno; da li će samo služiti muškarci; da li će se uvažiti prigovor savesti; koja je gornja starosna granica vojnih obveznika… Nakon što se tema zavrtela, opet se oglasio predsednik Vučić, objašnjavajući da je javna debata tek otvorena, ali uz napomenu da može da se desi da njegov predlog i ne bude usvojen. Kazao je, kako se navodi, da je sada potrebno nekoliko meseci da se iznesu svi bitni argumenti i da će onda biti doneti zaključci.


Beta, 10. 5. 2022. godine
„Videćemo. A da me pitate te tehničke stvari, pojma nemam. Ama baš pojma nemam“, rekao je on.
Podsetimo, u septembru 2010. Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka od 1. januara 2011. godine. Osim sporadičnih pitanja da li će se ova odluka menjati, čini se da narednih nekoliko godina nije bilo ozbiljnijih predloga da se ide u tom pravcu. Međutim, kada je krajem 2016. “Demostat” objavio istraživanje po kome su se čak tri četvrtine ispitanika izjasnile da bi vojni rok trebalo da bude obavezan, u vlasti su se, izgleda, upalile signalne lampice.

Već na početku 2017. Aleksandar Vučić, u to vreme premijer, kazao je da je primetio želju “velikog dela” građana Srbije da se vrati obavezan vojni rok, ali i istakao da se o tome ne razmišlja.

Tanjug, 31. 1. 2017. godine

“Vidim da Hrvatska hoće neki obavezan vojni rok, nešto mesec dana, nešto, nemam pojma koliko, nismo o tome još razmišljali. Razmišljamo o modernizaciji i boljem opremanju naše vojske, to je naš posao, imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može da da najbolje rezultate. (…) Izvinjavam se ljudima u Srbiji, što moram da kažem nešto što je ozbiljno i nešto što je odgovorno. Prvo mislim da je dobro da imamo profesionalnu vojsku kakvu imamo, mislim da treba da uložimo više u tu armiju, mislim da to činimo, mislim da će ona biti bolje opremljena da će biti sposobna da reaguje i da zaštiti Srbiju u svakom trenutku”, rekao je Vučić.

Generalštab Vojske Srbije objavio je tada da bi obuka vojnika u prvoj godini koštala 70 milijardi dinara.

Večernje novosti, 3. 4. 2017. godine

Da Vas podsetimo:  Onaj ko blokira puteve to radi protivzakonito

“Vojnik na obaveznom služenju vojnog roka u poređenju sa profesionalcem jeste jeftiniji, budući da ne prima platu, niti mu država uplaćuje poreze i doprinose – obajašnjavaju u Generalštabu VS. – Bez obzira na to, njegov angažman nije dugoročno isplativ, jer u vojnoj službi provodi malo vremena. Profesionalni vojnik proces obuke prolazi samo jednom, dok se u sistemu obaveznog služenja, on ponavlja na svakih šest meseci. A to nije nimalo jeftino. Srbiji u ovom trenutku najviše odgovara profesionalna vojska. Mladi koji žele vojni poziv i osećaju to kao svoj dug državi mogu dobrovoljno da odsluže vojni rok. Poslednjim izmenama propisa povećani su iznosi vojničkih plata, pa dobrovoljcu za šest meseci u kasarni sleduje 90.000 dinara – napominju u Ministarstvu odbrane.”

I ministar odlazi u vojsku

Uvođenje obaveznog vojnog roka nije pitanje za pojedinca već za čitavo društvo, bio je stav tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Beta, 27. 7. 2017. godine

‘Postoje razlozi i za i protiv. Ima velikih i moćnih zemalja koje imaju obavezu služenja vojnog roka i one koje nemaju tu obavezu. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ne može biti vraćeno ‘preko noći’. To je velika promena, kao što je bila i velika promena ukidanje obaveznog vojnog roka’, istakao je Vulin.

Aleksandar Vulin / Foto: FoNet

Ipak, on je najavljivao da će sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama.

Informer, 5. 8. 2017. godine

“Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići će na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku – poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu državu.”

Aleksandar Vučić u kasarni „Topčider“ / Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Stiglo je novo leto, čini se zgodan period za pokretanje iste teme, pa je Vučić, sada predsednik Srbije, izjavio da se „razmišlja“ o vojnom roku.

N1, 21. 8. 2018. godine

„Mi razmišljamo o tome da od 2020. ili 2021, kažem razmišljamo, čekamo procene vojske, čekamo procene Ministarstva finansija, naše snage u tom trenutku, da vidimo da li da idemo na tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce, ali da ne idemo na godinu dana, bilo bi predugo. Razmišljamo, još neću ništa da obećavam po tom pitanju, to zavisi i od finansija naravno’, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.’

Ministar Vulin osvrnuo se na procene o tome koliko će koštati ponovno uvođenje vojnog roka.

N1, 23. 8. 2018. godine

“Upitan da li bi cena vraćanja obaveznog vojnog roka mogla da bude oko 700 miliona evra, kako pišu dnevni listovi, ministar Vulin je na RTS-u rekao da je ta procena smešna, da Ministarstvo nema konkretnu cifru, ali da vraćanje redovnog obaveznog vojnog roka košta daleko manje.”

Zoran Ðorđević / Foto: FoNet/Ministarstvo za rad

Ali, takvu, kako je Vulin kazao, “smešnu procenu”, dao je njegov prethodnik na mestu ministra odbrane Zoran Đorđević, koji je krajem 2016. u Skupštini Srbije kazao da je urađena analiza po kojoj bi u prvoj godini bilo neophodno oko 600 miliona evra. I predsednik Vučić demantovao je takve tvrdnje, navodeći da bi vraćanje obaveznog vojnog roka koštalo od 90 do 130 miliona evra, u zavisnosti od toga da li bi trajao tri ili šest meseci. Vučić je potom u prisustvu Zorana Đorđevića saopštio da se procena od 600 miliona odnosila na vojni rok od godinu dana.

Da Vas podsetimo:  Ne loži se sirotinjo, putevi nisu za tebe, nego za belosvetske „investitore“

Beta, Tanjug, 24. 8. 2018. godine

‘Đorđević je rekao da bi košalo 600 miliona evra, ali je računao da će da traje godinu dana. Znači ako je pola od toga (šest meseci), onda je već 300 miliona’, rekao je Vučić. Kazao je da je Đorđević računao i da bi moralo da dođe do obnove infrastrukture, nabavke kreveta i ostalih stvari, ali da on misli da je to jednokratna investicija i da ne mora nužno da uđe u ukupnu cenu služenja vojnog roka jer se to neće raditi u svakoj generaciji. ‘Ali o tome ćemo da odlučujemo kada dođe vreme za to, u skladu sa interesima države’, rekao je Vučić, dodajući da bi uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca, prema njegovim procenama, koštalo državu između 90 i 100 miliona evra.”

U martu 2019. ministar Vulin otišao je na odsluženje petnaestodnevnog vojnog roka.

Tanjug, 3. 3. 2019. godine

„Od sutra treba da prođem određene preglede. Svi mi koji nismo služili vojsku, sada imamo priliku da to uradimo. Ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja“, poručio je Vulin.

U leto te godine pojedini mediji opet su vratili u fokus poznatu temu, da bi Ministarstvo odbrane demantovalo tvrdnje da se vraća vojna obaveza.

Tanjug, 16. 7. 2019. godine

‘Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, major Milan Gujanica rekao je za Tanjug da je vraćanje vojnog roka političko i ekonomsko pitanje. ‘Odluka ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička’, kaže Gujanica.’

Nebojša Stefanović / Foto: FoNet/MOD

Puška, a ne četka i krpa

A na samom startu 2021. ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je „široku raspravu“ o vraćanju vojnog roka.

Tanjug, 1. 1. 2021. godine

‘Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu. Pažljivo osluškujemo sve argumente. Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju i da država i Vojska imaju korist od toga’, rekao je Stefanović za TV Prva.

Naravno, i predsednik Vučić se ubrzo izjasnio o podgrejanoj ideji, ali i napomenuo da država neće žuriti sa odlukom.

Blic, 5. 1. 2021. godine

“Vagamo. Ima tu stvari i za i protiv. To će biti vojni rok od četiri, pet, šest meseci, i o tome vagamo, neće trajati godinu dana. Stvari koje su za: time ćemo imati podići neka mesta, demografske centre. U tim mestima bismo podizali kasarne ili obnavljali kasarne, gde bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinela daljem ekonomskom razvoju tih mesta, a taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost’, rekao je Vučić.’

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović / Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Već narednog meseca ministar Stefanović izjavljuje kako očekuje „da do septembra ili oktobra imamo odluku države da li želi da ‘odmrzne’ obaveze služenja vojnog roka“. I opet je usledila zbirka medijskih pretresa ove teme, da bi dva meseca kasnije ministar – ponovio ono što je najavio u februaru.

Beta, 27. 4. 2021. godine

‘Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da će odluku o eventualnom povratku obaveznog služenja vojnog roka doneti Narodna skupština u septembru ili oktobru ove godine, nakon završene ‘široke javne rasprave’. Stefanović je za televiziju Prva izjavio da, ukoliko takva odluka bude doneta, to neće biti ‘služenje vojske kao 1969. godine sa četkom i krpom u ruci’, već da će se mladi ljudi obučavati ‘vojničkim veštinama’. ‘Ja podržavam redovno služenje vojnog roka, mislim da je dobro za stvaranje ličnosti i za obučavanje mladih ljudi vojničkim veštinama, ali odluku o tome neće doneti Ministarstvo odbrane već Skupština Srbije koja je 2010. godine i suspendovala, odnosno zamrzla redovno služenje’, rekao je Stefanović.’

Da Vas podsetimo:  "Brnabić ništa ne zna, a preuzela na sebe da odlučuje"

Došao je septembar, a ministar saopštava da ne može unapred da zna da li će se na državnom nivou doneti odluka o obaveznom služenju vojnog roka, ali dodaje kako očekuje da će sve biti jasno – do kraja godine.

Tanjug, 13. 9. 2021. godine

‘Ne mogu sada da kažem da li smo bliži vraćanju obaveznog vojnog roka. Moramo sve temeljno da pripremimo pre nego što se odluka donese, jer su kasarne bile devastirane. U toku su rasprave na ovu temu, a ukoliko bude obaveznog roka, mislim da smo najbliži modelu od šest meseci. To neće biti ‘idite u vojsku da čistite kasarne’, već će biti pravo služenje vojske’, izjavio je Stefanović za TV Prva.’

Stigao je i kraj godine, a tada je predsednik Vučić izjavio da još nema odluke o obaveznom služenju vojnog roka, „jer u vezi s tim postoji mnogo problema“.

FoNet, 11. 12. 2021. godine

‘Vučić je u Nišu rekao da je većina naroda za takvu odluku, ocenivši da bi to za vojsku bilo spasonosno, ali da ima problema. ‘Od kog godišta da to važi – ako kažemo da bi to bilo od 1994. ili 1995. godište, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 ili 20.000 ljudi, mi možemo da prihvatimo do 10.000 ljudi, a onda je pitanje koga da oslobodite’, rekao je Vučić. On je naveo kako se razmatra dodatno povećanje plata za dobrovoljno služenje vojnog roka da bi se privuklo još 5.000 vojnika na godišnjem nivou, što Vojska Srbije mora da ima. Minimalno je da Vojska godišnje dobija još 5.000 vojnika, da bi se popunila sva mesta, rekao je Vučić.’

Ni na početku 2022. kada je predsednik Republike prisustvovao sastanku vojnog vrha na kome su predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2021, nije se, prema rečima ministra Stefanovića, govorilo o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka.

Telegraf.rs, 19. 1. 2022. godine

‘Rekli smo da najpre želimo da se završi javna rasprava, da se na najširim forumima u zemlji razgovara o tome. Kako budemo dobijali stav struke, Generalštab je svoj stav koji je izložio, procenjivaćemo sve efekte i nakon toga izneti pred Narodnu skupštinu (ili ne), ali na ovom sastanku danas o tome nismo govorili – rekao je Nebojša Stefanović.’

A ovoga puta, nakon Vučićeve najave, ova tema, čini se, ima potencijal da se rastegne sve do konstituisanja novog saziva Skupštine, pa i nakon toga, barem sudeći po zainteresovanosti koju su pokazale stranke sa desnog političkog pola, a koje su ponovo osvojile mesta u republičkom Parlamentu. Tako je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović istakao da je Vučić prihvatio predlog te stranke za obavezni vojni rok od tri meseca, „samo što je to trebalo uraditi pre mnogo godina“, dok je koalicija NADA pozdravila predlog, ali i ocenila da vojni rok ne bi trebalo da bude kraći od šest meseci.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD

https://www.istinomer.rs/

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime