Pravni poredak (zla) Nezavisne Države Hrvatske

0
2088

„Nezavisna Država Hrvatska nije bila ni nezavisna, ni država, ni hrvatska.“
Ivo Goldštajn (Goldstein)

U Svečanoj sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održano je predstavljanje zbornika radova „Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske“ nastalih kao prilozi za konferenciju pod istim imenom koja je održana marta 2017. godine“. Na predstavljanju knjige su govorili njeni recenzenti: profesor dr Ljubodrag Dimić, dopisni član SANU, profesor dr Miodrag Orlić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i dr Milan Koljanin, naučni savetnik Instituta za modernu istoriju iz Beograda. Pored toga u se prisutnima, obratili i dekan Fakulteta profesor dr Sima Avramović, kao i urednici zbornika, profesor dr Boris Begović i profesor doktor Zoran Mirković.


Boris Begović

Pripremili referate o „Pravnom poretku NDH“. Baš tako je nazvana konferencija.

Otvarajući skup, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Sima Avramović naglasio je da se u ovom slučaju radi o poretku zla, odnosno o poretku koji je proizvodio zlo.

U uvodnim napomenama je rečeno da je cilj konferencije „spoznaja pravne anatomije

Nezavisne Države Hrvatske: na osnovu, svih ostalih elemenata građe njenog poretka i njihova međusobna veza“. Osnovni zaključak učesnika konferencije, jeste da je NDH bila država. to ne umanjuje odgovornost za zločin koji se dogodio. Naprotiv, uvećava je.

Pored profesora i studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavljanju su prisustvovali i istaknuti pojedinci iz kulturnog i javnog života.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu kao izdavač je, kako bi se što više čitalaca upoznalo sa ovom publikacijom, odlučio da omogući njeno besplatno preuzimanje na: http://centar.ius.bg.ac.rs/download/Pravni_poredak_NDH.pdf

Autor teksta i fotografija: Veroljub Milošević, novinar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime